реклама

реклама

На сьогоднішній сесії міськради після довгих обговорень не прийняли рішення про здійснення електронних закупівель у місті Черкаси. Проект вносив, а також доповідав депутат Романов.

Варто зазначити, що мова йшла про систему електронних закупівель «ProZorro» - це система, створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців з метою створити прозору і ефективну систему державних закупівель, яка унеможливлюватиме корупцію завдяки громадському контролю та розширенню кола постачальників.

«Не для кого не є секретом, що при закупівлі товарів і послуг, вартість яких перевищує 200 тис. грн. законодавець передбачив проведення тендерів. Інші закупівлі на мільйони гривень здійснюють розпорядники коштів – в особі керівників департаментів, комунальних закладів та підприємств міськради одноосібно та на власний розсуд. Підтвердженням корупційної складової у таких закупівлях є кримінальні справи проти посадових осіб, обшук кабінетів із вилученням печаток… У 2013 році був запроваджений пілотний проект електронної системи державної закупівлі. Наразі усі права на систему «ProZorro» належать державі. Статистика свідчить про економію бюджетних коштів у розмірі понад півтора мільярдів гривень. Користуючись досвідом інших обласних центрів, нами було підготовлене проект-рішення щодо запровадження у місті Черкаси офіційних закупівель товарів і послуг виконавчими органами, комунальними закладами і підприємствами у системі електронних закупівель «ProZorro», – доповів депутат від «самопомочі» Олексій Романов, який і вносив проект.

Він, до речі, зауважив, що система здійснення державних/публічних закупівель через «ProZorro» активно і успішно впроваджується в облдержадміністрації, що дозволяє економити бюджетні кошти.

Найголовнішим же аргументом Романов називав те, що нова система дасть можливість громадськості контролювати процес держзакупівель. Через що впровадження системи наштовхується на великий опір. У приклад Романов навів секретаря міськради Олександра Радуцького, який вбачає в цій систему недоліки.

– Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов відреагував на заяву секретаря Черкаської міськради, порадивши тому не вводити людей в оману та не маніпулювати! – сказав Олексій Романов під загальні оплески присутніх активістів.

Олександр Радуцький відповів депутат, що не боїться дискутувати ні з ким:

– Радник Президента Бірюков розповів про те, як відбулись закупівлі у Мінобороні на 4 мільярди для Одеси і як були зірвані торги, була поставлена сама найменша ціна і коли за 10 днів приїхали підписати угоду, то переможець торгів не з’явився. Тому нам потрібно дуже серйозно підійти до цього питання... проект має тільки таку назву «ProZorro» і при цьому має зовсім інше смислове навантаження, а Нефьодов, то він і буде захищати цей проект, бо він його впровадив, – наголосив Олександр Радуцький, а доповідь депутата назвав піаром.

Директор департаменту економіки Ірина Удод зазначила, що в проекті рішення є ряд недопрацювань. Зокрема невизначені кваліфікаційні вимоги до учасників торгів, невраховані терміни для навчання відповідальних осіб, терміни введення в дію проекту тощо.

Проте депутат Романов зауважив, що більшість зауважень була врахована при підготовці проекту рішення.

На захист системи «ProZorro» стали і представники громадськості. Так, представник коаліції підприємців малого і середнього бізнесу Зоя Максимчук зауважила, що депутати повинні боротися з корупцією, тож впровадження нової системи держзакупівель було б прогресивним кроком заради економії бюджетних коштів.

Подібну думку висловив і член виконавчого комітету Роман Ганзевич, зазначив, що впровадження нової системи закупівель не примха, а необхідність через зміни в законодавств, які почнуть працювати з 1 серпня.

– Але я впевнений, що і 30 липня наша міськрада не буде готова до впровадження нової системи, – зауважив Роман Ганзевич, повідомивши про наявність звернення, підписане 15 громадськими організаціями, що підтримали ідею із запровадженням системи «ProZorro».

У зверненні йшлося про необхідність впровадження нової системи заради боротьби з відкатами та хабарами.

– Чого ви чекаєте? – звертався Ганзевич до депутатів, натякнувши на «пєндєля».

Це обурило Олександра Радуцького і він порадив в сесійній залі не роздавати «пєндєлів», а якщо той дуже хоче, то Радуцький запропонував вийти на вулицю…

Опісля Радуцький нагадав, що міськрада в Черкасах насправді прозора, бо є найпрогресивнішою у країні, про що вранці на сесії повідомила регіональний представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Фюдр

У підсумку лише 14ть депутатів проголосували за відповідне рішення. Під вигуки «Ганьба» депутати продовжили роботу.

Фото з "Фейсбуку" Лесі Хлипавки

Фото з "Фейсбуку" Лесі Хлипавки

реклама

Коментарі  

 
+1 #11 kontorab 02.04.2016 09:27
Вчера хотел спросить Лукирича - для ОСББ Семья 2 елки он должен был привезти - но сам не приехал... :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #10 Черкащанин 01.04.2016 19:42
А наш железный мер почему не голосовал?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #9 Еколог 01.04.2016 14:02
Це тест, перевірка на вшивість
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #8 Олександр 01.04.2016 12:00
бАРАбоха РУЛИТЬ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #7 Семен 01.04.2016 11:50
Цитую Соня:
Пройдисвітів вибрали,тепер терпіть!
Вони нас грабуватимуть бо цього хочемо ми всі!

а разве еще есть что грабить после 9-ти летнего барствования неженских?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #6 Соня 01.04.2016 08:35
Пройдисвітів вибрали,тепер терпіть!
Вони нас грабуватимуть бо цього хочемо ми всі!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #5 Семен 01.04.2016 08:26
Вот зачем идти в депутаты если потом сидеть просиживать штаны и утрымуватыся?
Пришел, думай, работай а нэ утрымуйся.
Дома будешь утрымуваться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #4 Спостерігач 31.03.2016 23:31
Радуцький не любить правду.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 Nadia 31.03.2016 23:02
Батьківщина утрималась! Ганьба! Тимошенко розказує одне - а її депутати не голосують.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #2 Отакої 31.03.2016 21:32
Айяйй....
"Прозорі" наші, бл*ді
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100