реклама

реклама

Творча зустріч з автором українського бестселера «Історії та війни», військовослужбовцем Юрієм Гудименком відбулася в Черкасах. Ця книга про українську боротьбу і спротив, про історичні виклики та громадські настрої, що гартували націю.

У минулому році, після важкого поранення на фронті, Юрій проходив реабілітацію і, водночас, працював над укладанням збірки власних текстів.

IMG_20231118_130904

– Чого ви не знайдете в цій книжці? По-перше, що автор гриз танки зубами, клав росіян взводами. Там є багато абсолютно різних текстів з 2014 року. Я їх писав довго, і для цієї збірки обирав найкраще. Вони дуже різні: є щось емоційне, історичне, про історію України, Європи, – звернувся автор до присутніх.

Коли почалося повномасштабне вторгнення, Юрій Гудименко перебував на базі 503 батальйону морської піхоти, і відразу приступив до охорони об'єкта. З точки зору історика, у коментарі журналісту «Прочерку» він повідомив, що це було очікувано:

– У книжці є текст за 2014 рік. Там я пишу про те, що росіяни спробують захопити Запоріжжя, пробитися на Одесу, атакувати Київ, оскільки в них просто не залишається іншого вибору.

Важливими в книзі автор вважає емоції перших днів і місяців війни.

IMG_20231117_185256

– Зараз, за даними соцопитувань, розмов з населенням у різних містах, у нас країна погрузла в депресію. Бо перемога не настала тут і зараз. Згадайте свої емоції 24 лютого 22 року. Просто згадайте цю суміш адреналіну, приреченості, героїзму... І згадайте собі тому питання: «Скажи, будь ласка, якщо наприкінці 24 року ми вже звільнили Київщину, Сумщину, погнали ворога майже з усієї Харківської області, вигнали росіян з Херсону, трохи потіснили на Запоріжжі, але, все ще, не вигнали до кінця – ти розчаруєшся? Чи будеш позитивно здивований?», – наголосив Юрій Гудименко.

За словами захисника, те, що ми зробили – це вже неймовірно. Так, не ідеально, але ми продовжуємо битися, а цього від нас, м'яко кажучи, не всі очікували.

IMG_20231118_130740

Волонтер Владислав Заболотний запитав у автора, чи готове українське суспільство до повернення мільйона ветеранів.

– Наше суспільство ніколи ні до чого не було готове. Ні до Майдану, ні до війни, ні до ще якихось реформ, і це – нормально. Жодне інше суспільство теж не готове до змін. Є зміни, які просто повинні відбутися. Наше суспільство не готове до повернення мільйона ветеранів. Але мільйон ветеранів повернуться, і мінімум, який ми можемо зробити – щоб вони повернулися мінімально травматично, як для нас, так і для ветеранів, – відповів Юрій Гудименко.

На заході кожен міг отримати за донат власний примірник книги з автографом Юрія Гудименка.

IMG_20231117_181359

Усі зібрані кошти були перераховані БО «Українська фундація «Мрія». Під опікою фонду – майже 3,5 тисячі дітей загиблих і військовополонених.

Керівниця Черкаського Регіонального представництва «Мрія» Олена Кавенська, яке влаштувало зустріч з автором, сказала, що допомагати сім'ям наших полеглих військових надзвичайно важливо. І ними повинні опікуватися всі українці, бо ці люди віддали найдорожче – життя своїх рідних.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100