Учора заступник голови Черкаської ОДА Анатолій Івашкевич, якого призначили на посаду 19 лютого, дав прес-конференцію на тему: «Минулий рік був успішним для аграріїв Черкащини. Плани та перспективи на 2013 рік».

Заступник голови облдержадміністрації Анатолій Івашкевич повідомив приємну новину – на останньому засіданні Міністерства аграрної політики та продовольства України, яке днями відбулося в Києві, було оголошено, що за підсумками діяльності в 2012 році, згідно комплексної рейтингової оцінки регіонів, Черкаська область посіла перше місце.

Він зауважив, що Черкащина посіла перше місце в Україні за урожайністю зернових та зернобобових культур, зібравши з площі 644 тисячі гектарів більше 3,3 мільйонів тонн збіжжя з середньою урожайністю 51,3 центнерів з одного гектара, що майже на 4 центнера більше від середнього показника за попередні три роки. Найвищу урожайність зернових та зернобобових культур досягнуто сільськогосподарськими підприємствами Корсунь-Шевченківського, Лисянського та Канівського районів, у яких зібрано по 67,9-64,6 центнерів зерна з одного гектара.

Соняшника в 2012 році з одного гектара намолочено в заліковій вазі 26,7 центнерів. Це – найвища урожайність в Україні та рекордне досягнення з часів створення Черкаської області.

Високих врожаїв досягнуто і в буряківництві. Середня урожайність цукристих у фабричній вазі становить 451,5 центнерів з одного гектара. У Лисянському, Городищенському та Жашківському районах їх урожайність перевищила 500 центнерів з гектара.

Анатолій Івашкевич зауважив, що заходи, які вживались обласною державною адміністрацією для поліпшення стану справ у галузі тваринництва, дали позитивний результат. Так, торік всіма категоріями господарств вироблено молока 498 тисяч тонн, що на 34 тисячі тонн (7,4%) більше показника 2011 року. На 7,1 тисяч голів (3,5%) зросла чисельність поголів'я великої рогатої худоби, з них корів – на 0,8 тисяч голів (0,9%). Збільшено й кількість свиней – на 15,6 тисяч голів (3,5%). Тож кількість ВРХ в області становить 211 тисяч голів (корів – 94 тисячі), свиней – майже 460 тисяч голів.

Приріст виробництва молока досягнуто за рахунок підвищення продуктивності корів на 663 кг. Середньорічний надій молока від однієї корови становить 5512 кг.

Заступник голови облдержадміністрації відзначив позитивний вплив аграрної політики держави та обласної державної адміністрації, спрямований торік на підтримку розвитку галузі тваринництва в особистих селянських господарствах. Зокрема, в 2012 році за збереження та утримання молодняка великої рогатої худоби в особистих селянських господарствах нараховано 6 млн. 906 тисяч гривень. За отриманням дотації звернулося більше 8 тисяч осіб, які утримують більше 11 тисяч голів молодняка великої рогатої худоби.

За державною програмою 120 власникам особистих селянських господарств, у яких утримується 2 і більше корів, частково відшкодовано вартість закуплених установок індивідуального доїння корів. Сума нарахованої дотації становить 486,2 тисячі гривень.

На розвиток галузі молочного скотарства в особистих селянських господарствах в обласному бюджеті було передбачено 300 тисяч гривень, на умовах співфінансування з районними бюджетами. Зазначені кошти спрямовувалися на закупівлю нетелей з метою їх передачі в користування жителям сіл. Загалом, за 2012 рік передано в селянські господарства 68 нетелей.

– Значну роботу проведено щодо соціального розвитку сільських територій в області. 2012 року цих угод укладено на 85 млн. гривень, що в 2,6 раза більше попереднього року. Із цієї суми вже виплачено майже 70,8 млн. гривень (83,1 відсотка). Найкраще в цьому напрямку спрацювали підприємства Катеринопільського – 2,8 мільйона гривень (101,6%), Чорнобаївського – 10,8 мільйона гривень (100,7 %), Уманського – 6,4 мільйона гривень (100,4 %), Шполянського – 6,2 мільйона гривень (100,3 %.) районів. Ці кошти спрямовано на будівництво та ремонт дитячих садків, закладів освіти, сільських будинків культури, налагодження освітлень вулиць, ремонту доріг тощо, – підкреслив Анатолій Івашкевич.

Крім того, він також детально зупинився на проведенні комплексу весняно-польових робіт, перспективних напрямках та завданнях галузі АПК на 2013 рік, інформує прес-служба Черкаської ОДА.

Від «Прочерку»: Після публікації на нашому сайті матеріалу «Нововведення Тулуба після відпустки чи дурний прогин чиновників?», у якому були висвітлені дії невідомої особи, яка не пускала журналістів на колегію, з редакцією зв’язувалися як прес-секретар голови Черкаської ОДА Анна Турська так і начальник управління інформаційної політики та зв’язків зі ЗМІ Тетяна Калиновська. Ніхто так і не зміг повідомити виданню, що за особа перешкоджала журналістам потрапити на колегію, прирівнюючи цей захід до… дня народження. Разом з тим, Турська і Калиновська запевнили журналістів, що надалі подібного не буде і журналістів справно запрошуватимуть на заходи, організовані владою. Проте вже перша прес-конференція новоспеченого заступника Сергія Тулуба показала, що це всього лише пусті обіцянки… Очевидно, журналістів найрейтинговішого сайту області вирішили не запрошувати на першу прес-конференцію Анатолія Івашкевича.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100