Сьогодні студенти Східноєвропейського університету економіки та менеджменту спеціальності «Ландшафтний дизайн» презентували свої роботи в. о. міського голови Віктору Білоусову. Великі стенди проектів розвісили на третьому поверсі міськвиконкому. На захід запросили кількох чиновників, робота яких пов’язана з архітектурою, студентів-авторів робіт, їхніх викладачів і журналістів.

Поки представники міської влади відсутні, біля одного зі стендів коментує журналістам свою роботу цьогорічний випускник СУЕМ Валерій Король. Він створив проект реконструкції скверу «Юність». Зізнається: скільки може коштувати втілення у життя подібного проекту йому невідомо.

Валерій Король цього року закінчує виш

Валерій Король цього року закінчує виш


– Тут зображена сучасна модернізація скверу, концепція нових ідей. У проекті створене місце для відпочинку. Основна ідея – створити мінімалістичний дизайн, максимально оновити мікроклімат. Якщо здійснити цей проект, він був би цікавою територією в місті, – коментує свою роботу Валерій.

Студент СУЕМ Іван Єсипенко бере участь у виставці вже вдруге. Минулого року міську владу дуже зацікавив його проект модернізації та розвитку скверу «Юність». Він представлений і цього року. Як вплинув його проект на зміни у сквері «Юність», поки що він прорахувати не може.

На захід прийшов і депутат міськради Сергій Ткаченко, проте від коментарів утримався

На захід прийшов і депутат міськради Сергій Ткаченко, проте від коментарів утримався


– За рік мої роботи проекти дуже змінилися, вони стали реальнішими та продуманішими, – коментує «Прочерку» Іван. – Безпосередньо кореляцію дії мого проекту на те, як змінився сквер, поки складно прорахувати, але те, що він з кожним роком стає кращим, – це правда. Сподіваюсь, що у цьому є і моя заслуга.

На запитання, чи надходили йому сьогодні якісь пропозиції від чиновників, зізнається:

– Це радше було підбадьорення. Які висновки зробила влада, мені невідомо. На скільки я зрозумів, то активність у цьому напрямку є. Я радий, що цей вид діяльності має попит, – каже Іван Єсипенко.

У цей час на публіці з’являється в. о. міського голови Черкас Віктор Білоусов. Він запевняє: працювати зі студентами цього вишу для нього – задоволення.

Білоусов вважає, що у черкаських студентів - велике майбутнє

Білоусов вважає, що у черкаських студентів - велике майбутнє


– Ми вважаємо, що свіжа думка ніколи не завадить. Сподіваюся, після перегляду робіт нам вдасться знайти якесь практичне їхнє використання, – оптимістично зазначає «тимчасовий» мер Черкас.

Екскурсію для присутніх проводить заступник голови Спілки дизайнерів України, завідувач кафедри ландшафтного дизайну СУЕМ Юрій Борисов. На стендах – студентські ідеї реконструкції скверу «Юність», проект ландшафтного дизайну скверу на розі бульвару Шевченка та вул. Чорновола, проект ландшафтного оформлення території ЗОШ № 28.

– Це Олін проект (однієї зі студенток, – ред.), яка теж присутня на заході. Вона взяла за основу типову школу. Тут вона зробила суперграфіку, яка покращила асфальт, та виділила рекреаційну зону для дітей. Креативно, цікаво, стильно зроблено! Школи є типовими, тому можна використовувати проект, – описує одну з робіт Юрій Борисов.


Під час екскурсії в. о. мера Віктор Білоусов серйозно дивиться на картини, не задаючи додаткових питань.

– Я намагаюся швидко розповідати, бо розумію, що наш виконуючий обов’язки мера – людина зайнята. Вибачте, якщо я поспішаю, – пояснює швидкий темп розповіді Юрій Борисович.

Після цих слів Віктор Білоусов просить розповісти про свої враження від побаченого в. о. начальника управління планування та архітектури Черкаського міськвиконкому Віталія Чернуху.

– Я не знаю, що й сказати… Найголовніше: що таке державні службовці? Це «зашорені» люди, які діють тільки у межах законодавства, і не мають права відійти ні вправо, ні вліво, – каже Чернуха.

Віталій Чернуха спочатку не знав, як прокоментувати проекти студентів

Віталій Чернуха спочатку не знав, як прокоментувати проекти студентів


Він запевняє: студенти законодавством не обмежені, саме тому їхні роботи є цікавими.

– Я хочу використовувати студентів у таких роботах. По-перше, це політ фантазії, по-друге, це велика кількість ідей, по-третє, це зовсім не ті гроші, які треба використовувати для професіоналів! – резюмує Віталій Чернуха.

Опісля в. о. мера запевняє, що подумає, як зацікавити студентів.

– Я обіцяю подумати, як їх відзначити… – каже Білоусов.


– Ми можемо їх додатково стимулювати… – додає Віталій Чернуха.

– Оце ви добре сказали! Бо я з обережністю… А давайте ми їм оплатимо. Це нормально! – з посмішкою запевняє Віктор Білоусов.

– Ми в дитинстві й у студентські роки завжди халтурили, тобто підроблялись: або вагони розвантажували, або малювали якісь картинки, або робити курсові робити. Не треба цього соромитися! Це нормальний підхід, – підтримує в. о. мера Чернуха.

Далі Віктор Білоусов дякує самим студентам.

– Удачі вам! Те, що ваші робити не підуть у корзину, – це однозначно. За допомогою наших архітекторів ваші задумки будуть реалізовані, і це буде класно! – обіцяє студентам Віктор Федорович.

Опісля він звертається до викладачів вишу.

– Коли один з них буде головним архітектором Києва, приїде в Черкаси і скаже: «А от я з цього починав»... – фантазує про майбутнє студентів Віктор Білоусов. – Всім дякую, велике спасибі! Я з цікавістю подивився на ці роботи, хоч я і не спеціаліст, але є думка наших архітекторів – це здорово! – показує на проекти студентів Білоусов. Попрощавшись зі студентами, швидко йде з холу.

Студенти та викладачі продовжують спілкуватися.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100