Спосіб найбільш раціональної співпраці з німецькою компанією «Фрезеніус», яка має в Черкасах свою клініку й надає послуги з очищення крові (гемодіалізу) хворим на хронічну ниркову недостатність, знайшли в Черкаській облдержадміністрації.


Нагадаємо, гемодіаліз – дуже дорога послуга, але без неї хворі на ХНН не можуть жити. Вони не можуть самі оплачувати очищення своєї крові, бо це дуже дорого. Тому цю процедуру фінансують обласний і районні та міські бюджети. На Черкащині гемодіаліз виконує як «Фрезеніус», так і обласна лікарня та гемодіалізні центри в деяких районних лікарнях, де ця послуга дешевша. Багато років не було ясності, з яких бюджетів і в яких обсягах має фінансуватися гемодіаліз. Через це траплялося, що цю послугу взагалі ніхто не оплачував, і «Фрезеніус» працював собі у збиток.

Ситуацію ускладнює й те, що процедура виділення бюджетних коштів для закупівлі послуг із гемодіалізу є досить тривалою і займає близько півроку.

– Обласна рада знайшла можливість виділити близько 8 мільйонів гривень для лікування хворих у «Фрезеніусі», – зазначив під час сьогоднішньої прес-конференції голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. – А взагалі потрібно близько 20 мільйонів гривень на рік, щоб забезпечити 80 пацієнтів, які отримують цю послугу. За півроку, що минуло, компанія (через тривалу бюрократичну процедуру, – ред.) отримала тільки близько 2 мільйонів гривень. Ситуація для компанії складна, але вона все одно надає послуги, причому якісно.

Таким чином, постає питання, як скоротити в часі процедуру із закупівлі послуги гемодіалізу. Пацієнтам, яких обслуговує «Фрезеніус», допомагає і область, і райони та міста. Але місто Умань, Корсунь-Шевченківський, Монастирищенський, Смілянський, Тальнівський та Шполянський райони цього року досі не розпочали процедуру закупівлі послуги з гемодіалізу. Отже, у згаданих районах, навіть якщо розпочнуть процедуру зараз, до початку наступного року завершити її можуть не встигнути.

Як з’ясувалося після ретельного вивчення законодавства, у випадку з «Фрезеніусом» можна застосовувати особливу процедуру, яка називається «Переговорна процедура закупівель на підставі відсутності конкуренції»: крім «Фрезеніуса», на Черкащині жодна приватна фірма гемодіалізом не займається. Це дозволить скоротити бюрократичну тяганину до місяця.

– Незабаром буде 6 років, як наш центр працює в Черкасах, – розповів заступник керівника проекту «Фрезеніус Медікал Кер Україна» Дмитро Михайловський. – Увесь цей час він працює з певними складнощами. Йдеться про постійне порушення дисципліни закупівель послуги. З року в рік працювати ставало дедалі складніше. Але ми, незважаючи на колосальні фінансові втрати, продовжуємо надавати допомогу пацієнтам, лікувати їх на такому рівні, який не соромно показати будь-кому в світі. Але цьогоріч ми відчули різку зміну у взаємостосунках з адміністрацією області. Ми відчули розуміння проблеми. А зараз відбувається цілком проривна річ в організації процесу. Навіть в умовах нашого недосконалого законодавства, виявляється, можна організувати роботу так, щоб процес закупівель і оплати йшов належним чином. Юристи створили типовий договір, методичні рекомендації про те, як поводитися з бюджетними коштами, щоб усе суворо відповідало законодавству. Все це не може не тішити.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100