реклама

реклама

Конституційний Суд України оприлюднив прийняте 20 січня Рішення у справі за конституційним поданням Жашківської районної ради.

Чиновники із Черкащини просили пояснити, що слід розуміти під інформацією про особисте і сімейне життя, зокрема, чи належить така інформація до конфіденційної інформації про особу. Також їх цікавило, чи є збирання, зберігання, використання та поширення інформації про особу втручанням в її особисте і сімейне життя.

Конституційний Суд розтлумачив, що інформацією про особисте та сімейне життя особи є будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, стосунки тощо, пов’язані з особою та членами її сім’ї, за винятком передбаченої законами інформації, що стосується здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органу місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень. Така інформація про особу є конфіденційною.

Збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами, за поясненням Конституційного Суду, є втручанням в її особисте та сімейне життя. Таке втручання допускається винятково у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене, йдеться на офіційному веб-сайті єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні.

Як зазначають "Коментарі", після рішення Конституційного Суду українським журналістам загрожує від 500 неоподатковуваних мінімумів штрафів або до 5 років позбавлення волі за обнародування фактів з особистого життя політиків. Так, згідно із статтею №182 КК, що стосується приватного життя, незаконний збір, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу. карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів або виправними роботами до 2 років, або арештом на термін від 6 місяців або позбавленням волі до 3 років. Якщо ж вищезгадані дії були здійснені повторно, журналіста можуть позбавити волі на строк до 5 років.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100