Хто такий проджект-менеджер і які його функції у сфері інформаційних технологій. Цю тему під час чергової лекції для студентів у бізнес-коледжі розкрили представники черкаської ІТ-компанії eKreative Валерія Яковенко та Тетяна Медведенко.

DSC_0521

За словами керівника відділу проджект-менеджменту компанії Валерії Яковенко, головна ціль роботи ПМ – це здати успішно проект.

– Перше, що має зробити проджект-менеджер – визначити обсяг роботи для проекту. Якщо корабель з точки А має припливти в точку Б, то ПМ має знати, куди ми пливемо, коли ми маємо дійти до цієї точки Б, на якому судні, чи будуть там команда і вантаж, які додаткові витрати можуть виникнути на шляху, – проводить аналогію Валерія. – Так і в ІТ-проекті. Проджект-менеджер має з’ясувати у замовника і розповісти команді, куди ми йдемо, з якою ціллю, що нам потрібно для того, щоб розпочати роботу, дізнатись загальний фронт роботи, поставлений перед нами, і розбити його на маленькі завдання, які будуть зрозумілі всім членам команди.

Загалом робота над проектом складається із шести етапів. І за кожен із них кінцеву відповідальність несе проджект-менеджер. Усе починається із планування (збір вимог до проекту від замовника) та аналізу. Опісля йде виконання проекту: розроблення дизайну, технічна розробка, тестування, інтеграція та підтримка.

Ще до старту роботи над проектом проджект-менеджер має з’ясувати, які спеціалісти йому знадобляться для його реалізації. Якщо таких немає у команді, допомогти їх знайти можуть HR-менеджери.

DSC_0513

Важливими є також оцінка проекту і формування бюджету, в якому слід усе врахувати, аби потім не було непорозумінь із замовником або командою.

Ще один важливий етап – створення графіка виконання робіт і контроль за його дотриманням.

– Проджект-менеджер веде команду за собою, допомагає почуватись усім комфортно і захищено. До нього можуть звертатись усі спеціалісти, що беруть участь у проекті. Це той буфер, який захищає команду від нелогічних запитів замовника, негативних емоційних посилів. З іншого боку, ПМ бере до уваги інтереси клієнта і транслює їх команді, – зазначає Валерія Яковенко.

Керівник HR-відділу eKreative Тетяна Медведенко також окреслила, які людські якості повинен мати фаховий проджект-менеджер.

– Безсумнівно, це лідерські якості. Проджект-менеджери – ті люди, яким довіряють і до кого дослухаються. Ще одна важлива риса – вміння комунікувати. Ви маєте не лише легко вміти пояснити свої думки, а й зрозуміти думки іншої людини, оформити їх так, щоб було зрозуміло решті команди. Критичне мислення – тверезо розуміти, що можна зробити, не давати порожніх обіцянок. Не обійтись і без почуття гумору – бувають дуже непрості проекти, трапляються клієнти, які приносять більше дискомфорту, ніж вам би хотілось, тож ваше завдання – нівелювати це, переводити у позитивний ключ, жартувати, – говорить Тетяна.

Нагадаємо, у Черкасах триває курс профорієнтаційних лекцій для студентів, який заснував Cherkasy ІТ Cluster. Мета зустрічей – ознайомити талановиту молодь ближче з ІТ, розповісти про можливості та перспективи розвитку в цьому напрямку. А також відповісти на актуальні питання, які пов'язані з ІТ-сферою. Громадська організація залучила провідних спеціалістів ІТ-ринку Черкас, які діляться зі студентами власним досвідом становлення на професійному шляху.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100