реклама

реклама

Срібнокоса кавоманка, уміла швачка і завзятий садовод-любитель з чітко вираженим власним «Я», а ще богопокірна і мудра – це все про жительку вулиці Тургенєва Зою Киричук.

DSC_8315

На прибудинковій території 66-річна жінка вирощує неймовірні сорти кущів, дерев та лікарських рослин, пише «Златокрай». Урожай збирає, сушить, а лікарські властивості зілля випробовує на власному організмі. Мабуть, саме через те у свої шанобливі роки її ніхто не назве бабусею, бо вертка, гостра на язик і кмітлива.

DSC_8419-768x491

Має трьох синів. Складна доля загартувала тендітну жінку і навчила виживати у будь-якій ситуації. Зоя Михайлівна – знана у нашому місті кравчиня, досі має постійних клієнтів, яким ремонтує, підшиває чи кроїть одяг. А ще обожнює запашну каву. Не звертаючи уваги на свій вік, випиває кілька чашок на день.

DSC_8330-768x512

Пенсіонерка переїхала до Золотоноші з Волині майже 10 років тому. Побачивши своє нове обійстя без жодного деревця, вона у відчаї сплеснула руками.

– Це була хатинка на курячих ніжках без жодної рослинки, – із засмученим виразом обличчя згадує давнішні події пенсіонерка. Жінка розливає в горнятка запашну щойно змелену каву, додає чайну ложку лимонного соку – для кислинки. – Наступного дня я пішла на ринок і купила фруктові дерева: дві яблуні, різних сортів груші, абрикос.

Через свою невимовну любов саме до насаджень Зоя Михайлівна почала спілкуватися із знаними садоводами, виписувати незвичні саджанці через журнал «Огородник». Одним з перших був Гінкго Білоба – реліктове дерево, сучасник динозаврів, яке збереглося до наших днів з часів мезозойської ери. Воно володіє надзвичайно цілющими властивостями, які допомагають зупинити старіння організму. Наступне – в’юнка ліана ківі, вирощене з насіння.

– Купила ківі, зібрала насіння. У баночці проростила один і другий кущик. Потім висадила. Єдина проблема – з хрущами. Вони під’їдають коріння рослин. А ще завдає шкоди кислий дощ – палить дуже листя: воно жовтіє і скручується, – бідкається пенсіонерка.

У саду гілки фруктових дерев ламаються під вагою навислих плодів. Яблука, персики, різномастні сливи і схрещені види аличі підперті дерев’яними патичками. Тут ростуть обліпиха, кизил, айва, грейпфрут і солодка гола. Про останню Зоя Михайлівна каже, що вона – як транспортер: коріння рослини додають до сумішей, і воно доносить все до потрібного органу. У глибину коріння проростає до 8 метрів.

DSC_8336

– А це мій спаситель – зізіфус (унабі чи китайський фінік), – лагідно гладить зелене глянцеве листя дерева господиня. Всього на плантації має сім саджанців. – Він чистить судини головного мозку. Мені з Криму вислали три кілограми, і я щодня з’їдала по 10 штук. Раніше син мені по двічі на ніч «швидку» викликав, тиск дострибував до 160. А після того, як пролікувалася плодами, все нормалізувалося, відчуваю прилив сил та енергії!

Попід парканом росте схрещена малина з полуницею. Здалеку червоні ягоди повністю повторюють форму полуниці, мають красивий декоративний вигляд. Зблизька ж на поверхні видніються кругленькі соти, як у малини, тільки жорсткіші. Правильна назва гібриду – тибетська малина чи малино-полуниця. На смак кислувата, нагадує ожину з приємними свіжими нотками. До речі, рослина має продовгуваті листочки з відчутними колючками.

DSC_8274-768x559

– Бузина в дворі дезінфікує повітря, а глід посилює кровопостачання в судинах серця і мозку, має заспокійливу дію та нормалізує артеріальний тиск, – проводить далі екскурсію Зоя Михайлівна, торкаючись рукою зелених насаджень. – Відчуваєте, як базиліком пахне! Я його обожнюю. А це – ділянка з бататом.

Всього у беручкої господині висаджено більше ста найменувань різних рослин. До всього тут ще є три види верби, вічнозелена лавровишня, калина, лимонна м’ята, тисячолисник, звіробій, ожина, три види яблуньки, йошта, лохина, три сорти фундука, інжир, смородина, жимолость, ірга та багато інших.

DSC_8310-768x512

– Насіння амаранта я збираю, перемелюю і заливаю олією. Це така цілюща рослина! Його Петро-І заборонив вирощувати, бо тоді б люди всі були здорові, – ділиться секретами рослини жінка. – Весною, тільки воно починає рости, листя в салат кидаю. А ще маю безліч рецептів його приготування, зокрема квасіння.

DSC_8288-768x512

Примітно, що весь багатий урожай, який господиня вирощує вдома, вона роздає сусідам та знайомим. Решту переробляє: консервує фрукти та овочі, засушує зелень, готує настоянки. Наступного року протрухлі трави і прострочене зілля виливає та заготовляє нове. І так щороку – рух по колу. Але з енергією, запалом і великим бажанням! Як вперше.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100