Урбанізація (переїзд великої кількості селян у міську місцевість), яка триває багато десятиліть, потребує внесення змін у систему самоврядування в сільській місцевості.

Таке переконання під час сьогоднішнього представлення журналістам керівника Офісу реформ висловив заступник голови Черкаської облдержадміністрації Юрій Сас.


Як наголошувалося під час представлення, децентралізація, передача нових повноважень місцевим радам неможлива, якщо ради не зможуть ці повноваження реалізовувати. Натомість, у сільській місцевості залишилося занадто мало людей, щоб кожне село могло собі дозволити утримувати всю необхідну для своєї життєдіяльності інфраструктуру.

Працівник новоствореного Офісу реформ, покликаного сприяти об’єднанню територіальних громад, Сергій Слинько розповів про досвід європейських країн – Франції, Німеччини й Польщі.

– Люди отримують і гроші, й повноваження, і самі вирішують, що робити з цими коштами: зробити дороги в межах територіальної громади, пустити гроші на самогонні апарати, на пожежну команду чи створити ще один дитячий садочок, – наголосив експерт. – Наприклад, у Польщі я бачив, як за кошти ґміни (громади) дотується приватний дитячий садочок – люди хотіли, щоб їхні діти ходили саме туди.

Після об’єднання громад населені пункти, в яких більше не буде сільрад, не втратять жодних переваг, адже їхні представники входитимуть до виконавчих комітетів новостворених великих територіальних громад. Крім того, кожне село матиме свого старосту. Отже, всі села територіальної громади опиняться в рівних умовах.

Держава виділятиме певні кошти на освіту й охорону здоров’я, але територіальні громади, якщо матимуть для цього фінансові можливості й бажання, зможуть створювати додаткові ФАПи або амбулаторії чи навіть лікарні, дитсадки і школи. Територіальні громади здійснюватимуть контроль і за транспортним перевезенням як між своїми селами, так і між ними і райцентром. За кошти громади можна буде утримувати пожежну частину з автомобілем, як це роблять у Польщі.

Після укрупнення передбачається, що в кожному районі залишиться по декілька великих територіальних громад. Але наразі процес об’єднання є добровільним, і облдержадміністрації сподіваються, що нові великі громади стануть гарним прикладом для всіх інших.

– На рівні районів, у співпраці з сільськими радами мають бути складені перспективні плани добровільного об’єднання, – зазначив Юрій Сас. – Тобто, в районах мали визначитися, яким чином, скільки буде створено повноцінних, самодостатніх громад. Райони наші різні: в одних більші населені пункти, в інших – менші й менш перспективні з демографічного та економічного погляду. Наразі робота зі створення перспективних планів ведеться. Щоправда, вона наштовхується на опір сільського істеблішменту, окремих сільських голів. Остаточно ці плани мають бути затверджені в облдержадміністрації 18-19 травня й у вигляді проекту – винесені на сесію обласної ради, котра має відбутися до кінця місяця. Після цього ми матимемо ту «дорожню карту», за якою йтимемо в процесі реформи місцевого самоврядування. Механізм, який закладений у закон, виключає будь-яке насильство щодо громад. Для цього потрібна ініціатива сільських рад, самих громад. В одну громаду мають об’єднатися 3-5, а то й 8 нинішніх громад. Якщо хтось відмовиться, процес об’єднання буде розпочато заново. Чи настане за етапом добровільності недобровільне об’єднання? Не думаю. Тому що ті переваги, які отримають об’єднані громади, покажуть усім доцільність такого кроку.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #10 Регіональна Тальнівщина 14.05.2015 13:39
Хто проти укрупнення громад - той агент ФСБ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #9 Регіональна Тальнівщина 14.05.2015 13:38
Цитую Чукча:
Шось багато "кажуть" і зовсім не видно що ж реально зроблено і для простих людей.


Хіба ти не бачив нову перлину Черкащини на межі Звенигородщини і Шполянщини? Це ж восьме диво світу - туди туристи вже їдуть, а скоро і інвестиції туристичну галузь підуть! ЗАЖИВЕМО!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #8 Регіональна Тальнівщина 14.05.2015 13:36
В ОДА скоро будуть розказувати про необхідність вжодження громад до регіонального утворення Хабад. Як там буде щасливо і весело жити, яка там буде медицина і освіта... для гоїв. І головне - не потрібно буде 100 разів ходити голосувати :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #7 Чукча 14.05.2015 12:13
Шось багато "кажуть" і зовсім не видно що ж реально зроблено і для простих людей.

А то як буде хорошо чи плохо хай сам пан попробує. Хай на місяць йому і його сім'ї арендують будинок у старому селі Червона Слобода і хай його діти на транзитних автобусах ы за грошы кожен день до школи поїздять та обратно.
Бо за словами "укрупнення громад" мовчать про закриття шкіл, дитячих садків. За економією на адміністративно му апараті сільрад інші фінансові проблеми перекладають на плечі простих людей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #6 Гека Чепе 14.05.2015 11:48
Знаючи троїцю "укрупнювачів", ніхто особливо і не боїться. Сас - не SOS. Трохи понадувають щоки для солідності, на тому все й скінчиться. Одна лажа: будуть за це надування нормальні гроші получать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 Й справді В ОДА. 14.05.2015 11:18
І лити її в своїх балачках, вони за прийдешні десятиліття навчилися чудово!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 MQ 14.05.2015 10:59
не верь, не бойся, не просиииииии
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 ф 14.05.2015 00:33
Щось у мене картинка не складається... Як у пана Юрія Саса в голові уживаються "перспективні плани добровільного об’єднання" із "в районах мали визначитися, яким чином, скільки буде створено повноцінних, самодостатніх громад". А я, дурень, думав, що добровільне об’єднання - це коли ГРОМАДИ визначаються з ким і коли об’єднуватися, аж, виявляється, це хтось "у районі" буде робити... Дивно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 сюмар 13.05.2015 22:20
Їх треба прораховцвати на спроможність а не грати в популізм з завязаними очима
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 СЕЛЯНИН 13.05.2015 19:10
Стара швабра-училка в школи-колысь и мени малому казала Наступне поколиння радянськых людей будэ житы при коммунизми По малолетству я верил Теперь то я знаю-за деньги эти ....и старые на другой лад детей согласны обманывать Спросу ведь с них-никакого Здесь тоже-когда еще люди увидят результаты сегодняшних хотелок властьпредержащ их А квитанции на оплату коммунальных услуг уже на руках И очередной транш кредита МВФ под вопросом
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100