реклама

реклама

9 листопада з нагоди Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва у Черкаській обласній філармонії відбулося відкриття чотирьох іменних гравертонів на пошану видатних митців-ювелірів, які розпочали свій творчий шлях в стінах закладу та стали знаними не лише в Україні й далеко за її межами.

001

Цьогоріч Україна відзначає ювілейні дати відомих особистостей в галузі мистецтва України –  Героїв України Раїси Кириченко та Анатолія Авдієвського. Анатолію Авдієвському в серпні цього року виповнилося б 90, Раїсі Кириченко 14 жовтня виповнилося б 80. Раїса Кириченко молодою дівчиною приїхала до Черкас зі своїм талановитим чоловіком Миколою Кириченком, який працював артистом Черкаського народного хору, а згодом – баяністом ансамблю «Росава», де і виступала солісткою Раїса Кириченко.

Нинішнього року ансамбль «Росава», засновником і художнім керівником якого був заслужений артист України Микола Петрина, відзначає 40-річний ювілей, продовжуючи традиції видатних творців та примножуючи творчі надбання та здобутки.

0015  

–  Саме ці люди розпочинали свій творчий шлях з Черкаської обласної філармонії і ми, митці-сучасники, не могли оминути ці дати, не відзначивши їх у нашому закладі, – зазначив директор Черкаської обласної філармонії Юрій Федоряка.

За словами очільника обласного закладу культури, на загальних зборах трудового колективу було ухвалено рішення, у день працівників культури та майстрів народного мистецтва, 9 листопада, вклонитися видатним постатям, відкривши іменні гравертони у межах проєкту «Великі Українці».

– Ця подія для нас, митців-сучасників, потрібна, адже таким чином ми показуємо, що культура – це наш генетичний код, який сьогодні, в надважкий час, дуже важливий для українців, для української нації. Ми плекаємо, ми бережемо нашу українську культуру для наступних поколінь, –  наголосив Юрій Федоряка.

0018 Лариса Петрина

Почесну місію відкриття гравертону Анатолію Авдієвському біля кабінету, в якому творив митець, виконав начальник Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОВА Олександр Шабатін. Відкрити потрійний гравертон Раїсі Кириченко, Миколі Кириченку та Миколі Петрині разом із очільником управління культури області на знак пошани і вдячності організатори запросили ветерана філармонійної праці та ансамблю «Росава», яка стояла  у джерела музичного творення і була артисткою оркестру ансамблю близько 40 років Ларису Петрину.

0016

– Ми всі знаємо доробок цих людей, шануємо і поважаємо його. Ми вдячні вам за те, що ви зберігаєте і ширите творчість цих видатних людей, що особливо важливо в умовах непростого сьогодення. Минулого року була започаткована традиція, і приємно, що ми її продовжуємо постатями, які ще більше употужнюють нашу Черкащину і славлять її на теренах усієї України і всього світу. Я хочу побажати, щоб їхнє слово, музика, ті емоції, які вони вкладали в свою творчість, стали в допомогу українському народу, в допомогу українському війську задля оборони  України, задля відстоювання суверенітету і незалежності, –  підкреслив у своїй промові начальник Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОВА Олександр Шабатін.

0020

Сьогодні Черкаська обласна філармонія увіковічила імена геніїв українського мистецтва, самобутніх постатей, які понесли славу про Україну по всьому світу, чия творчість відлунюватиме в душах і серцях прийдешніх поколінь: народного артиста України, героя України, лауреата Національної премії України  імені Тараса Шевченка, композитора, хормейстера, педагога, професора, академіка АПН України, академіка АМ України, художнього керівника та головного диригента Черкаського  народного хору у 1963-1966 роках Анатолія Авдієвського; народної артистки України, героя України, повного кавалера ордена імені княгині Ольги, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, солістки Черкаського народного хору у 1968-1983 роках та солістки  ансамблю «Росава» у 1983-1986 Раїси Кириченко; заслуженого артиста України, артиста оркестрової групи Черкаського народного хору у 1968-1983 роках, артиста ансамблю «Росава» у 1983-1986 роках Миколи Кириченка; заслуженого артиста України, засновника і художнього керівника ансамблю «Росава» у 1983-2017 роках Миколи Петрини.

0019

– Ми повинні не забувати нашу українську пісню, особливо в нинішні тяжкі часи. Потрібно, щоб шанували тих, кому сьогодні відкрили викарбувані таблички пам'яті, щоб їхні імена були на слуху, щоб люди бачили, чули і знали наші українські пісні, нашу культуру, щоб зберігали пам'ять на довгі роки, – зауважила солістка Черкаського народного хору, заслужена артистка України Людмила Йосипова.

0022 Людмила Йосипова

0017 

Фото автора

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+18 #2 Пшонка 21.11.2023 17:37
А нівроку такий собі цей новий директор філармонії, малокровним не назвеш...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #1 правда 10.11.2023 21:56
ДАнина минулому - це гідно для нащадків Добре, що щось таки робиться
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100