реклама

реклама

Співпраця між журналістами Польщі і України набирає обертів. Це відчули учасники 3-го Міжнародного журналістського форуму, який 28-29 вересня відбувся в польському містечку Казімєж Дольни на березі Вісли. Взяли участь у форумі і черкаські журналісти.

Фото зі сторінки в. о. голови НСЖУ Сергія Томіленка в соціальній мережі «Фейсбук»

Фото зі сторінки в. о. голови НСЖУ Сергія Томіленка в соціальній мережі «Фейсбук


Цього року до дискусій щодо захисту професійної діяльності журналістів в Україні та боротьби проти російської псевдопропаганди долучилися не лише члени Асоціації польських журналістів, а й науковці та лідери громадських і профспілкових організацій.

Зокрема, жива легенда часів польської боротьби за незалежність у радянський період, соратниця Леха Валенси, член правління Асоціації журналістів Ядвіга Хмельовська та професор Варшавського Університету, член головної  ради товариства журналістів Казімєж Войціцький.

«Родзинкою» зустрічі стала поява на ній одного з найактивніших журналістів Польщі, справжнього патріота України Павєла Боболовича, котрий з’явився на форумі в футболці з яскравим антипутінським принтом.

Фото зі сторінки в. о. голови НСЖУ Сергія Томіленка в соціальній мережі «Фейсбук»

Фото зі сторінки в. о. голови НСЖУ Сергія Томіленка в соціальній мережі «Фейсбук


Пан Боболович був не тільки постійним учасником  українського Майдану Гідності, а й із початку війни на сході України працював у зоні АТО. Саме він порушив на форумі тему спрощеного візового режиму для українських журналістів. І той факт, що без запрошення польських колег вони не можуть сьогодні займатися професійною діяльністю на території  Польщі, назвав  інтелектуальним шантажем. І вже наступного дня учасниками форуму з цього приводу було озвучено і підписано звернення до відповідних польських служб.

Спільна зустріч стала корисною як для представників українських ЗМІ, так і для польських, оскільки, як зазначив в. о. голови Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, для українців наразі є дуже цікавим досвід поляків із успішних медіа-реформ, а для поляків – досвід наших репортерів у гарячих точках.

Зі слів пані Ядвіги, з часів Майдану 90% польського суспільства підтримує Україну, але водночас серед населення поширюються і проросійські настрої. Тому необхідно всі зусилля зосередити на боротьбі з антипутінською пропагандою.

Зацікавила поляків і тема саморегуляції в журналістському середовищі України, а саме створення і запровадження єдиної національної прес-карти, позбавити якої за необ’єктивну публікацію, неправдиву інформацію чи наклеп журналіста матиме право комісія журналістської етики.

Заступник голови Асоціації польських журналістів Агнєшка Ромашевська-Гузи навіть запропонувала запровадити механізм зовнішньої регуляції журналістської діяльності.

Фото зі сторінки заступника голови Асоціації польських журналістів Агнєшки Ромашевської-Гузи в соціальній мережі «Фейсбук»

Фото зі сторінки заступника голови Асоціації польських журналістів Агнєшки Ромашевської-Гузи в соціальній мережі «Фейсбук»


В обговоренні питання захисту професійної діяльності журналістів в Україні не забули згадати й справу Георгія Гонгадзе. Головною з причин бездіяльності щодо розслідування злочинів проти журналістів Сергій Томіленко назвав брак політичної волі. Із його слів, реальні дії щодо цього влада замінює лише покладанням квітів перед камерами до підніжжя пам’ятників загиблим журналістам. Саме тому й не доведені до кінця справи Гонгадзе та побиття журналістів у часи Майдану. Натомість саме небайдужість польських колег сприяла створенню Центру допомоги українським журналістам, який і презентували на форумі.

У межах зустрічі обговорювалися й інші спільні проекти, реалізовані в партнерстві з українськими журналістськими організаціями, а також освіта молодих журналістів та стандарти професії журналіста в Україні. Відбулася й презентація Міжнародного Конкурсу шкільних медіа. Не залишила байдужими учасників зібрання і доля української репортерки Марії Варфоломєєвої, яка знаходиться в полоні «ЛНР».

29 вересня  форумом прийнята резолюція, ключовим пунктом якої є подальша  співпраця польських і українських журналістів. У кінці зустрічі представники обох сторін обговорили ідею створення спільного агентства інформації в Східній Європі. Тож є надія, що наступного року межі форуму розширяться і до його роботи приєднаються журналісти інших європейських країн.

Ніна Жук

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+8 #1 Володимир Чос 04.10.2015 12:37
То хто ж ці засекречені черкаські акули пера, що побували на форумі?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100