реклама

реклама

Одна з найбільших ІТ-компаній Черкас, компанія СПД-Україна, звернулася до громадськості з відкритою офіційною заявою щодо конфліктної ситуації, яка виникла у ході роботи з Управлінням держпраці в Черкаській області.

«Наша компанія понад 10 років успішно представляє як Україну, так і Черкаси зокрема, на міжнародному рівні. За версією авторитетного всеукраїнського видання dou.ua компанія СПД-Україна декілька разів очолювала рейтинг найкращих роботодавців України… У середині травня цього року Державна служба з питань праці почала перевірки, в ході яких не було висловлено жодних претензій, усі затребувані документи були надані у повному обсязі і у вказаний термін. Проте, вже за декілька днів на нашу адресу надійшли акти щодо нібито допущених грубих порушень трудового законодавства. На думку представників Держпраці, компанія не мала права укладати угоди з розробниками, а мала взяти їх у штат за трудовим договором. Хоча за нормами закону самі громадяни вправі визначати, бажають вони надавати послуги віддалено, чи хочуть бути прийнятими в штат і постійно працювати на визначеному робочому місці. Варто взяти до уваги і фактичну потребу компанії у найнятих працівниках або її відсутність. Також не можна ігнорувати той факт, що органами Держпраці не було зафіксовано жодного звернення “ображених” нами працівників чи підрядників.

Важливий факт: за укладеними угодами компанією офіційно було сплачено податків майже у 10 разів більше, ніж якби вказані особи перебували у штаті з виплатою мінімальної заробітної плати. Тож говорити про якесь порушення інтересів держави через ухилення від сплати чи мінімізацію податків не доводиться. Як і про відповідну користь від діяльності органів Держпраці щодо дотримання інтересів держави в цілому.

IMG_20180530_112839

Всі заперечення щодо відмінності форми договорів, їхніх умов, фактичних обставин, повноти сплати податків, було повністю проігноровано. Тож маємо небезпечний прецедент, коли контролюючий орган фактично перебирає на себе повноваження сторін договору і суду, і вирішує, як слід розуміти положення угод і які правовідносини мають до них застосовуватись. І це - лише початок. Тому ми не можемо лишати без розголосу і реагування подібне грубе втручання у бізнесову діяльність компанії», – йдеться в заяві компанії.

Компанія виступила проти повернення до подібної практики протистояння бізнесу та державних органів.

«Всі декларації та корисні ініціативи ІТ-компаній, таких, як СПД-Україна, перекреслюються діями контролюючих органів на місцях», – йдеться в заяві.

Компанія СПД-Україна звернулась до ІТ-асоціації України, народних депутатів України, Голови державної служби з питань праці з вимогою запобігти необґрунтованому втручанню у підприємницьку діяльність. Також готові відстоювати позицію в судових органах та в офісі бізнес-омбудсмена України.

В Управлінні Держпраці у Черкаській області повідомили «Прочерку», що вказане питання розглядатиметься в управлінні в вівторок або в середу.

реклама

Коментарі  

 
0 #6 Антон 08.06.2018 12:59
Де були ваші юристи, коли дозволили вам наймати по договору ЦПХ більше ніж на 2 місяці людей...?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 vlad 08.06.2018 02:16
Богдан, нехорошо жадничать. Ты же знаешь в каком государстве ты живешь. Может пора релокейтится туда, где законы работают? Вон многие в Краков поехали))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 Всім відомо 07.06.2018 21:43
Перевірки Держпраці починаються з роз'яснень, що вони без штрафів не підуть. А, в разі виявлення справжніх недоліків, починається справжній рекет. Звичайні чиновники, звичайне ''виконання'' плану на штрафи. 99% платить, щоб не чіплялись. Трутні - трутнями, але держслужбовці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 Роман 07.06.2018 20:25
Цитую Вова:
...Наймайте адвокатів ідіть до суду, стягуйте моральну шкоду....
На жаль, в Україні ще тільки (роблять вигляд, що) будують правову державу, де діє верховенство права, а не телефонне право, тому судитися із державними "контролюючими" органами абсолютно безперспективна справа, на мою думку. На жаль, я не знайшов жодного рішення судів, де державний "контролюючий" орган був би визнаний порушником закону і винні понесли б відповідальніст ь. Якщо Ви знаєте такі факти, поділіться, будь ласка. А тому, витрати на адвокатів і суди для бізнесу є чистим збитком, адже навіть якщо (фантастика!) суд визнає дії "контролерів" незаконними, то стягнути "моральну шкоду" не вийде (а це вже наша українська реальність), оскільки такі витрати у бюджеті не передбачені...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #2 Такі справи 07.06.2018 16:33
Особисто співпрацюю з СПД Юкрейн вже майже 4 роки. Співпраця не повязана з ІТ. Порядність та соціальна вмотивованість компанії викликає лише найкращі емоції! Що це за держава, що за державний орган такий що ставлять палки в колеса компаніям які реально дають роботу молоді і дають їм реальну можливість заробити! Чому там де є чийс успіх обовязково є держава з бажанням урвати ще більше собі! З такими успіхами иакі успішні компанії переведуть свої офіси в країни Европи або США і платитимуть податки там! Допомагайте будувати! Не руйнуйте цю державу! Дайте молоді розвиватись і заробляти!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #1 Вова 07.06.2018 16:25
Ви законними методами боріться за свої права і доводьте свою правоту.Наймайте адвокатів ідіть до суду, стягуйте моральну шкоду. А то чуть-що зразу крики про тиск на бізнес. От коли викладете рішення суду про незаконні дії Держпраці тоді й буде про що говорити. Зараз лише триває перевірка.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100