реклама

реклама

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну до Золотоніського району прибуло близько 500 осіб ромської національності. Сьогодні їх лишилося близько 100. Решта або повернулися на свої території, або виїхали за кордон. Про це повідомив на звіті по проєкту «Документування воєнних злочинів щодо ромів та злочинів проти людства в Україні» заступник голови Черкаської ОВА Олександр Шамрай. Він говорив про ромську проблематику в області.

– У Золотоноші діє єдиний в Україні центр для ромів – це «Діалог між поколіннями». У центрі було організоване харчування для всіх верств населення. І зараз там вирішується питання щодо облаштування постійнодіючого пункту обігріву. Також у Монастирищенській громаді, у Ладиженській громаді, в Жашківській громаді надавали допомогу особам ромської національності.

324931964_891083545469858_65403096799308855_n

Здобувають роми і освіту. Представники освіти проводять серед їх громад роз’яснювальну роботу щодо здобуття освіти. За період попереднього випускного року діти ромської національності отримали освіту: 33 учні – базову освіту, 12 діток – свідоцтво про загальну середню освіту.

Сьогодні у зв’язку з повномасштабним вторгненням кількість осіб ромської національності, які постійно проживають в області, зменшилася. Деякі особи виїхали за кордон «у зв’язку з труднощами в економіці країни, що виникли внаслідок війни».

Шамрай каже, що є роми, які об’єднують зусилля для протидії збройній агресії держави. Вони відстоюють територіальну цілісність в лавах ЗСУ, або в ТРО, в громадських центрах опору, а також беруть активну участь в волонтерському русі.

Так, роми брали участь в облаштуванні блокпостів, у харчуванні, у організації гумвантажів на звільнені території. 4 представники ромської організації «Романі рота» сьогодні в складі ЗСУ.

Олена Фюдр, керівник громадської організації «Добробут Золотоніщини» каже, що нині роми не є осторонь громади, а такі самі українці, які захищають країну на всіх фронтах. Вона каже, слід бути індивідуальними та чутливими до ромів в щоденній роботі державного сектору.

Оржеховська Анна, керівник проєкту «Документування воєнних злочинів щодо ромів та злочинів проти людства в Україні» представила публічний звіт по проекту. Каже, задокументовані злочини складатимуть доказову базу для подальших судових процесів.

– Акцент у тому числі на ромів, бо представники цієї організації, відповідно до всіх міжнародних індексів є досить незахищеними і до них є упереджене ставлення. Зокрема, ми зіштовхнулися з викликами. Так, державні органи показували, що часто недотримуються ряду законів. Я стикалася з ігноруванням та ненаданні відповіді людям від органів влади, – каже пані Анна. – Було повне ігнорування звернень в телефонному режимі.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100