реклама

реклама

“Шлях переможця: підвищуємо ресурс жінок-ВПО та місцевих мешканок в Чигиринській міській територіальній громаді” — такий проєкт втілила благодійна організація “Фонд розвитку Чигиринщини” на Черкащині.

За даними організаторів, після повномасштабного вторгнення рф в Україну прихисток в Чигиринській громаді знайшли близько 2,5 тисяч осіб ВПО з регіонів, постраждалих від воєнних дій. 70 % серед них — жінки. Наразі серед актуальних проблем — слабка соціальна згуртованість та взаємодія, а також певна напруга в громаді —як наслідок, жінки можуть почуватись незахищено і тривожно, пише Громадський простір

Через організацію спільних навчальних заходів та проведення занять з психотерапії за методологією Метафоричних Асоціативних Карт “Шлях Переможця. UA” проєкт мав на меті створити умови для налагодження та розвитку взаємодії між жінками-ВПО та мешканками Чигиринської міської територіальної громади, а також зняття напруги й тривожності, та створення умов для розвитку і самореалізації новомістян в громаді. Впродовж вересня-грудня було проведено 5 різноманітних навчальних тренінгів та 12 занять з психотерапії. Заходи відбулися на базі Вільного простору “ХАТА-ХАБ”, що від початку війни став прихистком для внутрішньо переміщених осіб з різних куточків України.

414473985_262066216715191_2292386504113138618_n

Менторську та фінансову підтримку організація отримала в рамках проєкту “Інституційний розвиток громадських організацій в громадах України”, що реалізується Спілкою “Громадські ініціативи України” за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Діна Глазунова, директорка Чигиринської районної благодійної організації “Фонд розвитку Чигиринщини”, директорка і засновниця Вільного простору для дітей, дорослих і молоді “ХАТА-ХАБ“, розповіла Громадському Простору про активності за проєктом, а також про важливість заходів на згуртування, комунікацію та налагодження дружніх, людських стосунків в часи кризи.

"Наша команда провела два тренінги із самозахисту за методикою WenDo з тренеркою Оленою Гавриш. Це про те, як жінки самі себе можуть захистити в наш час, коли чоловіки, наприклад, на фронті чи їх немає поруч. У невеликих групах можна було попрацювати індивідуально з кожною. Це цікава техніка і досить цікава теорія цієї боротьби, захисту. Учасниці отримали базові знання та навички з самозахисту, до того ж поліпшили власний психологічний стан. Також організували тренінг “Соцмережі як інструмент розвитку власної справи” — навчались, як використовувати їх, щоб не стати жертвою, як користуватися різноманіттям інформації, як просувати себе, свої ідеї, проєкт чи навіть свій бізнес завдяки можливостям, які нам надають соцмережі. Був у нас тренінг з бізнесу і самозайнятості — як віднайти в собі сили, як зрозуміти, чим би ти міг займатися зараз, щоб тобі принесло користь, також про можливості, які наразі є — які надає держава, інші організації, фонди. Говорили про написання резюме, підготовку до співбесіди, пошук вакансій тощо. Також ми провели тренінг з грантрайтингу, тобто з написання проєктів соціальної дії, адже є багато можливостей, можна реалізувати свої задуми на користь громади, ВПО, молоді", - розповіла Діна Глазунова.

"Бути в безпеці, почуватися серед своїх, захищено… Мабуть, саме таким міг би бути неофіційний девіз нашого проєкту, направленого на підтримку жінок ВПО в Чигиринській громаді, — коментує Яніна Діденко, керівниця проєкту. — Значна кількість їх сьогодні через агресію рф втратили дім, роботу, а іноді й близьких. Тож ми прагнемо дати їм відчути себе частиною соціуму, громади, відчути підтримку, отримати поштовх до розвитку. З 2014 року наша організація працює із внутрішньо переміщеними особами на Чигиринщині, надаючи гуманітарну, консультативну, соціальну допомогу, реалізуючи проєкти, спрямовані на їх адаптацію та соціалізацію. В ході реалізації цього проєкту ми прагнули створити умови для розвитку та самореалізації  жінок ВПО. Головним підсумком проєкту, як на мене, є налагодження приязних та добрих відносин між учасницями наших заходів — жінками ВПО та місцевими жительками”.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100