реклама

реклама

Сьогодні в Черкасах видали першу аграрну розписку підприємству з Чорнобаївського району. Таким чином аграрні розписки, як новий інструмент, який передбачає спрощення доступу малим і середнім сільгоспривобникам до фінансових та матеріально-технічних ресурсів, впровадили в Черкаській області.


З цієї нагоди до Черкас сьогодні завітали представники Міністерства аграрної політики та продовольства і представники Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку). Присутнім на зустрічі в Черкаській облдержадміністрації також продемонстрували як можна отримати аграрну розписку. А керівник обласного управління агропромислового розвитку пообіцяв провести

За словами голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка, нині черкаські аграрії мають кредитів у сумі півтора мільярда гривень.

– Але ми розуміємо, яка вартість цих кредитів. Тому запровадження аграрних розписок є важливим кроком в умовах нинішньої економічної ситуації, бо це нові можливості, простий обіг документів, європейський підхід до вирішення питання. І я звертався до Національної ради реформ з пропозицією прискорити саме аграрні реформи, бо нині це вкрай важливо, – зазначив Юрій Ткаченко.

Радник міністра аграрної політики та продовольства Дмитро Растрігін також додав, що нині Україна є потужним аграрним виробником у світі, однак галузі бракує коштів для розвитку.

– Ми повинні підвищити врожайність. А основною базою для цього якраз є малий і середній бізнес. Та всім відомо, що нині в банківському секторі є проблеми. І банки, якщо і згодні кредитувати, то під високі відсотки. Саме тому впровадженням аграрних розписок хочемо вирішити питання фінансування галузі, – зазначив Дмитро Растрігін.

Радник IFC Сергій Рабенко поінформував, що в пілотній – Полтавській області спершу працювати було складніше, бо довелося багато опрацювати з нотаріусами.

– Також в Полтавській області ми зіткнулися з побоюванням аграріїв, що в них відберуть землі, використовуючи аграрні розписки. Це не так, бо земля не є предметом застави за аграрною розпискою, – уточнив Сергій Рабенко. – І звісно, ця розписка не вирішить всі питання, але вона дасть додаткове необхідне фінансування обігових коштів.

Вже спираючись на попередній досвід, доповідач зазначив, що на Черкащині до семінарів більше залучатимуться кредитори, бо це зробить програму більш практичною. Зокрема, навчання пройдуть всі нотаріуси, щоб Черкащина більш швидше і ефективніше запровадила цей інструмент фінансування аграріїв.

Всього, за інформацією керівника управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігора Колодки, на комплекс весняно-польових робіт у 2015 році черкаським аграріям було потрібно майже 4 млрд грн., а на комплекс осінньо-польових робіт – 5,5 млрд грн.

Аграрні розписки – спільний проект Групи Світового банку, Швейцарії та України. Мета проекту – спрощення та розширення доступу до фінансування фермерів.

Розгортання програми відбуватиметься з урахуванням досвіду, отриманого під час реалізації пілотного проекту в Полтавській області, де аграрні розписки були вперше використані на початку цього року. В рамках пілотного проекту було видано десять аграрних розписок на суму близько 40 мільйонів гривень (майже 1,8 мільйонів доларів США), і проведено навчання для 470 сільгосппідприємств та 50 нотаріусів. Закон «Про аграрні розписки» набув чинності у 2013 році і став точкою відліку для запровадження аграрних розписок.

Відповідний інструмент, концепція якого була запозичена в успішної програми в Бразилії, спрямований на подолання такого істотного обмеження на фінансування аграрних малих і середніх підприємств в Україні, як відсутність у них застави під кредити.

Для середнього та малого товаровиробника аграрні розписки – це інструмент, що дасть змогу легкого доступу до фінансів, потрібних для ведення бізнесу.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #1 Реаліст Комаров 17.10.2015 08:24
Гречки немає, цукру немає, яйця(курячі)зол отими стали і т.д. і т.п.- ось результат аграрної галузі за останній рік. А з подорожчанням добрив не буде і пшенички. Кукурудза і соняшник теж рано чи пізно дадуть неврожай без добрив. Зате хазяї-ї-ї-ї!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100