реклама

реклама

Сьогодні в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб разом із керівниками структурних підрозділів та представниками культурної еліти Черкащини обговорювали ескізи ювілейної продукції до святкувань 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, 60-річчя утворення Черкаської області та 70-ої річниці визволення області від німецько-фашистських загарбників.

Запрошені представники вишів області зауваження до ескізів мали незначні.

– Продукція, виконана майстрами, заслуговує на увагу. Суттєвих критичних зауважень до продукції немає. Але хотілося б висловити поради щодо панно «Черкащині – 60 років». Синьо-жовтра стрічка дещо неприродно зображена, – обережно висловила свою думку завідувач кафедри образотворчого мистецтва Уманського державного педагогічного університету Ольга Музика.


У відповідь на це зауваження голові Черкаської облдержадміністрації Сергію Тулубу здався неприродним колір фону.

– Колір неначебто «А на Марсі будуть яблуні цвісти». Воно таке червоне, неприродно виглядає, – додав Сергій Борисович.

До обговорення залучили й студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Вони почали критикувати роботу майстрів активно і без зайвих церемоній, хоча й попередили, що різко висловлюватися не можуть, бо ще студенти.

– Робота пророблена велика. Критикувати не буду, бо я сам студент. Це буде не критика, а зауваження, – зазначив студент шостого курсу ЧНУ ім. Б. Хмельницького Павло Задорожній і відразу перейшов до зауважень.


Так, герб області хлопцеві здалеку видався схожим на череп.

– Тому пропоную із нагрудного знака прибрати хоча б голову. Вона не читається взагалі, читається, як череп, – говорив під сміх присутніх студент. – Червону зірку ніхто не зрозуміє. Колос нам схожий на драпиння.

– Що-що? – перепитав Сергій Тулуб.

– Драпиння. Ну ганчірка. У мене абсолютно не виникло враження, що тут колосок зображений. Не сподобався фон, на якому написали «60 років області». На синьо-жовтому фоні було б читабельніше. Медаль схожа на брошку, бо дуже інкрустована. Портрет схожий на амулет, – «пройшовся» по недоліках Павло.

Ескіз внизу зліва схожий студентові Павлу Задорожньому на брошку

Ескіз внизу зліва схожий студентові Павлу Задорожньому на брошку


Наостанок Павло порадив виконати усю продукцію в одному стилі.

Студентка 4-го курсу Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Олена Комлева продовжила розгромний виступ колеги.


– У логотипі області багато намішано. Все, що стосується Черкаської області, ми повинні сюди втулити? Це не так. Ми повинні обрати щось головне, на чому й акцентувати увагу. Цифра «60» не читається. Тут наче якась збірка. Треба вирішити, що головне. Напис «Черкащина» – розбитий, написаний окремо. Над цим треба ще працювати. Так, тепер запрошення. З одного боку –  воєнна тематика, а з іншого – вензелі. Це все треба доопрацювати! Повинна бути загальна концепція, загальний стиль. Оці невеличкі недопрацювання відразу помітні. Якщо вже друкувати, витрачати на це кошти, то потрібно робити гарний продукт. Медалі – стандартні, це треба все ще доопрацьовувати, – під сміх запрошених завершила студентка.

– Дякуємо. Дуже цікаві ваші пропозиції та зауваження, – сказав Сергій Борисович. – Бачите, треба залучати молодь до обговорення і все буде гаразд. Сьогодні вже деякі студенти чогось можуть навчити свого викладача! От маємо і позитивний результат, сподіваюсь.


Підтримав виступ студентів і викладач Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, Заслужений художник України Іван Бондар. Він не побачив в ексізах ювелірної продукції образу Черкащини.


– Колір та напис, як на отрутохімікатах. Так-так-так, жовтий, червоний – таке, як на отрутохімікатах, – почав висловлювати свою думку Іван Бондар. – Автор на комп’ютері стис голову Шевченка і вийшов колобок. Так цього колобка і вклеїли. Подивіться, як калина давить на голову образу Черкащини. Всі медалі висять на лисині Шевченка. А обрамлення, як рятівне коло. Яка стилістика оточення? Що ж це за образ вождя?

– Ну не вождь, а духовний лідер, – зазначив Сергій Тулуб, який до цього захоплено стежив за виступом художника та усміхався у відповідь на кожне його влучне порівняння. Однак заступник Сергія Борисовича Тетяна Прітченко та заступник голови облради Василь Касян слухали зауваження художника із сумом на обличчі.


– Оце і все! – підсумував свій виступ Іван Бондар.

реклама

Коментарі  

 
+1 #15 Оксана Колісник 16.10.2013 23:10
А для чого це все взагалі? От вже неприродніше і чужіше особистості Шевченко важче щось було би придумати. Сама ідея такої "ювелірки" - несмак.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #14 Красноштан 16.10.2013 16:27
На фото Джокондочка Ваське Касьяну глазки зап**вала...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #13 На фото... 16.10.2013 15:47
А Кузя сидить надувся як будто змерз .......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #12 Крук 16.10.2013 11:25
Цитую Небайдужий:
Вустами молоді глаголить істина. ...

Угу, у ВУЗі Кузьмінського на трибуні, ну-ну...... з трибуни в присутності бонзів, устами молоді говорить тільки думка Кузьмінського сформована під впливом бачення САМОГО.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #11 Мораліст 16.10.2013 09:38
Чиновниче панство! Ви краще зверніться в художне училище, або до студентів факультету дизайну. Ідей буде купа! А професіонали вже доведуть до путя
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #10 Череп 16.10.2013 08:38
А хтось може фото-шопом переробити медалі з образом С.Б.? Цікаво було б подивитись...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #9 Небайдужий 15.10.2013 20:39
Вустами молоді глаголить істина. Дуже слушне зауваження студента-магістра щодо герба області, на якому зображена відтята від туловища голова Шевченка. Це єдиний в світі такий варіант. Навіть в Африці до такого не дійшли. Треба негайно змінювати герб Черкащини.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #8 Куца 15.10.2013 20:18
Я, канєшно, ізвіняюсь, але ж продукція кілька разів названа ювелірною, хоча насправді обговорювали сувенірну
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #7 Пересмешник 15.10.2013 19:52
Студенты правы. Не символы а полный винегрет. Плюс какой-то сплошной "совок" стайл. Но у меня складывается мнение, что художник создавал эти, скажем так, "символы" с оглядкой на менталитет СБ. Может у него и были более или менее смелые-"современные" идеи, но решил перестраховатьс я, на всякий случай. А может, кто-то из замов СБ подсоветовал или надавил. Пустили пробный шар в унылом чиновничьем стиле. А тут такой фортель от Дидуся. Думаю, после такого обоср**са художничек такое сбецает, что держитесь. Никас будет нервно грызть ногти в сторонке.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #6 Loki 15.10.2013 19:48
Черкащина- "Такой бриллиант - в таком навозе!" (С) (((((.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100