реклама

реклама

Дати друге дихання Черкаському обласному відділенню Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад намагалися в Черкасах керівники асоціації, зокрема, її голова Микола Фурсенко та керівник виконавчої дирекції Микола Поєдинок. Зокрема, 26 серпня на заході за участі сільських голів з усіх куточків Черкащини було обрано нового голову обласного відділення асоціації - сільського голову Білозірської об'єднаної територіальної громади Володимира Міцука.

DSC_0009

– Нам треба, щоб кожен регіон був гідно представлений на всеукраїнському рівні, щоб ми активно могли впливати на розвиток законодавства, що направлене на вирішення нагальних потреб українського села. Адже нинішні зміни до конституції в частині децентралізації мають втілюватися в життя для сільських жителів, а не за їх рахунок, – зазначив Микола Фурсенко.

Він перелічив труднощі, з якими сьогодні зіштовхуються сільські громади, зокрема, зауважив, що сільським головам нині досить важко формувати бюджет. Бо лише 25% сіл в Україні можуть себе забезпечити. А об’єднання громад, мовляв, покликане вирішити частину цих труднощів.

Про економічну і добровільну складову в об’єднанні громад говорили на заході керівники області.

– За підтримки асоціації нами була прийнята в області стратегія розвитку до 2020 року. Одним з важливих моментів є розвиток сільських територій. А це розвиток і в бюджетній, і в податковій, і в земельній сферах. Багато проблемних питань виникають тому, що повноваження знаходяться не в нас, а в Києві. Натомість керівникам на місцях краще видно, що робиться у селі чи районі, – зазначив розповів керівник Черкащини, голова ОДА Юрій Ткаченко.

DSC_0003

Голова облради Олександр Вельбівець зауважив, що стояв у витоків створення асоціації. Він пригадав, що свого часу одна з політсил намагалася використати потенціал асоціації.

– І зараз деякі політсили хочуть використати об’єднання. Та нам слід забезпечити правильну реалізацію державної політики в створенні нової ефективної систему управління на місцях з реальною передачею повноважень на місця. Почути громади, щоб вони могли дати імпульс для законодавчих змін, можна буде саме через представників асоціації на місцях, – сказав Олександр Вельбівець.

Він також звернувся до представників сіл – сільських голів – з проханням взяти на себе відповідальність по формуванню громад, як первинних суб’єктів держави.

– Нині громади або пасивні, або слабкі. У них є побоювання щодо взяття на себе ініціативи. Але треба роз’яснювати людям всі механізми і переваги. Бо об’єднання заради об’єднання не потрібне. Хочу підкреслити, що сьогодні сприйняття ролі територіальних громад у розвитку інфраструктури значно відрізняється від попередніх років. Тому, щоб вас почули, треба бути ще ініціативнішими та наполегливішими, – зазначив Олександр Вельбівець.

Голові Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Миколі Фурсенку сподобалася позиція обласної влади. Він також навів приклад Латвії, найбіднішої країни ЄС, де завдяки реформам бюджет села населенням у дві тисячі жителів складає 2,5 мільйони.

– Уявіть, що у вас так! І вони нічого особливого не зробили. Вони просто пішли шляхом об’єднання громад, – зазначив Фурсенко.

Керівник виконавчої дирекції асоціації Микола Поєдинок зауважив, що їх асоціація представлена фактично у всіх гілках влади і вмішується в усю діяльність держави, займаючись розробкою нормативних, підзаконних і законодавчих актів.

Керівники асоціації висловили переконання, що після обрання нового голови обласного відділення цієї установи та реанімації відділення в цілому, процес реформування сільських громад в області піде більш успішно і більше сіл отримають фінансові та адміністративні переваги від децентралізації влади.

На завершення роботи учасники Зборів обрали Правління з п’ятнадцяти осіб, до складу якого ввійшли представники тих районів Черкащини, де створено районні відділення.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-4 #1 Шторм 29.08.2016 12:20
Нічого нового, все по старому, і це правельно.Піонери, жовтенята, комсомольські бригади, тимурівці, колгоспи і т.д. Нічого нового не придумаємо, треба все реанімувати, і процвітати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100