16427518_601142163411504_2214284527286773428_n Депутати заговорили про перепоховання відомих черкащан з-за кордону в Україні. Зокрема мова йде про уродженця зі Смілянщини письменника Тодося Осьмачки та Члена Директорії УНР Федіра Швеця з Кам`янщині.

Екс-голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко на своїй сторінці у «Facebook» написала, що у той час, коли вона була головою обласної ради, до неї звернулася родинаТодося Осьмачкиіз с. Куцівки на Смілянщині та священник місцевої церкви о. Василь з пропозицією перепоховати зі штату Нью-Джерсі в Україні прах письменника.

- На моє клопотання до Міністерства закордонних справ про вирішення цієї проблеми відповіді не дочекалися. Зараз разом із професором Володимиром Поліщуком та представниками Смілянського благодійного фонду ім. Т. Осьмачки по-новому колу підготували нові клопотання у всі відповідні інстанції, зокрема і до Національної Спілки письменників України. Ведуться переговори із Левком Хмельковським ("Свобода"). Чекаємо рішення сільської громади, - проінформувала Валентина Коваленко.

Також екс-голова Черкаської обласної ради зазначила, що мріє, щоб саме село Куцівка прийняло прах поета, а не національний пантеон у столиці.

Щодо перепоховання Федіра Швеця, висловив свою думку у «Фейсбуці» депутат Черкаської обласної ради Сергій Воронов.

– У Чехії похований наш видатний земляк Федір Швець. Член Директорії УНР, професор, який виголосив текст Універсалу Соборності.Народився Федір Петрович в селі Жаботин, Кам`янського району. Похований в Празі, куди емігрував в 1920 році, - проінформував Воронов.

Також депутат зазначив, що до найближчої сесії Черкаської обласної ради він підготує проект рішення щодо звернення до МЗС України з проханням вивчити стан справ навколо поховання відомого українця. За необхідності попросить вивчити питання перепоховання на рідній Черкащині.

Додамо, що 3 лютого у сесійній залі Будинку рад скликається дванадцята сесія обласної ради сьомого скликання.

Нагадаємо, що 29 січня перепоховали із Чехії в Україні відомого поета Олександра Олеся із його дружиною.

Марина Клімчук

реклама

Коментарі  

 
+4 #1 Реаліст Комаров 30.01.2017 14:05
Осьмачку безсумнівно треба поховати в Україні, але в Києві на головному кладовищі держави.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100