- Синку, і що ж будемо робити, коли настане зима?.. Будинок старий, холодний – а газовими конфорками чи електричним обігрівачем уже не погрієшся – буде ой як дорого…. – скрушно зітхає бабуся-сусідка, яку, йдучи на роботу, зустрічаю на її неспішній подвірній прогулянці і запитую про життя.

Я живу у Припортовому - одному зі старих районів Черкас, де, зазвичай, усі проблеми нашого міста відчуваються найбільше. «Зручності» життя у старих будинках - із такими ж старими комунікаціями (які увесь час або у стадії поривів, або у стадії ремонту), і погане освітлення вулиць, і розбиті дороги (та ще гірші тротуари)…І вічна відповідь на все це – «у бюджеті не вистачає коштів».

Але чи всі можливості використовує наше місто, щоб наповнити бюджет і забезпечити комфортне життя у ньому для людей? Сьогодні, коли ми рухаємось до того, що у місцевих бюджетах залишатиметься більшість зібраних на місцях податків – як місто може почати отримувати більше?..

Нині модно говорити про чужих дядьків, які мають захотіти прийти в наше місто і вкласти сюди свої кошти – інвесторів. Але давайте поживимось правді у вічі: що ми можемо запропонувати сьогодні інвестору – політичну і економічну нестабільність та розбиті дороги?...

У більшості європейських  країн головним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податки, які сплачують підприємці: до 70% усіх надходжень бюджету забезпечує малий і середній бізнес. Більше того - розвиваючи місцеву економіку, він дає людям роботу і  забезпечує місцевий ринок недорогими вітчизняними товарами (а саме на заміщення імпортної продукції українською якраз і орієнтовано сьогодні нашу економіку).

Це - реальний шлях до забезпечення майбутнього розвитку нашого міста і покращення якості життя людей у ньому: створити на місцевому рівні сприятливі умови ля розвитку малого і середнього бізнесу – виробників товарів та послуг.

У більшості країн людина, що хоче відкрити потрібний для країни або певного міста бізнес, створити робочі місця і цим допомогти вирішити проблему безробіття, може розраховувати на підтримку держави і місцевої влади.

Якщо ти хочеш відкрити свою справу у Грузії – ти отримуєш величезні пільги на сплату податків та оренду землі під своє підприємство. У Польщі, Чехії, Іспанії, Китаї, тощо,  ти можеш розраховувати на пільгові канікули, субсидії, гранти.

У країнах ЄС у недержавному секторі взагалі працює 70% населення. За статистикою,  2\3 щорічно створюваних робочих місць припадає на малий і середній бізнес. 98-99% європейського та американського бізнесу відноситься саме до категорії малого і середнього.

Чому Черкаси, де сьогодні практично не лишилося власного виробництва, не забезпечать усі можливі пільги на місцевому рівні для відкриття або розширення невеликих, але потрібних для міста, виробництв? Чому у  Черкасах простоює стільки приміщень, які на пільгових умовах можна було б передати для нових малих  і середніх виробництв - у обмін на створення робочих місць для черкащан? Особливо сьогодні – коли людям, як ніколи, потрібна робота…

Чому сьогодні, коли люди шукають, де б відпочити в Україні - Черкаси, які лежать на березі водосховища, не можуть заробляти гроші на туризмі – якщо з цього живе маленьке італійське містечко Серміон, єдиною родзинкою є місцеве озеро?

Вся справа – у правильному керівництві, у  вмінні розпорядитись тим, що є – а не вирішенні проблем за рахунок людей.

В’ячеслав Грачов, черкаський підприємець і політик

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #6 О.Б.КУРЕНИЙ 03.09.2015 17:01
Грачов прилетело.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 UA 03.09.2015 13:52
Ху из Грачев?! Нет ответа...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Дивлюся 02.09.2015 19:20
Хто цей Грачов, який розповідає про Європу і податки, націлюється на міську раду, а Податковий кодекс змінюється і затверджується в Києві!!!! Він тормоз? Чи це тупий піар?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 ЛВВ 28.08.2015 19:53
Одаричу все это не интересно. При таком руководстве городом сколько не увеличивай поступления в казну, половину все равно растащат по карманам.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #2 100% кандидат 28.08.2015 15:26
Грачов? Хто тут? 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 Печкин 28.08.2015 15:25
Кто такой Грачов?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100