реклама

реклама

Цей рік для Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ ювілейний. У лютому 2024 року профспілка відзначає своє 70–річчя.

Славний ювілей відділяє нас від січня 1954 року, коли на карті України з′явилася нова область – Черкаська.

Перша Черкаська обласна конференція профспілки працівників державних установ відбулася 16 лютого в червоному куточку Черкаської КЕЧ (комунально-експлуатаційна частина. На час створення обкому профспілки в області було 30 райкомів i 2 міськкоми (Черкаси i Умань), які об’єднували 5123 члени профспілки.

Обкомом постійно розглядались питання, пов’язані з охороною праці. Тільки в 1993 році технічною інспекцією обкому профспілки було проведено понад 170 обстежень державних установ. У 27 випадках були дані приписи керівникам щодо усунення виявлених недоліків. В кінці 1993 року в зв’язку з утворенням державної інспекції охорони праці Державного комітету України по нагляду за станом охорони праці функції профілактики виробничого травматизму і нагляду за станом охорони праці з профспілкових органів були передані цім інспекціям.

За роки незалежності внаслідок реорганізації, скорочення, ліквідації окремих відомств профспілка зазнала великих втрат щодо чисельності членів профспілки. В окремі профспілки виокремилися колективи «Промінвестбанку», податкової служби, органів статистики, соціальної сфери, Пенсійного фонду, пенітенціарні установи, потім Ощадбанку, Академії пожежної безпеки та інші.

Є проблеми щодо створення первинних організацій у вже створених ОТГ. Причина в нерозумінні щодо створення профорганізацій керівників, які не вбачають в профспілці помічника і захисника всіх членів колективу.

426588328_848466577081280_7428956201468436000_n

Вже традиційно, одне з основних напрямів роботи –  питання оздоровлення спілчан та їх дітей. Щороку обком вишукує сприйнятливі для людей з низькими зарплатами бази відпочинку на морі...

Після непростого періоду роботи Черкаської обласної організації профспілки працівників державних установ у часи пандемії COVID-19, у 2022 році перед керівником обкому профспілки та всіма спілчанами постали нові виклики, нові задачі і випробування – діяльність обкому проводиться в умовах введеного в державі воєнного стану.

Війна, яку розпочала росія проти України 24 лютого 2022 року, змінила життя і роботу усіх ланок Профспілки.

З початку збройної агресії 35 членів Профспілки вступили до лав Збройних Сил України, зокрема і голова обласного комітету Профспілки Василь Олійник, та військ територіальної оборони України, які, із зброєю у руках, дають відсіч окупантам. Велика кількість членів профспілки боронять нашу державу в загонах територіальної оборони територіальних громад.

Одним із найбільших пріоритетів у діяльності організацій Профспілки всіх рівнів стала всебічна допомога, зокрема і матеріальна, гуманітарна та психологічна членам Профспілки, постраждалим від наслідків війни, допомога обороні України (Збройні Сили України, Служба безпеки України, Національна поліція України, добровольчі формування територіальних громад), допомога підрозділам Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій, які здійснюють рятування людей та подолання наслідків терористичних дій агресора, а також допомога громадянам, постраждалих від війни незалежно від того, чи є вони членами профспілки.

Організаціями Профспілки перераховувались кошти на спеціальний рахунок НБУ на підтримку ЗСУ, на закупівлю речей, необхідних для діяльності територіальної оборони, на придбання захисної амуніції для членів профспілки, призваних до лав ЗСУ та територіальної оборони. Так, у 2022 році близько 400 тис. грн перераховано на підтримку ЗСУ та  225 тис. грн силам територіальної оборони.

За період з 24 лютого по 11 листопада 2022 року було надано понад 280 тис. грн матеріальної допомоги.

426607259_848466960414575_8028433787455682757_n

З початку війни на території Черкаської області прихисток знайшли більше 100 тисяч осіб, постраждалих внаслідок військових дій.

Первинні організації Профспілки Прокуратури Черкаської області, Департаменту фінансів Черкаської облдержадміністрації, управління ДСНС у Черкаській області та інші активно долучаються до роботи Центру допомоги армії при Федерації профспілок області.

На початок 2024 року обласна організація профспілки працівників державних установ об’єднує: дві міських організації профспілки Смілянська (голова Микола Іванов), Уманська (Олександр Харук), районні: Городищенська (Ольга Галич), Драбівська (Світлана Орел), Звенигородська (Ольга Немкова), Золотоніська (Сергій Стрижак), Канівська (Ніна Тарасюк), Маньківська (Тетяна Рудь), Монастирищенська (Руслан Мельник), Уманська (Людмила Мартинюк), Черкаська (Антоніна Петренко) та 19 профорганізацій міста Черкаси.

Йдеться у матеріалі сайту черкаської обласної органiзацiї професiйної спiлки працiвникiв державних установ

реклама

Коментарі  

 
-1 #3 Будьте уважні 17.02.2024 21:02
Цитую Перехожий:
А чому не 100, радянські установи вже тоді існували? Кацапи он поминають своїх державних службовців, аж із 1772 року коли було впроваджено знаменитий "Табєль о рангах"

Перед тим як коментувати бажано прочитати допис і питання відпаде.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Перехожий 17.02.2024 18:19
А чому не 100, радянські установи вже тоді існували? Кацапи он поминають своїх державних службовців, аж із 1772 року коли було впроваджено знаменитий "Табєль о рангах"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Ветеран 16.02.2024 15:17
Тільки жалко, що у святкуванні не прийняв участь Петро Васильович... Як він там?...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100