Напередодні професійного свята Дня працівників архівних установ, яке щорічно відзначають 24 грудня, ми поспілкувалися з Валентиною Олійник і Світланою Маринською, що працюють у Тальнівському секторі архівного відділу Звенигородської райдержадміністрації на Черкащині. Як розповідає Валентина Григорівна, вона 32 роки трудилася у цій сфері самостійно, а от уже два роки поспіль їй допомагає пані Світлана, пише viche.ck.ua

В архіві, яким опікуються жінки зберігається загалом 217 фондів документів (із сільських рад, колгоспів, адміністрацій та багато інших) – це приблизно 16 тис. паперів з 1944 по 2020 рр. Для їх зберігання, як розповідають працівниці архіву, використовують спеціальні коробки. Ось не так давно перекладали документи зі старих коробок у нові. Обов’язково все підписують і охайно складають по роках. Стелажі архіву заповнені вщент, та зі слів жінок, для них не є проблемою знайти той чи інший документ, адже вони попередньо роблять все необхідне для того, щоб пошук відбувався якнайшвидше.

dsc05463-1024x576

Щоб взяти копію певного документу людині потрібно, як розповідає пані Валентина, спочатку написати заяву з таким проханням. І загалом протягом місяця, а, зазвичай, зі слів працівниць, в день подачі заяви вони можуть відшукати необхідні папери.

– Звісно, випадки бувають різні. Ось нещодавно разом зі Світланою Іванівною більше тижня шукали одному чоловікові документ про стаж роботи. У книзі по заробітній платі перечитували кожен наказ, щоб переконатися чи це те, що нам потрібно. А якось звернулися до нас з проханням встановити назву вулиці, то моя колега перечитала стос документів за років десять, щоб дізнатися, коли ж та вулиця утворилася, – розповідає Валентина Григорівна.

Пригадує, як раніше працювала сама, всю наявну документацію перебирала, складала в архіві і наводила лад у приміщенні власноруч. Каже, дуже любить свою роботу. Раніше не раз відвідувала архів у Черкасах, де зберігається вся інформація з області. Там, розповідає, приміщення у рази більше і облаштоване з дотриманням всіх відповідних вимог для зберігання документів. Туди передавали всі документи з району до 1980 р., а потім почали зберігати їх у своєму архіві, бо обласне уже було заповнене.

За теперішній рік, як інформують працівниці архіву, видано 260 довідок соціально-правового характеру. Та найнеприємніше, як розповідає, пані Валентина, коли люди звертаються по певні документи, а їх немає в наявності. Каже, хочеться допомогти, але не можеш. Причиною цьому, зі слів жінки, є людський фактор, своєрідна безвідповідальність. Наприклад, певна установа закрилася, а її документація не була передана до архіву. Тоді працівник цього закладу не може взяти відповідного документу, яким зможе підтвердити свій стаж роботи, що дуже засмучує. Та все ж, Валентина Григорівна наголошує, що в архіві зберігається документація багатьох колишніх організацій міста, тому люди можуть звертатися за допомогою.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100