реклама

реклама

Доктор історичних наук, професор, один із авторів книги «Археологія та рання історія Черкас» Валерій Ластовський не погоджується з ідеєю громадського діяча, колишнього нардепа Миколи Томенка зробити «брендом Черкас» князя Дмитра Вишневецького (Байду). На думку професора Ластовського, на цю роль краще підходить Остафій Дашкович.

Портрет Остафія Дашковича. Художник Ян Матейко

Портрет Остафія Дашковича. Художник Ян Матейко

«Сам образ Дмитра Вишневецького, звичайно, є досить відомим в українському суспільстві. Цьому сприяла і народна творчість, і наукова, і освітня діяльність, особливо в часи вже розбудови незалежності у 90-х роках. Внаслідок цього цей образ став присутній в усіх підручниках, значній кількості монографій, статтях, на сувенірній продукції тощо. А в Черкасах, як відомо, його іменем було названо вулицю. Тобто, Ваша думка, зрозуміло, вже має благодатний ґрунт і в подальшому може, звичайно, приносити свої плоди», – пише професор Ластовський у листі до Миколи Томенка.

Однак, на його думку, образ Дмитра Вишневецького «не такий вже й простий» у контексті історії міста Черкаси.

По-перше, Дмитро Байда-Вишневецький ніколи не був старостою черкаським, як про це часто пишуть. По-друге, зафіксовано тільки один випадок його безпосереднього контакту з містом: у 1557 р. він захопив Черкаси і звернувся до московського царя Івана Грозного з питанням «а государ як велить?». І тільки після того, як цар звелів повернули місто, він його залишив.

«Разом з тим, повністю підтримую Вашу ідею щодо необхідності просування Черкас і Черкащини засобом популяризації певного українського героя, – пише професор Ластовський. – Замість образу Дмитра Вишневенького пропоную інший – Остафія Дашковича, реального старости Черкаського у 1514-1535 роках, іменем якого також названо вулицю в Черкасах. Коротко його діяльність можна охарактеризувати так: воїн, дипломат, адміністратор. менеджер, церковний меценат, ідеолог організації козацького устрою. Саме при ньому Черкаси були перетворені на міцний воєнний форпост».

Як наголосив історик, Дашкович відомий своїми військовими походами на кримські і московські землі, обороною черкаських територій. Він був однією з найвідоміших постатей при королівських дворах і дипломатичних місіях у всій Східній Європі, не кажучи вже про те, що його образ був одним із найбільш популярних серед європейських істориків.

«Саме його ідеї були безпосередньою предтечею творення Запорозької Січі (а не Дмитра Вишневенькою, котрий усього лиш їх калькував) і створення регулярного реєстрового козацькою війська. Так само як і Вишневецький, Дашкович був наділений народною повагою, і його образ був оспіваний у народних українських думах. Зверталися до цього історичного персонажу і художники», – зазначає Валерій Ластовський, додаючи, що, на його думку, Остафій Дашкович є більш важливим історичним персонажем для Черкас і Черкащини, ніж Дмитро Вишневенький.

16819421_1395632003821198_1923276563638441905_o

 

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-5 #2 Olexandr 27.02.2017 21:31
Звісно, а кого ще пропонувати? Історія ж міста недосліджена. Нащо шукати когось нового, достойного, цікавого? Є ж Дашкович! Ні, я проти Остафія нічого проти не маю. Але! Створіть альтернативу! Вірніше, віднайдіть її!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Розум 27.02.2017 19:30
Остафій Дашкович справді заслуговує бути "брендом Черкас"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100