1079337_1_w_590_lq Ворог фактично втратив в Україні повітряну армію. Це найкраще підготовлені екіпажі. Тому це нищівний удар української системи протиповітряної оборони по авіації РФ.

У перші години 24 лютого росіяни мали на меті зруйнувати систему управління, пошкодити стратегічні воєнні об'єкти. Наносили удари своїми високоточними ракетами, як вони кажуть, «Калібрами», «Іскандерами». Помилилися. Наша система ППО, аеродроми, авіація зберегли свої бойові спроможності. І цифри, які наш Генштаб публікує про втрати ворога, близько 126 літаків і 137 вертольотів – це фактично повітряна армія. Це 4 полки літаків і 4 полки вертольотів. Дивився відео в інтернеті з полоненими пілотами. Там всі – від майора і вище. Це найкраще підготовлені екіпажі. Тому це нищівний удар української системи протиповітряної оборони по авіації РФ. Вони на початок агресії мали приблизно 330-340 літаків навколо кордонів України і близько 250 вертольотів. Знищили понад третину літаків з високопідготовленими екіпажами і половину вертольотів.

Всі ті війни, які проводила РФ, останні роки і в Грузії, і в Сирії, фактично були без активної протидії ППО. Звісно, засипати бомбами мирне Алеппо, коли в них немає ППО – це одне діло, а інше – коли проти тебе працюють і система протиповітряної оборони і авіація. Тому результат різний.

Всі світові аналітики дивуються, наскільки гнила система у збройних силах РФ. Літаки вони позиціонували як 4++. А насправді це звичайні радянські літаки з невеличкими вдосконаленнями. Тому після перемоги буде багато аналітичних статей, де вивчатимуть цю ситуацію. Як ми при меншій кількості літальних апаратів, засобів ППО і Збройних сил домоглися таких успіхів.

Точність нанесення ударів нашими артилеристами, ракетними підрозділами вражає. Крайній випадок попадання «Точки-У» в порту Бердянська. З такою ювелірною точністю попасти – це високий професіоналізм.

Росіяни використовують стратегічні бомбардувальники ТУ-169 і Ту-95, які пускають крилаті ракети з акваторії Чорного і Азовського морів або з території Білорусі чи РФ. У них база у російському місті Енгельс. Піднімаються з того аеродрому, виходять на заданий рубіж і пускають крилаті ракети. Ці ракети мають дальність польоту до 5500 кілометрів. Фактично вся територія України під прицілом. Нас трохи береже, що ці ракети дуже дорогі і їх небагато у супротивника.

Ізраїль над своїм «залізним куполом» працював доволі довго. Ми такої системи не створили. Мали час на створення своєї системи протиракетної оборони. Але фінансування було дуже маленьке. Тому не змогли вийти на якийсь експериментальний зразок, який конкурував би з іноземними аналогами. Зараз залежимо від поставок наших партнерів.

Янукович з 2010 року фактично зруйнував нашу систему ППО. У нас були зенітно-ракетні системи С-200. Могли діставати стратегічні бомбардувальники на території Росії і в акваторії Чорного моря.

Різниця між російською і американською авіацією відчутна. Американські пілоти більш як 20 років літають на літаках п'ятого покоління F-22. І зараз у них активно розвивається програма літаків F-35. Це універсальний повітряний боєць. Застосовується для авіації, морської авіації і корпусу морської піхоти. Цей літак має засоби ураження, застосовуючи які пілот фактично не входить у зону дії зенітно-ракетних комплексів. Системи радіолокаційного виявлення на борту моніторять весь простір навколо зони бойових дій на дальності до 600 кілометрів.

Я великий прихильник того, щоб ми поступово переходили на західні зразки авіаційної техніки. Лобіював тему, щоб Україна для початку отримала хоча б ескадрилью F-16.

Перемога буде за Україною. Терміни залежатимуть від допомоги, яку нам нададуть партнери. Якщо її буде більше і зброя буде ефективніша, то і перемогу здобудемо в найближчі терміни. Якщо зброя буде тільки для оборони, то війна може розтягнутися в часі. За ці тижні з-за кордону повернулося понад 500 тисяч українців. Вони там кинули свою роботу, щоб захищати країну. Величезна кількість загонів ТРО, є ефективний рух опору на місцях, партизани. З цим боротися неможливо.

Юлій Мамчур, полковник, уродженець Умані, колишній командир 204-ої Севастопольської бригади тактичної авіації України. Екснардеп, з початком війни мобілізувався у ЗСУ.

*З інтерв'ю Gazeta.ua.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100