реклама

реклама

Щоосені Україна переходить на зимовий час, а навесні – на літній. Такі переходи завжди сприймаються болісно, а про їхню необхідність точаться дискусії, пише УНІАН

396312621_1260908874588116_4189506030819414464_n

Коли переводять годинник на зимовий час

Перехід на зимовий час 2023 року проводиться, як і щороку, в останню неділю жовтня. У 2023 році це 29 жовтня о 4:00. Стрілки годинника переводять за традицією проводять у вихідний день, щоб у працюючих людей був день на адаптацію.

Куди переводити годинник на зимовий час

Перехід на зимовий час передбачає переведення стрілок годинника на 1 годину назад. Тобто о 4:00 годинник потрібно буде перевести на 3:00. Це означає, що вранці 29 жовтня ми спатимемо на 1 годину довше.

Сучасна техніка (комп'ютери та смартфони) переходять на новий час автоматично, але кнопкові телефони та механічний годинник потрібно буде переводити вручну. У розкладі транспорту час відбуття та прибуття буде вказано з урахуванням переведення годинника

Перехід на зимовий час і літній час - за і проти

Перший переведення стрілок годинника на 1 годину назад вдумали взимку у Великій Британії в 1908 році. Економісти вважали, що це допоможе заощаджувати електроенергію. У США перехід на літній та зимовий час запровадили в 1918 році, а невдовзі практика поширилася Європою, Австралією та Близьким Сходом.

В Україні переведення годинників проводиться усі роки незалежності. При цьому зимовий час вважається природним. Щодо переведення стрілок є різні думки. Прихильники впевнені, що такий перехід економить електроенергію та енергоносії. Противники вважають, що це призводить до порушення біоритмів людини і погіршення здоров'я.

Коли не будуть переводити годинник в Україні

Питання відмови від переходу на літній та зимовий час уже обговорювалося у Верховній Раді України, але поки що рішення залишається відкритим. Україна - надто велика за площею країна, щоб розміщуватися в межах одного часового поясу.

Наприклад, якщо залишити постійним зимовий час, то в східних областях влітку сонце сходило б близько 3:00, а темніло б зарано, приблизно о 20:00. А при рішенні залишити зимовий час у західних регіонах сонце взимку сходило б о 9:00, і людям доводилося б йти до школи та на роботу у темряві.

На думку експертів, можна уникнути переведення годинника, якщо розділити територію України на два часові пояси.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100