реклама

реклама

Інформаційним освітнім ресурсом «Освіта.ua» складений рейтинг обласних центрів України за результатами національного мультипредметного тесту 2023 року.

У якості вихідних даних для укладання рейтингу використані результати національного мультипредметного тесту, отримані випускниками шкіл у 2023 році.

Цьогоріч тестування випускників проходило в умовах воєнного стану. Відтак, замість традиційного зовнішнього незалежного оцінювання, проведено національний мультипредметний тест, що передбачав виконання предметних блоків з української мови, математики та одного предмета за вибором.

Більшість обласних центрів на час проведення НМТ постійно перебувала під загрозою повітряних ударів російського агресора, тому тестування тривало за складних умов. Кілька разів сесії НМТ переривалися повітряними тривогами. Також повідомлялося про кібератаки на систему тестування.

Проте, за повідомленнями Українського центру оцінювання якості освіти, зрештою учасники НМТ отримали свої результати.

Рейтинг

Варто також підкреслити, що значний вплив на цьогорічний рейтинг має пороговий бал «склав / не склав», який у 2023 році був встановлений заздалегідь і став для деяких предметів значно нижчим, ніж у попередні роки. Так, з української мови не подолали поріг «склав / не склав» лише 0,09% учасників (у 2021 році – 7,45 %), що вплинуло на рейтингові таблиці, оскільки в рейтингу враховуються учасники, які не подолали пороговий бал з предмета.


Окрім того, учні низки шкіл через військові дії залишили свої регіони й продовжували навчання онлайн в інших областях України або за кордоном.


Ці чинники істотно вплинули на місце конкретного закладу в рейтингу закладів регіону і на місце конкретної області в рейтингу областей.


Зважаючи на формат тесту, умови проведення та особливості визначення результатів НМТ, порівнювати рейтинг 2023 року з рейтингами попередніх років не є доцільним. Також, зважаючи на вказані особливості, не є доцільним ухвалення управлінських рішень за результатами учнів конкретної школи чи конкретного регіону в загальному рейтингу.


Обласні центри в таблиці ранжовані за рейтинговим балом, який розрахований на підставі середнього значення балів національного мультипредметного тесту, отриманих випускниками шкіл кожного обласного центру у 2023 році.


Середнє значення балів національного мультипредметного тесту, отриманих учасниками тестування, розраховане як середнє арефметичне результатів усіх тестів з урахуванням нескладених тестів (не подолав поріг «склав / не склав»). Таким тестам при розрахунку середнього арифметичного надано значення «0», тому значення середнього бала може складати менше ніж 100 балів. Якщо випускник школи не з’явився для складання національного мультитесту, такий тест не враховувався під час розрахунку.


Випускники шкіл минулих років, які складали тести у 2023 році, у рейтингу не враховані. Рейтинг 2021 року дивіться за посиланням.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100