реклама

реклама

Вихідні для жительки Черкас Тамари Ткач, які вона з родиною проводила на дачі, завершилися операцією в Черкаському міському травмпункті.

Уже в неділю, збираючись до міста, жінка вирішила зняти з вікон штори, та оступилася і впала зі стільця. При цьому не лише набила великий синець на руці, а й до крові роздерла окулярами скроню. Довелося терміново звертатися до травмпункту по медичну допомогу, пише «Україна молода».

«Із тіл рибалок дістаємо гачки, на які вони «ловлять» самі себе»

– У вас тут доволі глибока рана, будемо зашивати. Добре, що окуляри око не травмували, – каже постраждалій жінці лікар травмпункту Анатолій Козій, знімаючи накладену нею пов’язку.

– А я сподівалася, само загоїться... – тихо зізнається жінка, кривлячись від болю. Тим часом лікар уже дає розпорядження медсестрі готуватися до операції.

– Зараз вколемо знеболююче і зробимо такий шов, як у пластичній хірургії. Буде, як маленька зморшка, – вже в операційній підбадьорює травмовану Анатолій Олександрович.

А до кабінету прийому хворих заходить жінка середнього віку з рентгенівським знімком у руках. У неї набрякло коліно.

– На знімку всі кістки цілі, патологічних змін немає, але це лише кісткова тканина, а м’які треба подивитися на УЗД, – пояснює лікар.

Слідом за цією пацієнткою відчиняє двері міліціонер та молода жінка з чоловіком, який невпевнено тримається на ногах. Його обличчя розбите до крові.

– Уночі пиячив із другом, а тоді бійку влаштував, – невесело пояснює дружина забіяки. Доки лікар розбирається з цим пацієнтом, під дверима ще двоє – жінка із забинтованою ногою, котра впевнена, що там перелом, і парубок із травмованою рукою. Що з ним трапилося – не зізнається.

– До нашого травмпункту пацієнти потрапляють із гострими травмами. Найчастіше це – рани, вивихи, пошкодження зв’язок, переломи променевих, плечових кісток, щиколоток. Близько п’ятдесяти осіб звертаються щомісяця після укусів собак та котів, – розповідає завідуючий Черкаським травмпунктом Віталій Григор’єв.

За його словами, чимало травм спричинюють дорожньо-транспортні пригоди, у яких страждають і водії, і пішоходи, а також травми на виробництві, при роботі з ріжучими інструментами – болгарками, циркулярками. Чимало травм кримінальних. Зазвичай таких пацієнтів, переважна більшість яких – чоловіки, привозять уночі. Після надмірного алкоголю вони шукають пригод на свою голову і знаходять – у них розбиті голови, порізані руки, забої грудної клітки, переломи ребер, пальців. Побиті й поламані, вони не вгамовуються і в травмпункті. Трапляються особливо буйні, які можуть і на медперсонал в атаку піти. Недавно побили молодшу медичну сестру приймального відділення, коли та відвозила хворого на рентген-дослідження, лікарю розбили окуляри. Аби вгамувати таких неадекватних, доводиться натискати тривожну кнопку та викликати правоохоронців. І таке трапляється двічі-тричі на тиждень.

– Травмпункт – це структура, що займається відносно легкими травмами, які не потребують госпіталізації. Узимку сюди потрапляють із поламаними кінцівками, а влітку інша біда – рани та укуси тварин, нерідко привозять рибалок із блешнями, – пояснює Віталій Григор’єв.

– Вони ловлять себе за спину, руки, ноги. Причому гачки ті «сидять» дуже глибоко. А якось привезли шевця з шилом і лаптем у руці, – пригадує будні й ортопед-травматолог Олег Кошман.

Загалом за зміну лікарі травмпункту приймають 45-50 постраждалих, але в лютому, коли місто скувала ожеледиця, за добу сюди звернулося більше сотні людей. Так звана «година пік» у травмпункті – після одинадцятої, а також із шостої до дев’ятої вечора. Загалом же навантаження на лікарів тут за останні роки зросло вдвічі, і щороку Черкаський травмпункт рятує та ставить на ноги майже 16 тисяч пацієнтів.

«Вакуумна пов’язка «відпускає» травмованого додому. Раніше три місяці лежав би в лікарні»

– Раніше наш травмпункт приймав лише населення обласного центру, а тепер, якщо людина постукала в двері, незалежно від того, де вона живе, їй треба допомогти, – веде далі завідуючий Черкаським травмпунктом.

Тут позмінно чергують п’ять лікарів, шість медсестер і шість санітарок. Коли лікар в операційній зашиває рани, медсестра приймає хворих, направляє на знімки, надає невідкладну медичну допомогу. Бувають рани з сильною кровотечею, складні переломи, травматичний шок. Тоді медичну допомогу надає вся зміна.

– У нас без черг працювати неможливо, але ми стараємося, аби їх не було. Бо специфіка травмованих пацієнтів така – кожен із них вважає, що його травма найскладніша і крові вони втратили найбільше, – говорить Віталій Григор’єв. І пояснює: його колеги вміють без зайвої паніки оцінити складність травми і надати допомогу насамперед тим, хто цього потребує в першу чергу.

Віталій Вікторович зізнається: сьогодні знайти кваліфікованого лікаря в травмпункт – не просто. Бо тут у нього, незалежно від складних умов праці, визначальним повинно бути чітке бажання допомогти людині. А вже з цього йде прагнення вчитися, розвиватися, чогось досягати. Такого лікаря, переконаний, цінуватимуть пацієнти.

На думку Віталія Григор’єва, як і в будь-якій галузі, в травматології є лікарі різної кваліфікації. Показник їх професійності – рівень знань, досвід, кількість та якість проведених операцій, успішно проліковані пацієнти.

– Ти маєш постійно навчатися, обмінюватися досвідом із колегами з інших медичних центрів та інститутів, володіти англійською, знати комп’ютер, адже медицина нестримно розвивається, – переконаний Віталій Вікторович.

– Раніше при відкритих переломах гомілки в 50 відсотках випадків виникали ускладнення, зокрема, остеомієліт, тобто гнійне запалення кісти. У нас років зо три такого вже немає, – наголошує Віталій Вікторович. І пояснює: все це – завдяки сучасним методам лікування, коли на рану накладається апарат зовнішньої фіксації та вакуумна пов’язка. При цьо­му пацієнт може пересуватися і піти додому, хоча й там лікування відбувається під контролем лікаря. Раніше хворі при таких переломах по три місяці лежали на витягах.

«Самолікування і зволікання – неприпустимі!»

Для пацієнта його травма завжди незвичайна, говорить Віталій Григор’єв, а для лікарів травмпункту – звична річ.

– Просто бувають складні травми та переломи. Пацієнт поліз на дерево, упав із півтораметрової висоти і роздробив собі гомілково-стопний суглоб. Раніше така травма – це стовідсоткова інвалідність і пересування на милицях до останніх днів. Сучасні ж методи лікування дозволяють людині відновити суглоби і повернутися до активного життя.

На жаль, наголошує Віталій Григор’єв, якісне лікування здатні оплатити далеко не всі пацієнти, а державне фінансування не в змозі це компенсувати. І для лікаря, який знає, як краще пролікувати хворого, великою проблемою є брак коштів. Важко пояснити пацієнту, що успіх лікування залежить від його матеріальної спроможності. Це призводить до недовіри і конфліктів. Що неприпустимо, бо тільки доброзичлива співпраця лікаря з хворим є запорукою ефективного лікування. Вихід із ситуації Віталій Григор’єв бачить у страховій медицині.

Нерідко брак коштів змушує людей не звертатися до травмпункту, а займатися самолікуванням. Вони прикладають до рани деревій, подорожник, при розтягненнях або ударах рятуються тепловими та горілчаними компресами, а потім з набряками та нагниванням таки йдуть у травмпункт. Тож лікування затягується та виливається в копійку, часто розвиваються ускладнення. У травмпункті досі пам’ятають випадок, коли чоловік працездатного віку впав удома та зламав таз у ділянці кульшового суглоба і сім днів не звертався до лікаря, а терпів, пив знеболюючі, сподіваючись, що все пройде. А такі операції треба виконувати негайно. Тому лікарі закликають не гаяти часу, а терміново звертатися по допомогу.

Ще однією проблемою, яка турбує лікарів, є обов’язкове щеплення травмованих проти смертельно небезпечних хвороб – сказу і правця. Останнім часом, говорить Віталій Вікторович, антиправцевий анатоксин надходить до них із перебоями. Це пов’язано з тим, що на державному рівні ці препарати проходять ліцензування. Адміністрація лікарні швидкої допомоги постійно звертається у міський Департамент охорони здоров’я, на заводи-виробники, в Міністерство охорони здоров’я для вирішення цієї ситуації. Сьогодні вакцина проти сказу та сироватка проти правця є в аптеках лікарні, тож травмовані купують їх за власний кошт. На жаль, анатоксин протиправцевий досі проходить реєстрацію і в продажу його немає. Отримати безкоштовні біопрепарати для пацієнтів неможливо, бо гроші для їх оплати Державне казначейство на рахунки фірм-постачальників не перераховує. Відтак постачання припинилося.

– Пишемо листи в міський Департамент охорони здоров’я з проханням допомогти, а нам відповідають про ліцензування. У цій непростій ситуації ми виявилися крайніми перед пацієнтом, а насправді проблема – вище, у керівних кабінетах, там вона й має вирішуватися, – підсумовує Віталій Григор’єв.

реклама

Коментарі  

 
0 #6 Мария Кальницкая 10.09.2013 09:45
Не треба заперечувати, що медична допомога - це необхідність. Коли якісь негаразди зі здоров.ям - ми поспішаемо до лікарні. Так, багато ще проблем у цій галузі, але багато робиться для покращення станку. Погана медицина? :-) Погані ті, хто так вважає!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 неучитеменяжить 10.09.2013 09:38
))) погана медицина?))) погані люди!)) нажаль, нестача коштів сприяє тому, що люди звертаються за медичною допомогою тільки у життєво необхідних ситуаціях(( багато проблем ще є..але не будемо заперечувати, что без медичноі допомоги ми не обійдемося) тому не треба теревенити про погану медицину!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 IngaInga 07.09.2013 18:40
Дивно. Читаєш заголовок - погана медицина. Читаєш матеріал - погані люди, а медицина гарна. Не вводьте людей у оману таким чином
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 незнайка 04.09.2013 17:08
Всем работающим за черный нал и трудоустроеным переходить на страховую медицину
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 Loki 04.09.2013 16:25
Надо идти дальше и обязательно открывать такие трамвпункты при каждом отделении милиции во всех городах и весях украины!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 ирина 04.09.2013 16:13
это что было?? реклама какой классный травпункт?? а почему не написали,что ОБЯЗАТЕЛЬНО иметь с собой ДЕНЬГИ?? и ..как можно больше..ведь могут найти и другие "травмы",которые тоже надо срочно "лечить"?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100