У Черкаському зоопарку африканська шумлива змія народила 72 малят. Це вдвічі більше від норми. Розмір однієї сягає близько 20 см. Такі змії виростають в довжину понад 1 м, товщиною з руку, повідомляє «Газета по-українськи».


– Це в неї другі пологи, – розповідає директор музею Євген Ван. – Шумлива змія входить до родини отруйних африканських «бітесів». Її назва походить від звуків, які вона видає, коли чує небезпеку. Це схоже на видих людини, яка хворіє бронхітом.

Доросла змія має велику голову, а її клики з отрутою сягають 3 см. Через це при укусі отрута проникає досить глибоко. Внаслідок цього 20% людей помирає. Але бувають і сухі вкуси, коли отруту навмисно не випускає. Так попереджує про небезпеку. Змії до своєї отрути ставляться дуже бережно і просто так її не позбавляються. Хоч вона за добу знову набирається.

Змії народжуються в спеціальній оболонці, яку через кілька секунд розривають. Їдять новонароджених мишей і щурів.


– Ось вони недавно їли, товстенькі, бо ще не переварили їжу, – піднімає Євген Леонідович великим пінцетом одну з чималого клубка. – У одному тераріумі – 30 штук, у другому – 20, решта – в третьому. Усі шумлять, не подобається, що ворушу листя, в якому лежать. Ось одна стоїть на кінчику хвоста, зіперлася на скло тераріуму. А буває, що й просто висять на склі, за рахунок луски. Годую їх лише я, по черзі, слідкую, щоб кожна поїла й відразу відсаджую. Дивлюся, щоб не покусалися, бо інколи здобич хватає кілька малят. Мама і батько їхні сидять у тераріумі виставкового залу.

Новонароджених зміїв будуть міняти на інші види або продавати. Одна коштує близько 100 доларів. Усього у тераріумі Черкаського зоопарку – понад 40 видів змій, з них половина – отруйні. Євген Ван каже, що готують відкриття виставки зміїв з варіантами кольорів.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100