реклама

реклама

Сесіями місцевих рад слід прийняти звернення до Верховної Ради України про внесення змін до бюджетного кодексу. До такого висновку дійшли учасники семінару для депутатів місцевих рад, що проходив у Львові, розповіла черкаським журналістам учасниця семінару, депутат Черкаської облради Любов Майборода.


– На семінару йшла мова саме про фінансову децентралізацію. І в контексті змін до бюджетного кодексу треба говорити про відкриття єдиних казначейських рахунків на рівні областей в регіональних відділеннях національного банку України. На цих рахунках повинні акумулюватися кошти обласних бюджетів, міських, сільських і селищних. А державні програми повинні обслуговуватися єдиним державним казначейським рахунком. Це надзвичайно революційний крок. Ви знаєте, що зараз всі кошти будь-якої громади акумулюються на єдиному казначейському рахунку і розпоряджається цими коштами насамперед Кабмін. Тобто, керівництво з Києва вирішує кому і скільки направляти коштів. Окрім того, що не фінансується ціла низка регіональних програм (для прикладу – у Черкасах, де бюджет розвитку становить 174 мільйонів, на сьогодні освоєно трохи більше 50%), то ще й блокується ціла низка проплат, якщо це незахищені статті, – зазначила Любов Майборода.

При цьому депутат зауважила, що єдиний казначейський рахунок повністю протирічить ідеї децентралізації влади.

– Якщо ми говоримо про право громад розпоряджатися коштами, то місцеві громади мають бути зацікавлені в тому, щоб збирати податки, використовувати гроші за призначенням. Якщо ми знаємо, що казначейство саме вирішує, давати кошти чи ні, то яка тоді участь місцевих органів влади? Тому лікарні не ремонтуються, школи не ремонтуються, не вистачає обладнання тощо, – сказала Любов Майборода.

У рамках цієї ініціативи є також пропозиція щодо обрання керівників обласних казначейств на сесіях обласних рад.

Ця ініціатива, за словами депутатки, наштовхнулася на опір в Кабінеті міністрів. Мовляв, київські чиновники і надалі хочуть розпоряджатися коштами місцевих громад.

Усі ці ідеї Майборода від імені депутатської групи «Гідність» хоче вносити в проект резолюції Черкаської обласної ради.

– І чим більше рад це підтримає, тим краще. Також ми зініціюємо на початку січня зустріч з депутатами Верховної Ради від Черкащини і поставимо перед ними таке завдання. Вже досягнута домовленість з Сергієм Рудиком і Олегом Петренком про участь в такій зустрічі, щоб довести це питання до логічного завершення. Це революційні зміни. Та якщо залишити діяльність казначейства такою, якою вона була в поточному році, то не слід говорити про розвиток громад, – сказала Любов Майборода.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #8 шандр 18.01.2015 01:39
яким вітром її занесло у Львів? чи сама там була чи хоч колегу по виконкому Джуган із собою взяла? ідея цікава, але нереальна...хоча фонд соц.страху з лікарняних в Надрах то обслуговується і нічого...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #7 Житель 26.12.2014 13:58
Казначейство здійснює проплату в тому разі, коли їм буде занесено від 10% від суми платежу, в іншому разі платіжні доручення будуть лежати місяцями
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #6 Нестор Іванович 26.12.2014 13:44
Майборода частенько несе брєд і нісенітиці, але те, що місцевим громадам видніше в якій фінансовій установі тримати кошти - це очевидно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 . 26.12.2014 11:41
Неплохая идея для очередного партийного перехода. Но в таком виде - изначально провальный вариант. Ещё один мужик нужен. Для отцов основателей города, очередной партии, депутатской группы....- 3:1 !!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Орест 26.12.2014 11:40
Безперечно, крок ревоюційний. Можливо не все вдасться вирішити, але це початок. Бажаю успіху.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 служба безпеки 26.12.2014 11:37
за проходження платежів через казначейство відкати становлять 30-40% від суми платежу. Хто відмовиться від такого ласого шматка?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Фінансист 26.12.2014 11:29
Любов Володимирівну підтримую: казначейство - корупційна структура, яка вигідна мафії на любому рівні: в Києві, на місцях. Зламати буде важко.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Дід Трохим 26.12.2014 10:49
Святая наівность. Чи примітивний популізм. Якраз щас тобі дадуть і децентралізацію , і регіональні казначейські рахунки, а може даже Черкаську Народну Республіку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100