Відкритий лист артистів Черкаської обласної філармонії з’явився днями в інтернеті, у якому працівники установи розповідають про «бурхливу реформаторську діяльність» тимчасово виконуючої обов’язки директора Ольги Сисоєвої. Лист, зокрема, вже активно обговорюють на Черкаському форумі. Як повідомили «Прочерку» власні джерела в філармонії, лист, адресований голова обласної ради Валерію Черняку та голові облдержадміністрації Сергію Тулубу, вже зареєстрований у владній канцелярії. Повідомляється, що лист нібито підписали понад 110 артистів та працівників Черкаської обласної філармонії.

«12 квітня 2013 року виконувачем обов`язків директора Черкаської філармонії терміном на 2 місяці було призначено депутата Черкаської міської ради Ольгу Валеріївну Сисоєву. Дане призначення викликало негативний резонанс не лише на Черкащині, а й по Україні. Творчий колектив, який збагатив українську культуру таким своєрідним явищем, як Черкаський народний хор, у якому працювали народні артисти України Раїса Кириченко і Ольга Павловська, Анатолій Пашкевич та Євген Кухарець, очолила абсолютно невідома в творчих та мистецьких колах Черкащини і недосвідчена людина. Як відомо, керівником філармонії може бути людина з повною вищою освітою у галузях «культура», «мистецтво», або в галузі управління і стажем роботи на керівній посаді не менше 5 років. У той же час Сисоєва О. В. має філологічну освіту і стаж керівної роботи 1 рік і 2 місяці (стільки вона працювала директором Черкаського міського Палацу молоді)», – йдеться в листі.

«Лінія поведінки, з самого початку обрана молодим керівником, викликає серйозне занепокоєння творчого колективу. Логічно, коли б вона спробувала бодай познайомитися з творчим доробком артистів. Але за майже два місяці роботи Ольга Сисоєва не відвідала жодного концерту колективів філармонії, навіть не провела жодної робочої зустрічі з творчими колективами. Сьогодні у філармонії працюють 2 народні артисти України, 2 заслужені діячі мистецтв України, 7 заслужених артистів України. Усі вони бачили Ольгу Сисоєву один раз – на церемонії представлення на посаду. Спілкуватися з людьми, чия творчість знана в усій Україні, молодий керівник не вважає за потрібне. Що ж тоді говорити про рядових артистів?

Якщо керівник філармонії не цікавиться творчим доробком закладу, котрий йому за збігом обставин довелося очолити, то якою ж є мета її ТИМЧАСОВОГО перебування в кріслі директора?

Насторожують окремі дії та публічні заяви Ольги Валеріївни Сисоєвої. Упродовж останнього року філармонія пережила три перевірки: ДФІ, податкової інспекції та прокуратури. Суттєвих порушень фінансово-господарської діяльності закладу не було виявлено. Не зважаючи на це, зараз у кабінеті директора філармонії кілька тижнів працює аудитор приватної аудиторської фірми, вивчаючи всю фінансово-господарську діяльність Черкаської філармонії за останні роки. За роботу їм уже перераховано аванс у сумі 6 тисяч гривень. До речі, аудитор знаходить порушення там, де Держфінінспекція їх не виявила.

Філармонія належить до комунальної власності Черкаської обласної ради. Чи має право людина, яка тимчасово працює у філармонії, замовляти послуги аудиторів та оплачувати їх з особового рахунку філармонії? Якою є мета аудиту? Працівники філармонії можуть про це лише здогадуватися.

Під час представлення колективу філармонії та у численних інтерв’ю Сисоєва О. В. наголошувала, що наперед ні про які свої плани діяльності у філармонії говорити не буде, а люди самі побачать результати. Що ж ми бачимо сьогодні?

Тимчасово виконуюча обов`язки директора філармонії Сисоєва О. В. розгорнула бурхливу «реформаторську» діяльність, спрямовану на повний перегляд штатного розкладу, ставок артистів, гонорарної сітки, а саме:

1) вона заявила про недоцільність існування художньої ради філармонії та своє бажання самостійно визначати мистецьку цінність художніх номерів, які готуються артистами. Чому людина, яка не має профільної освіти й досвіду, бере на себе відповідальність визначати – мають чи ні творчу цінність концертні номери Черкаського народного хору, симфонічного оркестру, ансамблю «Росава» і тріо «Вербена»?

2) Сисоєва О. В. ініціює відмову філармонії від послуг організаторів концертів;

3) місць для розміщення рекламної продукції філармонії у місті до цих пір не визначено;

4) наполягає на необхідності зменшення ставок музикантів симфонічного оркестру;

5) в. о. директора поки в усній формі вимагає від працівників філармонії виконувати функції, які не притаманні цій посаді за штатним розписом;

6) не забезпечивши збереження матеріальних цінностей звукового та світлового обладнання філармонії, що обчислюється не менше 150 тис. грн., вимагає від звукорежисера філармонії здавати ключі від ввіреного йому приміщення черговому пожежного посту, котрий не є матеріально відповідальною особою. В разі невиконання її усної вказівки погрожувала виламати двері в звукорежисерську і замінити замок. Вибірковість вимог і прагнення контролювати матеріальні цінності вбачаємо в тому, що інші матеріально відповідальні працівники філармонії (завідуюча складом та завідуюча костюмерним цехом) розпорядження про здачу ключів не отримували;

Такі некомпетентні дії в.о. директора Черкаської філармонії Ольги Сисоєвої нагадують вибрики іншого в.о. – Серафіма Івановича Огурцова з фільму «Карнавальна ніч».

Чи не в перший день роботи Ольга Сисоєва забрала печатку філармонії, яка, починаючи з дати існування філармонії – з 1954 року — завжди зберігалася в головного бухгалтера. Це суттєво ускладнює роботу уповноважених працівників, які не можуть вчасно оформити документи, бо Сисоєва О. В. – депутат Черкаської міськради – часто відсутня у зв`язку з виконанням депутатських обов`язків.

У 2005-2006 роках праве крило філармонії було продане. Колектив філармонії непокоїться, що результатом 2-місячного перебування Сисоєвої О. В. у філармонії стане відчуження від будівлі філармонії лівого крила, яке й досі залишається невідремонтованим.

Шановні Валерію Петровичу та Сергію Борисовичу! У 2014 році в Україні урочисто відзначатимуть 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Переважна частина урочистих заходів проходитиме на Черкащині, де Кобзар народився та знайшов свій останній спочинок. За традицією колектив Черкаської обласної філармонії візьме на себе основний мистецький тягар з організації та проведення урочистих заходів. Усі нововведення в. о. директора філармонії і сам стиль керівництва творчими закладом створюють важку, пригнічену моральну обстановку у колективі і реальну небезпеку, що в результаті некомпетентних дій тимчасового керівника налагодженій системі роботи Черкаської обласної філармонії буде завдано непоправної шкоди. Просимо Вас, пане голово облради та пане голово ОДА, терміново втрутитися в ситуацію у Черкаській обласній філармонії та розглянути питання про доцільність перебування Ольги Валеріївни Сисоєвої на посаді керівника відомого далеко за межами України закладу», – йдеться в листі.

Сама ж Ольга Сисоєва в коментарі «Прочерку» назвала лист брехнею.

– Зараз я працюю понаднормово, - коментує лист Ольга Сисоєва. – З колективами зустрічалася і не раз. Я працюю над проведенням концертів і більшість з них я відвідала. Артисти краще б зважили на те, що в філармонії вже два роки немає директора, бо їм ніхто не подобається… На сьогодні до штату ввели перспективних менеджерів, які можуть не лише за телефонними розмовами сидіти, а й їздити по всій Україні, аби залучати колективи до виступів у інших містах. Щодо художньої ради, то вона існує як дорадчий орган в усіх закладах, а не такий, який, за словами працівників, звільняє з роботи чи встановлює зарплати, створює посадові обов’язки, обмеження по роботі тощо. Я ні в якому разі не заперечую проти існування художньої ради, навпаки. Але наголошую: це дорадчий орган.

– З моїм приходом ми знайшли нові місця для реклами, розробили ескізи для встановлення рекламних щитів, провели топографічну зйомку місць, де вони будуть розташовані, подали документи до Єдиного довільного центру і чекаємо відповіді міста, щоб розмістити рекламу, - розповідає Сисоєва. – Йдеться нині про 4 таких місця. До того ж, ми домовилися з рекламними агенціями і вже є реклама в маршрутках про концерти до закриття сезону, її також розмістять на кількох бордах наступного тижня. В цілому, не уявляла, що зіткнуся з такою відвертою брехнею. Не всі музиканти малого симфонічного оркестру отримують офіційну ставку. Частина працівників щомісяця укладають договори цивільно-правового характеру. Так, ці люди працюють не лише в філармонії, а й отримують офіційні ставки в інших закладах – музичних школах, училищі, при цьому і одні, і другі виконують одні й ті самі норми, ходять на однакову кількість репетицій.

Щодо зарплат, то тут в Ольги Сисоєвої також є пояснення.

– Зарплата штатних працівників вдвічі нижча від договірників, - каже Ольга Сисоєва. - Тому і виникла необхідність не зменшити ставки музикантів, а привести розрахунки в відповідність до законодавства. ПОЯСНЕННЯ: там ті, хто на угодах ЦПХ - отримують ставу як за 40 год робочих на тиждень на філармонії, так і в школах і інших закладах, де вони відпрацьовують ще на 40. Якщо говорити про посадові інструкції, то вони не переглядалися протягом багатьох років, хоча законодавча база не лише змінилася, а й було зроблено багато доповнень, - додає Ольга Сисоєва. - Більшість працівників цю інструкцію не лише не бачили, та й документи частково відсутні. Тому їх потрібно переглядатий приводити у відповідність новим вимогам.

На її думку, керівники підрозділів зі старої адміністрації філармонії перешкоджають її прагненням розвивати та покращувати роботу закладу.

– Усе - через особисті інтереси. Єдине, що на високому рівні в філармонії – акторські здібності керівників з колишньої адміністрації, які виражаються в відвертій брехні, - резюмує Ольга Сисоєва.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100