d6c5943e746d4118199223136778df9d 17 серпня 2021 року почалася моя служба в загоні морської охорони Державної прикордонної служби України м. Маріуполь. Займалася безпосередньо юридичними питаннями - питаннями правопорушень в акваторії Азовського моря.

22 лютого всіх підняли по тривозі, перевели на казармене положення.

28 лютого почалися страшенні бомбардування міста, була розбита наша протиповітряна оборона, оскільки колаборанти давно «поздавали» відомі їм позиції українських захисників. Ми ж, згуртувалися і трималися до останнього. Спершу, коли почалися часті обстріли нашої частини, припинили свою діяльність певні сили. Хлопці обороняли Порт-Сіті, мікрорайон Черемушки.

Пізніше, пощастило, що ми не потрапили на Азовсталь, а закріпилися на Азовському судноремонтному заводі. На судноремонтний завод прибазувалася наша частина, коли був розбитий Азовінтекс градами. Тоді я мала для власного захисту лише каску, бронежилет та пістолет, а ще автомат з вісьмома «рожками» до нього (це дорівнює двом-трьом хвилинам бою).

Згодом зайняли військові позиції в порту. Були наші військові кораблі, зокрема «Донбас», вхід порту хлопці закрили цивільними кораблями – робили оборонні позиції, з чого могли.

Ми трималися до вечора 20 березня. Цього дня, щоб повідомити ситуацію, командир зібрав старших офіцерів загону. 21 березня отримали наказ про вихід, оскільки продовжувати тримати позиції в порту означало просто бути розстріляними в кінці.

Танки окупантів проривалися, 16 березня вже був підірваний Маріупольський драмтеатр.

21 березня почали вихід із Маріуполя, навіть вдалося допомогти евакуюватися одній цивільній сім'ї: маму, батька, їх восьмирічну дитину і кота.

З собою я взяла посвідчення члена Національної спілки журналістів України. Ми пройшли 16 блок-постів окрів. Вивезли і хоругву. Тепер вона завжди з нами

362224320_822569739340393_6320669682230583021_n

Коли кажуть, що щось  неоднозначно – це не так. У нас все однозначно. У нас один ворог – російська федерація! Я ж зараз боротьбу з ворожою інформаційною пропагандою вважаю особистим рахунком.

Світлана Келип, журналістка, юристка, прикордонниця родом з Черкащини

*з виступу на круглому столі у Черкасах

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100