У заказнику «Липівський» поблизу Кединої гори спільними зусиллями обласної влади та громадськості відбулось зариблення водойми 5-ма тоннами коропа. Про це пише Вичерпно

20170503_120806

Зариблення Дніпра відбувається у рамках обласної програми з відновлення водних ресурсів. Зариблювали коропом за рахунок коштів області та частини місцевих бюджетів – тих районів, які розташовані вздовж Дніпра. Також до цього долучилися 6 підприємств, які викидають свої відходи у річку. На це було витрачено близько 230 тисяч гривень.

Голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко розповів, що у цьому році планується зарибити річку ста тоннами малька. Найбільше подібне зариблення було ще у 2000-х роках, тоді у річку випустили до 50 тонн.

- Ми звернулися до Міністерства аграрної політики із проханням виділити до 10 мільйонів гривень, щоб зарибити Дніпро. Перед нами стоїть завдання зарибити річку ще білим амуром і товстолобом. Це робиться для того, щоб побачити чисту воду. Дніпро заростає канадським горіхом, тому ми й плануємо запустити у річку рибу, яка зможе поїсти ці водорості, – сказав Юрій Ткаченко.

20170503_120914

Дворічна риба була вирощена в ДП «Іркліївський розплідник рослиноїдних риб». Про це розповів заступник директора цього підприємства Сергій Піддубний.

- Риба від ікринки до сьогоднішнього дня прожила 2 роки. Цінність риби коропа в тому, що вона являється біологічним меліоратором водойми, тобто очищує річку від водоростей, а також є цінним харчовим продуктом, — сказав Сергій Піддубний.

- Сьогодні ми зарибили більше 5 тонн. Тут є досить добра кормова база, тому через рік короп виросте і дасть своє потомство. Риба буде під охороною екологічної інспекції, водного патруля та Черкасирибоохорони. Перші три дні будемо охороняти цілодобово, — сказав начальник Державної екологічної інспекції у Черкаській області Сергій Поліщук.

Також головний еколог області нагадав, що у заказнику державного значення забороняється будь-який вилов водних  живих ресурсів.

- Це стало традицією, адже вже третій рік поспіль відбувається масове зариблення річки Дніпро. Але при цьому потрібно слідкувати за бракон’єрами та вживати всіх можливих заходів для боротьби з ними. Громадськість спільно із Державною екологічною інспекцією у Черкаській області активно працюють у цьому напрямку, — сказав директор ГС «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» Євгеній Глєбов.

Нагадаємо, цієї весни вже зарибили 2 тонни – у річці Ірклій Чорнобаївського району та в межах села Коробівка Золотоніського району.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100