реклама
Sucurity Police

реклама

1. Найкращий орієнтир. Соборний парк Черкас

Оскільки час зараз великопісний, доречно буде здійснити невеличку, але насичену паломницьку подорож. Святині в Черкасах є. Та ще й які!

Отже, Маршрут починаємо з Соборного парку Черкас, розташованого за адресою: вул. Ільїна, 212.

Соборний парк Черкас

Соборний парк Черкас

Один з найбільших парків міста свою нову назву отримав у 2000 році, після того, як в ньому з’явився красень-собор, гордість Черкас.

Як не дивно, територія, що нині є парком, соборною, тобто церковною, — була здавна. У  дореволюційні роки вона належала головному собору Черкас — Свято-Миколаївському.

Тут був найбільший міський цвинтар, де ховали людей всіх віросповідань: крім основної православної частини, католицьких могилок, існували частини мусульманська (південно-західна частина) та лютеранський (північно-східна). Тут же, на кладовищі, розміщувалася цвинтарна Свято-Успенська церква (фактично — на місці сучасного Свято-Михайлівського собору).

У післяреволюційні роки безладу й гоніння на релігію припинилися служби в Свято-Миколаївському соборі і в 1936 році було закрито останній черкаський храм — цвинтарну Свято-Успенську церкву, що була на території нинішнього парку.

Після Великої Вітчизняної Війни Свято-Миколаївський собор підірвали, а його цвинтар знесли. Тут був збудований Парк культури і відпочинку, який отримав назву Першотравневого. Протягом тривалого часу Першотравневий парк був популярним місцем відпочинку серед жителів міста, більшість яких навіть не здогадувались про трагічну історію цього місця. Але все повернулось на круги своя.

Після відродження в 1992 році Черкаської єпархії, постало питання про побудову нового кафедрального собору.

В парку варто оглянути пам’ятники, серед яких — пам'ятний знак-хрест жертвам Голодомору та політичних репресій і пам'ятник жертвам Чорнобильської трагедії.

В Соборному парку наразі зводиться найвища храмова дзвіниця України (планована висота — 134 м).

Але головний об’єкт тут, звичайно, Свято-Михайлівський кафедральний Собор — прекрасний орієнтир. По його золотим куполам, що їх видно з багатьох точок Черкас, можна знайти і сам парк.

2.  Прекрасний у будь-яку пору року

Свято-Михайлівський кафедральний собор

Свято-Михайлівський кафедральний собор

Свято-Михайлівський кафедральний собор


Всі прямі шляхи Соборного парку ведуть нас до храму, чудового у будь-яку пору року. 

Свято-Михайлівський собор або, як його ще називають – Храм Архистратига Михаїла  був побудований за шість років за проектом митрополита Черкаського і Канівського Софронія.

Владику недарма називають «храмостроитель». Всім відомий його витвір — храм у Борисполі. Але черкаський собор перевершив його за всіма параметрами. Це найбільший храм в Україні, він сягає 72 м у висоту, довжина його 58 м, ширина 53м. Надкупольна частина храму з хрестом становить 17 м. Одночасно в соборі може знаходитися до 12 000 прихожан.

Собор зведений у класичному візантійському стилі, головною архітектурною особливістю вважається використання в оздобленні цегляної кладки, що ріднить наш собор з давніми сербськими православними церквами.

3. Заходимо у храм

Внутрішнє оздоблення храму

Внутрішнє оздоблення храму

Внутрішнє оздоблення храму


Увійшовши в храм, не можна не подивуватися його розмірам. Як кажуть зазвичай іноземці, які вперше переступили поріг Свято-Михайлівського Собору, тут міг би уміститися цілий монастир!

Охоплює душу особливе піднесення від того різнобарв’я розпису на стінах, колонах та куполах храму. Вже протягом багатьох років храм розписує відомий черкаський художник Микола Дзвоник.

Конструкція цієї будівлі унікальна — при спорудженні не використано жодної балки, перемички, панелі. Тому вся споруда немов дихає й піднімається вгору. Рясне заповнення стін фресками, гра світла, що падає з кожного віконця та різного хрестика у стінах, створює відчуття небуденної святості місця. Особливо гарна гра світла тут зазвичай спостерігається великоднього ранку, коли сонячне проміння падає просто на святі дари в олтарі храму.

4. Найбільша черкаська святиня

В храмі ми обов’язково підходимо до раки зі святими мощами святого  Преподобномученика Макарія Канівського, які спочивають тут з травня 2005 року.  Владика Софроній, митрополит Черкаський і Канівський говорить: «Черкащани іноді  відправляються у далекі паломницькі поїздки, навіть не підозрюючи, що в Соборі Архістратига Михаїла ми маємо велику святиню». Вона знаходяться у правій частині  храму, рака пишно прикрашена, а іконі святого віряни з вдячністю дарують свої хрестики — найдорожче, що мають.

Найбільша черкаська святиня

Найбільша черкаська святиня


Світильник нашої землі народився в Овручі (нині Житомирська обл.) в благочестивій православній сім'ї Токаревських (Токарських). Дата його народження невідома, скоріше за все це було перше десятиліття XVII століття. Служив на Православній Волині, де  прийняв чернечий постриг з іменем Макарія, що на грецькій мові означає "блаженний". В 672 році його призначили архімандритом Свято-Успенського монастиря в місті Каневі (тепер це наша Черкаська область). Тут відбувся відомий подвиг Святого. В 1678 році султан послав численне військо турків і татар на Україну. До славного козацького міста Канева вони підійшли 4 вересня і взяли його, знищивши населення, яке не встигло сховатися в монастирі. Коли під натиском ворога впали монастирські ворота, народ кинувся рятуватися до Свято-Успенського собору. Відомо, що вороги вимагали від архімандрита монастирське золото та інші дорогоцінності, але почули у відповідь знамениту фразу Преподобного Макарія: "Моє золото на небесах, а не на землі".

Стійкий архімандрит зазнав страшних тортур та мученицької смерті від татар, але його тіло кілька разів знаходили нетлінним. Вже через 10 років після представлення Преподобного, відбулося багато зцілень від нетлінних мощів — при перебудові храму тіло Преподобного було викопане. З метою убезпечення мощів їх перенесли в Переяслав.

У радянські часи святому Макарію довелось постраждати. Раку із мощами перевезли до Ленінграду у музей атеїзму, де науковці збирались вивчати нетлінні останки. Пізніше, за часів Брежнєва, церквам почали повертати експропрійовані цінності. Але виявилось, що до Переяслава святого повернути неможливо — там були зруйновані усі храми. Так святі мощі опинилися у Черкасах. 26 травня 2005 року відбулося друге в історії Української Православної Церкви перенесення мощів святого Преподобного мученика Макарія до новозбудованого й освяченого Собору Архістратига Михаїла.

З тих пір кожного четверга під час Акафісту, а також на дні пам’яті преподобномученика (7 вересня та 13 травня) черкащани та гості міста можуть молитися біля відкритої раки зі святими нетлінними мощами.

5. Новомученики Черкаські

Вийшовши з храму, підходимо до Меморіальної каплиці.

Меморіальна каплиця

Меморіальна каплиця


Біля собору можна побачити незвичну каплицю. На ній немає хреста. Саме так було колись, у роки репресій 1937-1938 рр. І сьогодні каплиця — пам’ятник стражданню віруючих в ті нелегкі часи.

У червні 2004 року біля меморіальної каплиці було відкрито пам'ятник зруйнованим храмам та репресованим священнослужителям.

На цьому закінчуємо наш паломницький маршрут і можемо просто прогулятися алеями Соборного парку.

реклама

Коментарі  

 
0 #45 ЛЮБОВ 18.03.2014 19:12
я ЗНОВУ У ЧЕРКАСАХ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #44 Сергій з Кривалівки 10.04.2012 08:21
Вчора - 9 квітня - проходив через Соборний сквер. Сміттям та непотребом усіяно все навкруги... До Великодня залишилось меньше тиждня... Мабуть, Софронію подобається правити посеред смітника!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #43 Андрей 09.04.2012 17:44
Елена, я за – очень понравилось, но не пойму, где голосовать? Не нахожу!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #42 Чернецкий 04.04.2012 17:08
Лена, спасибо - замечательный маршрут. Я уж затосковал по Черкассам. Собор вообще хорошо расположен - встречает и провожает. Когда поезд съезжает с дамбы и сворачивает налево - уже стоишь у окна, вглядываешься... Ну, вот и собор. Вот мы и приехали...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #41 Andre Gaso - Serbia 31.03.2012 19:16
Браво Олена! Відмінний репортаж! Ви найкращі!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #40 Ю.Р. 28.03.2012 11:49
:-) Елене - да!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #39 Валентина Савченко 27.03.2012 10:22
Олено, я також учасник цього проекту. Дякую Вам та іншим учасникам за те, що знайшли бажання і сміливість взяти участь у прекрасному і важливому для відродження людської духовності конкурсі. Хтось дякує, а хтось критикує - це є абсолютно нормальним.Не варто лише ображати один одного. Справа не в місцях і призах, а в тому, щоб люди починали мислити по - іншому: ставали добрішими і мудрішими, вчилися поважати думку ближнього і любити один одного такими, якими ми є насправді. А за антисанітарний стан прилеглої до Собору території мені і моїй сім'ї болить давно. Ми разом із друзями з власної ініціативи вже там( біля Пам'ятника жертвам голодомору) прибирали.
http://sensei2011.livejournal.com/3712.html
Пропоную організувати на передодні Пасхи суботник. І незалежно до якої релігійної конфесії у вас більше лежить душа - Бог один. А Черкаси - це наше з Вами рідне місто. Щиро вдячна усім за небайдужість до життя!!! Давайте об'єднаємо зусилля за ради нашого Щасливого Майбутнього!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #38 Lenka 26.03.2012 19:54
Маршрут може сміливо претендувати на перше місце, але в конкурсі "Краща екскурсія", а не як туристичний маршрут. Цікаво. Але трішки не сюди.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #37 Станиша 26.03.2012 18:54
Мечтаю посетить Черкассы благодаря этому рассказу и удивительным фото (прежде всего сделанным внутри кафедрального собора). Поклониться честным мощам св. Макария Каневского...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #36 Зинаида Век 26.03.2012 18:16
Странный, не растравайся. Это у нас теперь всюду - путают Гегеля с Гоголем, Бабеля с Бебелем, Шмллера и Шиманом, концессию с компрессией. Бывает. А маршрут мне по душе. Росписи нравятся
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100