Вакансій в Україні достатньо, особливо на робітничі спеціальності: більшість випускників шкіл воліють отримати вищу, а не професійно-технічну освіту. Ті ж, хто здобув кваліфікацію робітника, легко знаходять собі відносно високооплачувану роботу за кордоном.

2

Про це під час нещодавнього візиту до Черкас розповів в.о. голови Державної служби зайнятості (центрального апарату) Валерій Ярошенко.

– Сьогодні в нашій країні достатньо вільних вакансій. Торік їх було близько 1 мільйона 100 тисяч. Ми змогли знайти роботу 826 тисячам українців. Але багато виїхали на роботу за кордон. Це тому, що рівень заробітної плати в Україні, на жаль, нижчий, ніж у країн-сусідів, – розповів пан Ярошенко.

Проте, на його думку, є й позитивні тенденції. Якщо порівняти 2018 рік із 2013 роком, кількість безробітних, які стоять на обліку, скоротилася на 148 тисяч. Рівень заробітної плати в державі (передусім у Києві, Київській області, в Дніпропетровській, Харківській областях) суттєво збільшився. Певною мірою зріс він і на Черкащині.

– Стверджую, що сьогодні дешева робоча сила в Україні закінчилася. Якщо роботодавець хоче мати кваліфікованого працівника, він має розуміти, що повинен платити гідну заробітну плату, – сказав керівник служби зайнятості.

Він порадив молодим працівникам, які не хочуть виїжджати за кордон, а бажають гідно заробляти в Україні, підвищувати свою кваліфікацію.

– Уже навчаючись у вишах, майте практику. Навчайтеся і працюйте одночасно, особливо на старших курсах. Тому що роботодавець потребує відразу кваліфікованого працівника. Навіть якщо йдеться про надто поширені на сьогодні спеціальності – юрист, економіст, менеджер, – сказав Валерій Ярошенко.

Він, однак, додав, що прагнення українців здобути саме вищу освіту (бо це раніше дозволяло найкраще ствердитися в житті) зараз відіграє із багатьма злий жарт: у великих містах серед безробітних, які стоять на обліку, до 90% людей із вищою освітою. Натомість, найбільш затребуваними є робітничі професії (електрозварювальник, токар, слюсар тощо), працівники громадського харчування (кухарі, офіціанти, бармени), середній і молодший медичний персонал (медична сестра, санітарка).

– Раджу молодим українцям дуже добре подумати перед тим, як обирати собі професію. Якщо є бажання, звертайтеся до центрів зайнятості – наші фахівці на сучасних методиках проведуть вам профорієнтацію і зроблять хорошу профдіагностику, розкажуть, до чого ви здатні, до чого маєте нахил, щоб ви потім не мали розчарувань, а ваші батьки не викидали кошти на вітер, – запропонував Валерій Ярошенко.

Як повідомили у Черкаському обласному центрі зайнятості, в рамках перебування в регіоні, разом з директором Черкаського обласного центру зайнятості Григорієм Дендемарченком, Валерій Ярошенко ознайомився з роботою Золотоніської міськрайонної філії обласного центру зайнятості, поспілкувався з колективом установи. Під час перебування на Золотоніщині очільник служби зайнятості відвідав одне з потужних підприємств харчової промисловості – ТОВ «ФЕС УКР», що спеціалізується на виробництві кавових напоїв та чаю.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #4 Volodymyr Rebel 17.02.2019 10:05
Все як завжди: вони роблять вигляд,що платять,а ми робимо вигляд,що робимо,і це порочне коло нашіх жлобів цілком задовольняє,так і живемо!...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Перехожий 16.02.2019 12:38
Роботи в Україні багата, зарплати мало.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 Громадянин 15.02.2019 20:13
Про які позитивні тенденції розповідає цей чиновник? Уількість безробітних скоротилась внаслідок виїзду мільйонів українців на заробітки за кордон. Це по-перше. А по-друге, рівень зарплатні збільшився завдяки небувалій інфляції та браку робочої сили. Ніякого позитиву з боку Державної служби занятості не було і не має.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 О, ещё один 15.02.2019 14:07
гениальный отец работодавчества .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100