реклама

реклама

На одному з міських кладовищ Черкас раніше впорядковували територію і встановлювали типові намогильні споруди. Їхній ескіз був затверджений після детальних обговорень із родинами полеглих воїнів. Усі роботи із облаштування Алеї Героїв виконуються коштом бюджету територіальної громади. На це було виділено 13 мільйонів гривень, ще раніше повідомляли в міськраді. Але проблема в тому, що впорядковували частину Алеї, а іншу частину не планувалося робити цьогоріч за браком коштів.

Відповідно, наприкінці минулого тижня рідні не очікували побачити на іншій частині алеї грейдер, який їздив просто по могилах, вирівнюючи територію. Квіти, прапори, вінки лежали десь збоку на доріжках. Після обурення та хвилювання рідних полеглих захисників всі виконавці лише розводять руками, мовляв, таки варто було попередити родини полеглих героїв, що і другу частину алеї підрядник раптом вирішить впорядковувати. Бо рідні до такого не були готові.

Вінки і квіти лежать збоку...

Вінки і квіти лежать збоку...


371525084_1106071563707342_5361049364920391582_n

– Коли у п’ятницю 3-го листопада я прийшла до брата на могилу, то побачила страшну картину, бо ні лавочки, ні квітів, ні прапора, ні, власне, могили не було. Усе рівняв грейдер. Я була шокована. З понеділка почала сконтактовуватися з іншими родинами, багато людей також були шоковані і обурені, – каже сестра загиблого захисника України, прикордонника Владислава Бугаєнка Катерина. – Рідних ні про що не поінформували. Уявіть, ви приходите на могилу, а її немає. Хрести десь збоку лежать. Після цього швидко сформували знов горбики, але бачу, що у мене вже не ті квіти, не та лавочка. Наші квіти переставили на іншу могилу і я просто не можу їх забрати і схилити на нашу могилу. Це ж неправильно. Окрім того, можливо, я б не хотіла на груди брату класти бетон, як це на першій частині Алеї зробили.

Катерина викликала на місце поліцію і зафіксувала пошкодження могили.

У свою чергу, у владі кажуть, що сьогодні була зустріч мера з родинами захисників, які поховані на Алеї Героїв. І мер вибачився та зауважив, що дійсно слід було спершу говорити з рідними, перш ніж щось робити.

Після емоцій з боку рідних могили швидко сформували знову

Після емоцій з боку рідних могили швидко сформували знову


Замовником робіт є комунальне підприємство «Комбінат комунальних підприємств» І хтось з підрядників вирішив робити далі роботу, хоч про подальшу роботу, тобто про подальше впорядкування Алеї мова начебто не йшла. Про це «Прочерку» розповів виконувач обов'язків директора департаменту житлово-комунального комплексу міськради Андрій Наумчук.

Директор КП "Комбінат комунальних підприємств" Черкаської міськради Анатолій Бейн у коментарі «Прочерку» каже, що хотіли продовження Алеї зробити такою, як на початку.

Ось на початку вже все заливають бетоном:

396643215_307816588870484_1735660658181518473_n

– Бачили, там на початку бетоном залили? Встановлюватимемо пам’ятники. І далі хотіли… Щоб цьогоріч опорядкувати, а на весну на проводи вже ставити пам’ятники. Люди не захотіли, бо кажуть, що їх не попередили. А чому не попередили? Це не до нас… Я не знаю… А загалом, виконавець, що виграв тендер, спершу казав, що частина лиш буде зроблена, до номеру 86. А далі мови не було, щоб робити. А тепер і далі в нього з’явилася можливість зробити. Ну, так каже виконавець робіт…

Очевидно, проблеми можна було б уникнути, якби з рідними загиблих Героїв просто поговорили або поставили їх до відома. Сьогодні ж поки дехто з рідних просто схвильований таким ставленням до місця поховання.

Між тим, за повідомленням поліції Черкаської області, відомості за даним фактом (пошкодження могил) внесені до Єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події. Всі обставини будуть ретельно вивчені та перевірені поліцією.

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #9 Катерина 10.11.2023 10:43
Не так те,що могили ,яким немає й року зчистили грейдером.Ніякої поваги ,ні до полеглих,ні до їх рідних.Да надмогильну споруду рідні затвердили.А хто з них підписав згоду на початок робіт? Ніхто,це я знаю точно.А на усні прохання не чіпати могилу до року ніхто не реагував.Дійсно гарна справа,але робиться через одне місце.Невже не можна було дочекатись року після останнього поховання,перек рити територію і тільки тоді розпочинати роботи?Тим більше,що в країні війна і хлопці на передовій потребують цих коштів.Поховані на цій алеї перевертаються в гробах від такого кощунства.Але ж тендер,кінець року,освоїти,ві дмити,прихватит и.Гроші ж бюджетні, війна все спише...В гарні часи живем,комусь війна,а комусь ,,мать родна,,
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #8 Алекс 10.11.2023 07:19
Солдат диванний!чому не в окопах на передовій??
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #7 Лисянка 09.11.2023 12:36
Залізяка вчергове накосячив. Та й Бейн там "роги замочив"..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+26 #6 Людмила 09.11.2023 09:49
Це просто кощунство. Цікаво, організатори та виконавці цієї роботи так само їздили б по могилах своїх родичів?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #5 Солдат 09.11.2023 09:29
Хотіли як краще, а вийшло як завжди...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+25 #4 Ольга Іванівна 09.11.2023 08:50
Цитую правда:
кого звільянть?

Нікого. Там усе ”схвачено”.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+26 #3 Мотиль 08.11.2023 21:55
Бондаренко, ти справді лицемірна підступна.................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-26 #2 Олег 08.11.2023 21:35
Пам'ятники встановили гарні. Рідні мали вибір: місто ставить пам'ятник або компенсація 150 тис. гривень. Що знову не так????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+30 #1 правда 08.11.2023 20:53
кого звільянть?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100