реклама

реклама

У кабінет міського голови Василя Сідька завітала делегація із с. Лісового. Це були батьки учнів місцевої сільської школи (19 осіб). Вони дуже стурбовані тим, що після нещодавньої відеоконференції із заступником міського голови Юрієм Свідерським та керівником відділу освіти Раїсою Карман їм повідомили, що у зв‘язку із оптимізацією закладів освіти в школі залишать тільки 1-4 класи, а інших дітей підвозитимуть в інші, пише газета КОЛОС 346942979_926981255086494_8685124158866463348_n

Найближча – це гімназія у с. Веселому Куті, а ось старшокласникам доведеться їздити у Тальне, бо одинадятирічки у селах поруч немає, хіба що у сусідньому районі. Батьки все ж таки сподівалися, що їхній заклад реорганізують у гімназію, адже протягом року жодного разу не поставало питання, щоб школа стала початковою. А тепер така новина для них, дітей та учителів, як грім серед ясного неба. Тому вони і прийшли до міського голови, щоб з‘ясувати це питання. Також написали звернення до нього із проханням не залишити осторонь їхню проблему, а ще зібрали декілька аркушів із підписами лісівчан, які теж переймаються цією ситуацією. Але, як-то кажуть, у кожного – своя правда.

Згідно із відповідними нормативами освітньої реформи, щоб школа повноцінно функціонувала, у ній має бути хоча б 200 учнів. На Тальнівщині, на жаль, у селах таких закладів немає. Тому в нашій громаді зупинилися на цифрі у 100 осіб. Таких шкіл, як не прикро, лише декілька: у Мошурові, Кобриновому, Веселому Куті, Майданецькому, Кривих Колінах. В інших закладах – дітей набагато менше. Це – у Вишнополі, Білашках, Павлівці-І, Соколівочці, Зеленькові, Глибочку, Легедзиному, Тальянках та Лісовому. А враховуючи те, що держава щороку зменшує освітню субвенцію на утримання малокомплектних закладів, їх додатково фінансують із місцевого бюджету.

Таким школам однозначно треба по-сусідськи об‘єднуватися в опорні, які б повноцінно функціонували і їх повністю фінансували із державного бюджету. Нашим закладам, де мало учнів, неодноразово пропонували взяти участь у конкурсі щодо створення опорних шкіл, адже на малокомплектні із місцевого бюджету йдуть чималенькі суми. За словами керівника відділу освіти, на Лісівську школу треба додаткових 1 млн 390 тис грн. А ще у ній утримання одного учня – 77 000 грн – найдорожче у громаді. На обговорення питання щодо реорганізації шкіл давали рік, який спливає наприкінці цього червня. І від цього процесу нам нікуди не подітися. Такі реалії життя. І у нашій громаді всі школи, де мало дітей, обов'язково реорганізують.

Ці цифри та аргументи керівники намагалися донести делегації із Лісового, але через той гамір і шум, який стояв у кабінеті, небажання вислухати, чому має залишитися тільки початкова школа, невідомо, чи всі те сприйняли на слух. Але батьки налаштовані категорично. За їхними словами , якщо їх не почують, а вони приходили до міського голови саме за цим, вони звертатимуться вище і стукатимуть в інші двері, бо хочуть, щоб у селі була якщо не одинадцятирічка, то хоча б – дев‘ятирічка-гімназія, але ніяк не одна початкова школа ( і якщо будуть тільки 1-4 класи, де працевлаштувати інших вчителів). Лісове – найвіддаленіше село, і бажання батьків – щоб діти навчалися на місці й не їздили далеко, а ще дороги для таких поїздок – не найкращі, тож їхні школярі добиратимуться додому найдовше. Щоб учні залишилися у селі, люди навіть самі у цілях економії готові переробити систему опалення, щоб для навчання задіяти тільки перший поверх. Кажуть, кабінетів там вистачить.

реклама

Коментарі  

 
-1 #2 морква 15.05.2023 09:36
почему употребляют странные термины для отвода глаз-"оптимизиция"?
говорите- уничтожение образования!!!
и самое главное: есть село, типа мало школьников, уничтожаем школу...Ииии село разовьется? школьников больше станет?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Цікаво 15.05.2023 08:20
а чому чновники не прозвітувались в скільки обійдетьтся їх утримування громаді.За рік війни ще не було жодної оптиммізації місць чиновників,які ж високоєфективні віддачі від їх роботи,порівнян о з малоєфективними школами,лікарня ми...Хоча бачать очі,що вибирають.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100