З 1 січня 2018 року в Україні мали відмовитись купувати молоко у селян, бо воно йде переважно низьким, другим сортом. Але ж у нас надходить на молокозаводи основна частина сировини саме з приватних подвір’їв. Домогосподарства Лисянського району мають молочні заробітки і продукти харчування завдяки утриманню близько 2 тисяч корів. Як відомо, ця соціально-скандальна подія – відмова від другосортного молока – вдруге переноситься. Щонайменше до 1 липня.

280120182212407885905 Про це пише журналіст Олександр Щербатюк у виданні «Вісті Черкащини».

– Згідно з угодою про асоціацію з ЄС, наша країна добровільно взяла на себе зобов'язання привести вимоги до якості молочної сировини у відповідність до чинного в Євросоюзі регламенту, – пояснив заступник начальника управління агропромислового та економічного розвитку райдержадміністрації Анатолій Мальчик. – Тому до переробки на підприємствах може бути допущене тільки молоко вищого класу. Отримати таке можливо при використанні доїльних апаратів, без контакту молока з руками, моментально його охолодивши. Але таку технологію забезпечують сьогодні лише сільгосппідприємства та фермерські господарства. Вихід для населення – молочні кооперативи, обладнані холодильниками заготпункти.

Власники ж корів готуються, як мовиться, до покращень уже сьогодні:

– Нам, спасибі, хочуть зробити легше, – іронізує власниця худоби Людмила з Кам’яного Броду. – Але якби ж то була в селі якась робота і заробітки! Якщо наше молоко не прийматимуть, то ми з двох корів залишимо собі одну, тільки для себе.

– Ми вже давно не продаємо молоко заготовачам, бо невигідно, – констатує Тетяна із Семенівки. – Зараз у селі купують молоко по 5 гривень. А ми переробляємо на сир і сметану, маємо своїх покупців у Черкасах. Мої знайомі возять молоко і сир у Київ, де у них його забирають прямо з коліс. Наші заводи ж навчилися робити молоко без молока, то й ми без них обійдемось!

– У нас село гуде як розтривожений вулик, – говорить сільський голова Погибляка Петро Ілюк, – Все-таки 70 осіб поповнюють свій сімейний бюджет завдяки реалізації молока. Тому вже подумуємо про створення молочного кооперативу в селі, придбання холодильника.

Експерти переконують, що молоко другого сорту має в 30 разів більше бактерій, в тому числі небезпечних для здоров’я людини, ніж продукт екстра-класу. І таке молоко з «сюрпризом» сьогодні не тільки вільно продається на ринку, а й надходить на промислову переробку. Пора вже, закликають вони, навчитися поважати себе і не бути споживачами продукції третього сорту.

Між тим, поголів’я молочного стада в районі, як і в країні в цілому, з року в рік стрімко зменшується. З іншого боку зростає кількість інвесторів, які готові вкладати кошти в сучасні ферми, де виробляється лише молоко екстра і вищого сортів.

Бізнес на молоці стає вигідним. Але, знову ж таки, не для простих селян. Європа диктує свої умови, і їм час подумати про альтернативні варіанти одержання прибутку. Першими це зрозуміли у Львівській області, де, до речі, майже все молоко виробляється в домашніх господарствах. Там селяни почали вирощувати ягоди, заморожувати їх, переробляти на сік і експортувати. 10 соток малини дають людям більше прибутку, ніж корова, і зусиль при цьому затрачається в рази менше.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100