реклама

реклама

Два роки тому група альпіністів із України підкорила найвищий пік Америки й розгорнула синьо-жовтий державний прапор на головній вершині південної і західної півкулі планети – горі Аконкагуа в Андах. Серед тих, хто звершив це сходження, була і досвідчена альпіністка з Черкас Анастасія Скрипченко. Це сталося у лютому 2022-го, коли до повномасштабного вторгнення росії залишалися лічені дні… Про це пише Козацький край

"Наша межа пройшла по горі Аконкагуа, найвищій вершині Америки – 6962 метри. Гора непроста, але нереально прекрасна. Вона нас впустила й відпустила, побалувавши таким спектром погодних умов, які не бачили в цих краях останні десятки років, у тому числі грози, блискавки, град та штормовий вітер 85 м/г, але на вершині – видимість до обох океанів", - ділилася тоді враженнями Анастасія Скрипченко.

424758677_122135747426130539_7223410386699680439_n

Понад 130 альпіністів загинули за весь час (з 1926 року) сходжень на Аконкагуа – через падіння, серцеві напади, гіпотермію та ускладнення висотної хвороби. 6 лютого 2022 року помер, не добравшись до вершини, бізнесмен з росії, топ-менеджер нафтопереробного холдингу, одного із спонсорів повномасштабного вторгнення в Україну. Через якихось пару днів після цього наші альпіністи підкорили цю вершину і розгорнули прапор України на самій маківці Аконкагуа…

Після того тріумфу Настя ще відсвяткувала свій день народження (16 лютого) у мирних умовах, готуючись до підкорення Евересту. Та заброньовані для поїздки квитки забрати не встигла – росія, альпіністів з якої черкащанка не раз зустрічала на гірських стежках, розпочала підлу повномасштабну війну.

Влітку 2014 року, після вторгнення росії до Криму й Донбасу, Анастасія Скрипченко піднялася з друзями на знакову для альпіністів гору Монблан і разом з ними розгорнула на найвищій точці Західної Європи прапори України й Черкаської області.

Але в лютому 2022-го, коли росія зважилася вже на повномасштабну, неприховану агресію і масове воєнне вторгнення, Настя вирішила, що свої наступні прапори розгортатиме вже у звільнених від ворога містах. У наступні місяці 2022-го Київська бригада тероборони, до якої альпіністка пішла служити, звільняла від російських окупантів населені пункти Київщини, билася за Бахмут, викидала ворога з міст і сіл Харківщини…

Нині Анастасія Скрипченко - заступниця командира 251 окремого батальйону Сил тероборони ЗСУ з морально-психологічного забезпечення.

В інтерв’ю виданню «Ґрунт» черкащанка зазначила:

«Я прийшла в армію на початку повномасштабного вторгнення справді на хвилі загального патріотизму. У мене вже майже були куплені квитки, щоб летіти і підійматись на Еверест. А підкорення Евересту – це мрія кожного альпініста. Я потім думала, що могла (теоретично) поїхати за кордон і спокійно собі жити... Але завжди приходила до одного висновку – не могла б, я просто б так не змогла, це не було б спокійне життя для мене, тому я тут. Зараз мене тримає відповідальність. Моя посада передбачає спілкування, багато спілкування. Я знаю ледве не кожного з батальйону, чим він живе. Крізь мене так само проходять, на жаль, історії загиблих, полонених. Я знаю їх сімʼї, дружин, дітей. Моя мотивація – це відповідальність за бійців. Заради них я не маю права здатися і маю знаходити сили, щоб підтримувати їх...»

Читайте також:

«Війна з Росією – це перманентне явище, яке існує вже століттями»

Інтерв’ю зі снайпером ЗСУ: На війні я той самий фотограф, лиш фотографую трішки інакше…

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 Рамон Меркадер 22.02.2024 10:47
"Вот єто для жанчын, рюкзак и ледоруб. И нет таких причин, чтоб не врубить х*йлу..."
А то позбиралась у владі одні гендерні інваліди на голови зі своїм мільйоном соссонок.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100