реклама

реклама

На Черкащині триває вакцинація про кору. Нині щеплять дітей молодшого віку згідно з Календарем щеплень. Також імунізують тих, хто за певних обставин не зміг вчасно потрапити на прийом до лікаря.

Як на Черкащині відбувається вакцинація дітей проти кору та чи вакцинують черкаські батьки своїх дітей від цієї хвороби – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Тетяна Гололобова, лікарка-епідеміологиня відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ»:

«Перебігу захворюванння на кір притаманні періоди підйому, які зустрічаються кожні 4-6 років. Тому після останнього спалаху, який був у 2017 році, минув час, коли ми очікуємо можливе зростання захворюваності, виникнення спалаху».

hololobova sama

На кір хворіють лише люди, саме через контакт із хворим можна захворіти на інфекційну хворобу.

Багато років поспіль кір лишався причиною номер один дитячої смертності від вакцинкерованих інфекцій. Тож дітей потрібно вакцинувати від цієї хвороби. Вона може перебігати як у легкому, так і в тяжкому ступені та навіть призводити до летальних випадків.

Основні симптоми кору: нежить, кашель, розвиток кон’юнктивіту, наявність висипу на шкірі або на слизових оболонках.

«На жаль, на сьогодні, окрім щеплення від кору та препаратів для лікування, іншого важелю впливу на цю інфекцію не існує. На кір можна захворіти у будь-якому віці, це не вибіркова інфекція, але найбільш вразлива категорія – це діти до п’яти років», – наголосила Тетяна Гололобова, лікарка-епідеміологиня.

Діти мають отримати два щеплення вакциною КПК: в 12 місяців та в 6 років. Якщо дитина пропустила планове щеплення, потрібно наздогнати його якнайшвидше. Дітям старше 6 років, які не мають жодного щеплення КПК, рекомендовано ввести дві дози вакцини з інтервалом між ними не менше 1 місяця.

«Протипоказань до вакцинації проти кору майже не існує, навіть для живих вакцин. Вакцина може не вводитися, якщо у дитини  при першому щепленні у 12 місяців виникла алергічна реакція. Зазвичай, щеплення переноситься добре. Буває, що у дитини виникають певні реакції після препарату з 5 по 15 день: біль у місці ведення вакцини, легкі симптоми захворювання, які швидко минають, не лишаючи наслідків», – пояснила Тетяна Гололобова.

На сьогодні у Черкаській області план імунізації дитячого населення віком 1 рік виконаний на 47,5% та 6 років – 44, 5%. Для забезпечення стійкого імунітету повинно бути щеплено не менше як 95% дітей.

Спеціальної підготовки вакцинація проти кору, краснухи та паротиту не потребує, слід лише звернутися до педіатра та отримати висновок щодо отримання щеплення.  Внутрішньо переміщені особи також можуть отримати щеплення в будь-якому лікувальному закладі, навіть без декларації.

Слухач програми Андрій із Черкас під час ефіру запитав, чи можна вакцинуватися від кору перед чи після хірургічного втручання:

«Вакцинуватися можна, але потрібно витримати певний інтервал. Тобто приблизно через місяць після отримання щеплення краще зробити операцію, або після операції теж через місяць.

Єдиними протипоказаннями до щеплення є отримання хіміотерапії дорослими та дітьми. Також вакцинація протипоказана ВІЛ-інфікованим та вагітним», – прокоментувала фахівчиня Черкаського обласного ЦКПХ у прямому ефірі.

Цього року в Україні використовується комбінована вакцина від кору, краснухи та паротиту – американський препарат M-M-RIIвиробництва Нідерландів.

Щоб отримати прекваліфікацію ВООЗ, вакцина пройшла всі необхідні клінічні дослідження, має високий рівень ефективності та може використовуватися на території України.

Більше слухайте у радіопрограмі.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100