реклама

реклама

За оперативною інформацією, по всіх категоріях господарств Черкащини зібрано зернових та зернобобових культур на площі 633,2 тисячі гектарів, валовий збір склав 4605,3 тисячі тонн.

IMG_20240221_120542

Площа сільськогосподарських угідь в області складає майже 1,5 мільйона гектарів, або 3,5% угідь України.

Про це повідомив під час брифінгу директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Роман Косенко.

– Не зважаючи на воєнний стан в Україні, підприємства харчової промисловості виробляють достатню кількість якісної продукції, що задовольняє потреби населення та створює потужний економічний фонд.

Виробничу діяльність в області здійснюють: 842 сільськогосподарських підприємств, 1416 фермерських господарств, 35 сільськогосподарських кооперативів, 201 тисяча особистих селянських господарств.

У харчовій та переробній промисловості індекс виробництва продукції за січень-вересень 2023 року склав 120,7% до відповідного періоду минулого року, – сказав спікер.

Роман Косенко розповів, про напрямки підтримки аграріїв у 2024 році, анонсовані Міністерством аграрної політики та продовольства України.

  • Гранти для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства. Надаються для висадки та облаштування нового саду, ягіднику, винограднику площею від 1 до 25 гектарів. Для отримання гранту потрібно сформувати заявку на порталі «Дія».
  • Гранти для створення або розвитку тепличного господарства. Надаються на будівництво модульної теплиці площею не менше 0,4 гектара та не більше 2,4 гектара з кількістю робочих місць не менше чотирьох постійних та 10 сезонних. Для отримання гранту потрібно сформувати заявку на порталі «Дія».
  • Гранти для переробних підприємств (подача документів анонсована з 5 лютого). Розмір гранту, який надається одному отримувачу, не перевищує 8 мільйонів гривень. Гранти надаються за умови співфінансування з отримувачем. Для отримання гранту потрібно сформувати заявку на порталі «Дія».
  • Державна підтримка меліорації. Бюджетні кошти спрямовуються на державну підтримку у вигляді дотації: тепловиробникам для реконструкції існуючих та/або будівництва нових меліоративних систем, організаціям водокористувачів для відновлення насосних станцій, товаровиробникам на проведення робіт з реконструкції існуючих та/або будівництва нових систем за зведені в експлуатацію меліоративні системи (матеріали, засоби, канали, трубопроводи) та ін. Для отримання гранту необхідно подати заявку, яка формується отримувачем через Державний аграрний реєстр.
  • Державна підтримка малих виробників. Отримувач повинен мати у своїй власності та/або користуванні від одного до ста двадцяти гектарів земель сільськогосподарського призначення. Або мати у власності від трьох до ста голів великої рогатої худоби. Заявка на отримання бюджетних коштів подається програмними засобами Державного аграрного реєстру.
  • Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Для отримання часткової компенсації товаровиробники подають заявку та підтвердні документи до банку, через який здійснено оплату техніки та обладнання.
  • Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.
  • Надання кредитів фермерським господарствам.

Анонси програм на офіційній сторінці Департаменту агропромислового розвитку:

https://www.facebook.com/APKODA

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #4 Перехожий 21.02.2024 22:42
З друим місцем ясно, а перше в кого?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #3 Хвєдя 21.02.2024 18:47
І шо з того? Хліб подєшевєє чи подорожає, угадайте.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #2 Фермер 21.02.2024 16:29
Власне Черкащина матиме з цього рекорду хіба що трохи маку на дулі, включно з тими хто за цю землю життям платить. Бо такі ми вправні фермери і все порішали у Раді.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Архетиповий 21.02.2024 16:26
"Мудрий старець". Решта коссить в очі наріду під "Трьох броньованих розбійників" зі своїми "Святими Магдалинами".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100