45739866_1793604300748348_2585358394210648064_n Взяла участь у Всеукраїнському круглому столі з міжнародною участю «Голодомор 1932-1933рр. в Україні», що проходив в нашому Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького...

Як сказав наш ректор Олександр Черевко: «Дослідження Голодомору - наше з вами «домашнє завдання».

Психологічний аспект як завжди присутній там, де є люди, є нація, є суспільна свідомість. Тема мого виступу: «Голодомор 1932-1933рр.: посттравматичний синдром сучасної української нації». Тема дуже важка, хочеться про неї не говорити, не піднімати, не озвучувати. У нас є своя сімейна трагедія пов’язана з цим періодом життя, як і у більшості українців, не хочеться навіть ворушити. Але треба. Щоб справитися із травмою, навіть спричиненою нам нашими предками, треба її витягнути із несвідомого на рівень свідомого. Прийняти, усвідомити і покаятися.

Інститут суспільних наук проводив дослідження з родинами, чиї предки пережили Голодомор і з тими, котрих він не торкнувся. Згідно з оприлюдненими даними, 63% сімей, нащадки котрих вижили після Голодомору відчувають відчуження від України, мають прихований несвідомий страх і прояви українофобства. Серед людей, в родинах котрих не постраждали від Голодомору, такі тенденції мають лише 7%. Вважається, що генетична пам’ять про пережиті страждання, муки, біль, смерть продовжується до третього покоління, а з четвертого уже можуть починатися позитивні зміни, якщо, звичайно, за цей період не було нових загроз для існування.

Проте, в нашій країні періодів стабільності для кількох поколінь ніколи не було, тому генетична пам’ять ще буде жити довго у наших майбутніх поколіннях.

Сьогодні ці тривожні тенденції можна легко побачити по людях, котрі швидко піддаються паніці, що не буде тих чи інших продуктів і відразу закуповують великими кількостями, роблять значні запаси всього. Страх смерті від голоду, страх знищення тут проявляється дуже яскраво. І є люди, котрі на це не реагують. У європейців такого уже немає. Нью-йоркські вчені досліджували так званий «ген Голокосту», проаналізувавши нащадків людей, котрі пережили свого часу такі психічні травми. І прийшли до висновку, що зміни у генній системі людей таки є, у них буде загострене відчуття переслідування, наближення смерті, знищення. Тому, звичайно інстинкт самозбереження у нащадків людей, котрі пережили Голодомор, буде сильніший, так як і тривожність і страх буде більший. Проте, коли люди усвідомлюють свою проблему і приймають її, вона поступово перестає бути проблемою. Саме тому, Голодомор треба кожному українцю признати і прийняти, пройти через цей страшний біль, зрозуміти, що ми це пережили і вижили і, відповідно, стали сильнішими.

Інна Кукуленко-Лук’янець, доцент ЧНУ, доктор психологічних наук

* Допис у «Фейсбуці».

реклама

Коментарі  

 
-1 #6 язон 13.11.2018 12:46
Цитую Аби було?:
Текст - набір банальних штампів-фраз. :-x

А чого Ви хочете від новини? Вас повідомили про подію, та питання, що на ній обговорювалися. Цікавитеся - читайте повний текст доповідей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 язон 13.11.2018 12:42
Цитую NATO:
якщо дослідження то мають бути посилання на наукові роботи..... бо пенсія 1400 мінус комуналка 700 це справжній геноцид.

"Інститут суспільних наук проводив дослідження з родинами, чиї предки пережили Голодомор і з тими, котрих він не торкнувся. Згідно з оприлюдненими даними, 63% сімей, нащадки котрих вижили після Голодомору відчувають відчуження від України, мають прихований несвідомий страх і прояви українофобства. Серед людей, в родинах котрих не постраждали від Голодомору, такі тенденції мають лише 7%." Це путлерівській шавці - не посилання?
А що стосується пенсій - то звідки їм взятись, коли 40% працюючих і копійки не платять в ПФ, а ще 30% - платять з мінімалки, все, що більше - отримують в конвертах? До речі, до відома оленів з тундри, що тут патякають. Мінімальна пенсія в Україні призначається тим, хто не сплачував пенсійні внески, та не має страхового стажу. А на комуналку малозабезпечені отримують субсидії.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Бритва Оккама 13.11.2018 10:44
Не следует множить сущее без необходимости.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 NATO 13.11.2018 09:33
Це фантазії авторки чи наукові дослідження, якщо дослідження то мають бути посилання на наукові роботи. Треба більше говоити про геноцид 2018 року, бо пенсія 1400 мінус комуналка 700 це справжній геноцид. Але хіба представниця золотої молоді може це зрозуміти?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Аби було? 12.11.2018 02:33
Текст - набір банальних штампів-фраз. :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 ченчик 11.11.2018 14:46
Правильні думки, але треба ще й на 100 процентів бути впевненим, що такі трагічні сторінки у нашій їсторії більше ніколи не повторяться. А Україна зараз продовжує вимирати і розїжджатись і без голодоморів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100