Європейці для європейців: з таким девізом вчора до Золотоноші завітали представники німецького Штольберга. Волонтери разом з представником муніципалітету саксонського міста, передавши коштовний подарунок для Золотоноші, протягом доби вивчали можливості взаємної співпраці та інвестування.

Асистенти проекту “Українські партнерства Ерцгебірге” Сільвіо Уліг та Леся Щербій розпочали свою роботу у Золотоноші з презентації технічної новації у Центральній районній лікарні. Німецькі колеги передали місту відеоендоскопічний комплекс аналізу стану травної системи пацієнтів. Відтепер діагностувати шлункові хвороби лікар ЦРЛ Олександр Булах буде за допомогою зручної та якісної відеокамери.

Окрім допомоги матеріальної, німецькі медики заочно пообіцяли й інтелектуальну. За словами керівництва лікарні Штольберга, українські фахівці зможуть у будь-який час проводити з колегами скайп-конференції в разі проблем з апаратом, або для міжнародного онлайн-консиліуму.

Медичне устаткування з’явилося завдяки довгим перемовинам посадовців Золотоніського міськвиконкому з німецькою стороною. Головні умови постачальників – якомога більше охоплення пацієнтів та безкоштовна робота апарату Pentax для пільгових категорій населення. Наміри поєдналися у обох сторін, адже місто передало техніку не на баланс щойно створеного Центру первинної медицини, а в розпорядження Районної лікарні. Тут, мовляв, і фахівці відповідні присутні, і користь новинка принесе не лише містянам. До того ж, згідно раніше узгоджених правил, функції діагностики має виконувати саме лікарня.

Таким несподіваним подарунком діяльність гостей у Золотоноші не обмежиться. Делегація прибула з цілком конкретною метою – налагодження двосторонньої та всеосяжної співпраці обох міст у найрізноманітніших сферах. Для вивчення проблематики разом з волонтерами завітав до міста і Марко Галер. Представляючи інтереси влади Штольберга, він також є одним з керівників компанії MWF, що займається обладнанням підприємств автоматизованими системами управління. Фахівцем цієї сфери є і згаданий вище Сільвіо Уліг.

Власне, технічне обладнання найрізноманітніших установ міста й цікавило в першу делегацію. В процесі екскурсії німці завітали до дитячої лікарні та пожежної частини. Гуманітарну складову діяльності міста вивчали на базі Центру соціальної допомоги на Благовіщенській.

Що вкладають у термін “співпраця” та з якою метою Німеччина звернула увагу саме на Золотоношу, гості міста пояснили остаточно на підсумковому засіданні у Міській раді. За словами Марко Галера, мова йде про імідж країни та далекоглядність. Німеччина інвестує кошти та інтелектуальний потенціал до багатьох міст. Така стратегія сформувалася ще після Другої світової війни, а остаточно вкорінилися після складного, проте успішного процесу інтеграції земель Німецької Демократичної Республіки до спільного життя в одній країні.+

Інші вимоги ставить вже сучасність. І вона вимагає думати далеко наперед. Прагматичний, що й типово, Галер не лукавив: уряду Німеччини вигідніше інвестувати в Україну, як державу із дуже високим людським потенціалом, створювати тут робочі місця та позитивний соціальний клімат, аніж приймати у себе тисячі трудових мігрантів, котрі, маючи вищу освіту, займаються “чорновою” роботою.

Окремо вибір пав і на Золотоношу, адже, згідно вражень Сільвіо Уліга, наше місто нагадує йому Штольберг 20-річної давнини.

- Все, як у НДР, – неодноразово повторював під час екскурсії Уліг.

Проте і мова йшла не про примітивність, до того ж 20 років тому такої держави, як НДР, вже й не існувало. Пояснив свої слова волонтер наприкінці, зауваживши, що Золотоноша нині чітко слідує шляхом реформ, яким пройшов свого часу Штольберг для інтеграції в європейське суспільство. Підходи та темпи, мовляв, майже ідентичні. Сприяти прискоренню процесу й налаштовані у Німеччині. Допоможуть в цьому три фактори: фінансування (уряд ФРН, муніципальний бюджет), готовність ділитись досвідом з боку посадовців та фахівців Штольберга, готовність до тісної співпраці від українців.

Як виявилось, співпраця буде не лише односторонньою. Німецька делегація зізналася чесно – їхали до Золотоноші із дещо зверхньою думкою про те, що вчитися тут нема чому точно. Проте, вже за підсумками відвідин обидві сторони домовились протягом травня скласти піраміду співпраці, в якій кожне місто визначить напрями переймання досвіду одне в одного.

Наразі дуже сподобались їм два явища – професіоналізм рятувальників пожежної частини та система соціальної допомоги у місті. Делегати відзначили чітко налаштовану роботу служби ДСНС та дисциплінованість її фахівців. За словам Сільвіо Уліга, наші рятувальники зуміли в атмосфері тотального недофінансування зберегти якісну воєнізовану структуру, що складена із фанатів своєї справи. Особливо вразила їх оперативність реагування чергового наряду, коли під час відвідин ще й пролунав сигнал тривогу на командному пункті. За підсумками зустрічі пообіцяли гості в першу чергу допомогти комплектами бойового одягу та засобами індивідуального пожежогасіння. Мова йде про 30 штук. Далека перспектива буде обговорюватись згодом, але в процесі розмови лунали навіть натяки на бувший у використанні пожежний Мерседес, чи систему відеонагляду за містом на дев’ятиповерхівці.

Соціальну сферу коментували німці особливо натхненно. Здивуванню не було меж, адже навіть у багатій ФРН місцевий бюджет подібні речі не фінансує. Так, існує система страхової медицини, проте більшість функцій оплачують приватним установам самі клієнти. На базі Центру соцдопомоги делегація завітала до їдальні для нужденних, а також до відділення реабілатації дітей з обмеженими можливостями. Соціальну складову і має намір переймати Штольберг у Золотоноші в першу чергу.

Протягом місяця обидві сторони мають дійти згоди щодо конкретних подальших кроків. Міська ж влада вже почала складати візитівку міста з детальним описом усіх сфер життєдіяльності, а також аналізом інвестиційного клімату. Документ муніципалітет Штольберга надішле до Уряду Німеччини.

Надалі ж лунають такі першочергові варіанти співпраці: дитяча лікарня, школа (з вивченням німецької мови), сімейна медицина, соціальна сфера, обмін досвідом в управлінні, енергозбереження. Поки що німецька готуватиме партію технічного обладнання для згаданих дитячої лікарні, пожежно-рятувальної частини та Центру соцдопомоги.

Окрему тезу зазначив Марко Галер і для місцевих підприємців. Розмови про інвестиції не означають лише відкриття підприємств з іноземним капіталом. Німецька сторона в першу чергу налаштована максимально сприяти підприємствам малого та середнього бізнесу переходити на Євростандарти, аби потім вони мали змогу експортувати свою продукцію.

Про це повідомила «Золотоноша».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100