Чергова спроба перейменувати черкаську вулицю Енгельса в вулицю Чорновола потерпіла фіаско. На сьогоднішній сесії Черкаської міськради за відповідне рішення проголосувало лише 28 депутатів. Патріоти залишилися вкотре розчарованими, а комуністи раділи.

Цих виборців депутати не почули...

Цих виборців депутати не почули...


Повітря почало наелектризовуватися ще задовго до початку сесії.

«Треба перейменовувати, бо негоже ж з такими назвами далі жити. Але, що ж, всі мають право висловлювати свою думку», – зазначив депутат Андрій Більда при вході до міськради, поглянувши на купку комуністів під червоними прапорами.

У сесійній залі депутати збиралися, як завжди, ліниво.

«Маєте гарний вигляд на фоні боксерів», – зробив комплімент кремезному депутату Сергію Кудактіну комуніст Віктор Білоусов.

Білоусов був у гарному настрої. Схоже він передбачив результат дискусії по перейменуванню вулиці.

«Сьогодні буде бій?» – у боксерському стилі відреагував на репліку Білоусова Кудактін, показавши на дві групи мітингувальників перед будинком рад. Обидва посміхнулися.


Депутат Денис Жмаєв почав перекличку. Хтось зробив зауваження, що Жмаєв говорить суржиком.

«Акопян?» – почав зачитувати список Жмаєв.

«Є!» – почулося з зали.

«Не може бути!» – підколов Жмаєв.

«А можна без коментарів?!» – огризнувся Армен Акопян.

Під час виступів депутатів на початку сесії дали слово і депутату обласної ради Любов Майбороді. Вона повідомила, що виступає за дорученням комісії обласної ради з питань відзначення 75-ї річниці з дня народження В’ячеслава Чорновола.

– Нація розвивається тоді, коли має моральних авторитетів. І така людина як Чорновіл вважається одним з найактивніших, найпослідовніших прихильників незалежності нашої держави. Ми хочемо, щоб наші діти мали з кого брати приклад, – зазначила Любов Майборода. – Багато присутніх в залів знали особисто В’ячеслава Максимовича. Це була чесна порядна людина, яка жила в двокімнатній квартирі, не отримуючи навіть квартир від Верховної Ради. В 14 обласних центрах пошановано пам'ять цієї великої людини.  Я згадую Сумську міськраду, де 15 січня за ініціативою міського голови 47 депутатів, у тому числі і Партія регіонів, проголосували за перейменування вулиці Калініна у вулицю В’ячеслава Чорновола. Ніяких матеріальних витрат перейменування вулиць за собою не несе.

«Оберіть іншу вулицю! Навіщо руйнувати старе?!» – обурювалася «регіоналка» Ольга Сисоєва (на фото зліва)

«Оберіть іншу вулицю! Навіщо руйнувати старе?!» – обурювалася «регіоналка» Ольга Сисоєва (на фото зліва)


На обговорення питання про перейменування вулиці Енгельса на Чорновола на сесію міськради запросили представників громадськості.

Першим виступив депутат Черкаської обласної ради від КПУ Анатолій Обігайло.

– Вважаємо неприйнятним адміністративний примус жителів міста до згоди перейменування і тотальний інформаційний тиск. Ведеться формування культу сумнівної особистості В’ячеслава Чорновола, – сказав Анатолій Обігайло та почав перераховувати інші проблеми, які, на думку комуністів, значно важливіші, аніж перейменування вулиці.

Опісля він зачитав резолюцію: «припинити марнотратну і нав’язливу пропаганду ідей перейменування вулиці Енгельса, припинити перейменування інших вулиць, скверів та площ міста, замість знесення пам’ятників радянської епохи провести знесення старого аварійного житла та побудувати нове».

Жителька Черкас Катерина Динда також повідомила, що їм вдалося зібрати більше двох тисяч підписів жителів, що живуть у будинках по вул. Енгельса, які також не підтримують перейменування.

«За» перейменування вулиці під час сесії міськради виступив голова громадської організації «ВОЛЯ ХХІ» Назар Обідзінський та намагався переконати депутатів, щоб ті таки підтримали перейменування.

Вільна демократка Тамара Вороніна, яка, до речі, утрималася при голосуванні за перейменування вулиці, пояснювала патріоту Назару Обідзінському, що він в корні не прав…

Вільна демократка Тамара Вороніна, яка, до речі, утрималася при голосуванні за перейменування вулиці, пояснювала патріоту Назару Обідзінському, що він в корні не прав…


– Я не підтверджую тих слів, що немає зв’язку особистості Чорновола з Черкасами. Він звідси родом. Черкащани повинні тільки  гордитися тим, що в нас в місті буде вулиця, яка носитиме його ім’я, – наголосив Назар Обідзінський.

Керівник Народного руху України в Черкаській області Ігор Волошин розповів, що за перейменування вулиці Енгельса на Чорновола патріотична громадськість міста бореться вже понад 10 років.

– Неодноразово це питання виносилось на сесію міськради, неодноразово за нього голосувалося «за». Сподіваюсь, голосуючи, ви будете думати розумом та серцем і у нас таки з’явиться вулиця, яка носитиме ім’я такої видатної особистості, – прокоментував Ігор Волошин.

Потім свої думки щодо перейменування почали висловлювати і самі депутати. Комуніст Віктор Білоусов виступив проти перейменування вулиці.

Депутат-комуніст Віктор Білоусов не захотів здавати партквиток і приєднуватися до Об’єднаної опозиції на пропозицію Миколи Булатецького

Депутат-комуніст Віктор Білоусов не захотів здавати партквиток і приєднуватися до Об’єднаної опозиції на пропозицію Миколи Булатецького


– Це питання, на жаль, є лише політичним. Воно неоднозначне та розколює міську громаду, – сказав Віктор Федрович та нагадав усім присутнім, що окрім того, що Енгельс був політиком, він ще й «видатний філософ, вчений, один з основоположників марксизму, товариш Карла Маркса». Він наголосив, що наявність назви вулиці Енгельса свідчить про цивілізованість та європейськість.

– Вулиці, як і люди, повинні отримувати свої імена та назви при народженні. Назвіть близькими вам іменами ті вулиці, які з вашою допомогою будуть створені. Не потрібно політизувати громаду міста. Ми вже бачимо, що робиться в країні: ми розділені сьогодні. Ми не маємо право за всю громаду міста приймати такі рішення, – сказав Віктор Білоусов.

Депутат міськради та невизнаний нардеп від опозиції Микола Булатецький запропонував Білоусову віддати партквиток та приєднатися до Об’єднаної опозиції.

– Вашому комуністичному минулому я б запропонував залишити на згадку одну-єдину вулицю, – прокоментував Микола Іванович та підкреслив, що вважає перейменування вулиці «святою справою».

Також він сказав, що саме комуністичний режим вбив В’ячеслава Чорновола. Після цих слів депутати зааплодували.

Однак необхідної кількості голосів для перейменування вулиці так і не набралося.

Читайте також: У Черкасах вулиці Енгельса залишили стару назву (результати поіменного голосування)

– Я не проти Чорновола, Енгельса не бачив, тільки в книжках читав про нього. Але ми тут сидимо і приймаємо рішення за людей, за громаду. Хто нам дав таке право? – загравав з виборцями депутат Олександр Радуцький.


Опісля взяв слово депутат-«регіонал» Ігор Тищенко. Він нагадав, оскільки 24 грудня виповнюється 75 років з дня народження Чорновола, то уряд нещодавно схвалив розпорядження про заходи з відзначення цієї події. Ігор Тищенко порадив відзначити цю подію і в Черкасах. Проте міський голова Черкас Сергій Одарич справедливо зауважив, що своє ставлення до Чорновола Тищенко вже показав під час голосування за перейменування вулиці. Нагадаємо, депутат під час голосування утримався, як і більшість регіоналів. Не голосували за перейменування вулиці і деякі Вільні демократи і бютівець Володимир Шабанов.

– Ви свою повагу до земляка щойно продемонстрували, до людини, яка будувала українську державу, в якій ви маєте сьогодні змогу реалізувати владу, – сказав Сергій Одарич. – Якби не його зусилля, то де б ми зараз були?..

Дивіться також ВІДЕО з події.


реклама

Коментарі  

 
0 #8 ***** 13.12.2012 11:19
Можна тільки уявити скільки проблем створить перейменування вулиці Енгельса людям, які там проживають, це перереєстрація в БТІ, паспортний стіл і т.д., а це все людські гроші…
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #7 Житель 12.12.2012 18:09
Вопрос переименования чисто политический. Если власть желает переименовать улицу, так в чём проблема? Проведите опрос среди жителей улицы, объясните, как переименование на них отразится, понесут ли жители какие-то затраты. Если народ поддержит - переименовывайт е.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #6 Новый гость 11.12.2012 20:57
Я не знаю где бы был Одарыч,
а мы пока живем там, где жили 30-40лет назад.
Я не вижу подвига Черновола, кроме раскола Украины.
А депутатам делать нечего, чтобы опять трясти город.
Дармоеды.
Энгельса, Маркса и Ленина знает весь мир,
но не у кого не приходит в голову переименовать что-либо.
Де**лы.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 гонта 11.12.2012 18:48
Це все результат діяльності Тулуба, це вон.. бігало з червоною ганчіркою на 9 травня, а тепер пожинаємо плоди цього зло...ги.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #4 Ужасть 11.12.2012 17:53
А мне вот это понравилось...сколько уже должностей и званий...ое-ей :o :-*

"невизнаний нардеп від опозиції Микола Булатецький"
:lol: :lol: :lol:
он еще невызнаный и от партии власти :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-17 #3 Партизан!! 11.12.2012 15:57
Кактус - це тобі говорить (НЕ КОМУняка ), як ти вище висловився, в мене нейтральна позиція. В місті є більші проблеми які потрібно негайно вирішувати, а назва вулиці це не суттєво, коли є багато проблем. А їх також потрібно вислухати, вони такіж жителі міста як і ти (Якщо ти з Черкас).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #2 Партизан!! 11.12.2012 15:43
Яке ймення матиме вулиця Енгельса в Черкасах немає різниці, головне те щоб на вулицях бу порядок, а це: освітлені вулиці, відсутність сміття, відмінне дорожнє полотно і будинки з чудовим благоустроєм для їх жителів!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 кактус 11.12.2012 15:41
Слухайте комуняки скажіть мені одне хто 300 бандуристів знищив? Га? Хто їх розстріляв? а тепер тут затіяли сюсі-пусі-соплі. Треба було перейменувати і їх і не слухати!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100