реклама

реклама

7 жовтня 2016 року Черкаська обласна рада ухвалила звернення авторства фракції ВО «Свобода» до очільника уряду щодо скасування намірів скорочення видатків на стипендії для студентів ВНЗ у Державному бюджеті України на 2017 рік.

index

Таким чином депутати Черкаської обласної ради, підтримавши звернення свободівців, закликали Кабінет міністрів України економити на уряді, а не на студентах, та не скорочувати видатки на стипендії студентам вищих навчальних закладів, не змінювати порядок їх нарахування і врахувати у бюджеті видатки на виконання Закону України «Про вищу освіту» у частині урівняння мінімальної стипендії та прожиткового мінімуму.

«Жодна провідна країна не економить на двох царинах – науці та обороні. Розвиток України, яка перебуває у стані неоголошеної війни з Росією, напряму залежить від прогресу освіти й науки та від зміцнення обороноздатності країни. Скорочення видатків на освіту, зокрема на студентські стипендії, є кроком до унеможливлення проживання та навчання в Україні великої кількості молодих українців і поштовхом до чергової хвилі інтелектуальної міграції, а також стихійних соціальних протестів, студентських бунтів та страйків. Українське студентство вже довело свою державобудівну й суспільно прогресивну роль, адже саме студенти стали двигуном позитивних зрушень під час Революції на граніті, Помаранчевої революції та Революції гідности. Тисячі студентів спільно з народом несуть на собі тягар війни, займаючись волонтерством й добровільно захищаючи Україну на фронті.

Пріоритетами економії бюджетних коштів мають стати не студенти та інші малозахищені верстви населення, а уряд та інші державні структури. Про жодні зміни порядку виплати студентських стипендій в Україні не може йтися до виходу з економічної кризи шляхом деолігархізації й демонополізації економіки, перемоги над корупцією, досягнення високих соціальних стандартів й рівня життя громадян, забезпечення реальних робочих місць для молоді.

Більше того, уряд має нарешті виконати Закон України «Про вищу освіту» № 1556-18, зміни до якого ухвалені ще 1 липня 2014 року в частині підвищення мінімальної стипендії для здобувачів вищої освіти до рівня прожиткового мінімуму. На сьогодні студенти недоотримують належні їм за законодавством 615 гривень, що складають різницю між розміром прожиткового мінімуму у 1496 гривень та стипендією студентів вишів у 825 гривень», – йдеться у зверненні авторства фракції ВО «Свобода».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100