23 липня під час обстеження долини р. Тясмин в одному місці неодноразово спостерігалися самець і самка лучного луня. Гніздо цієї пари було знайдене на луках, які біля села використовуються для випасу. Про це інформують в українському центрі досліджень хижих птахів.

Гніздо було розташовано в пониженні рельєфу шириною 30-40 м та довжиною близько 100 м, заросле осокою та місцями кропивою. Висота осоки на момент виявлення гнізда становила 60-80 см. Гніздо виглядало як витоптана платформа на землі із залишками шерсті та пір’я. На цьому місці виявлено двоє повністю оперених пташенят, які при появі спостережника сховалися у траву поруч з гніздом.

Характерно, що самець лучного луня відганяв іншого самця з гніздової території. Це дозволяє передбачати гніздування ще однієї пари неподалік.

Таким чином, це перший доведений випадок гніздування луня лучного на території Черкаської області принаймні за 40-50 років. Найближчі місця сучасного гніздування виду розташовані приблизно на 200 км на північ у Київській області.

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Реаліст 29.07.2017 18:53
Це добре. Значить, екологія в тій місцевості стала кращою.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Я 29.07.2017 16:03
Жили себе птицы и тут на тебе пришел человек.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100