реклама

реклама

Ситуація з фізичною безпекою журналістів в Україні нині є вкрай тривожною. На цьому під час пресконференції в Черкасах наголосив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

1

– Ми закликаємо правоохоронні органи до публічних звітів, – сказав Сергій Антонович. – Силовики ніби демонструють готовність розслідувати злочини проти журналістів, але коли справи доходять до суду, вони розсипаються. Є підстави вважати, що причиною такої безкарності є відсутність у керівників правоохоронних органів політичної волі забезпечити журналістам справжню безпеку.

Сергій Томіленко також зазначив, що в цій ситуації у журналістів є єдиний інструмент тиску на силовиків – публічно вимагати справедливості.

– Ми б хотіли, щоб на захист українських журналістів стали всі політики нашої держави, – наголосив Сергій Антонович. – Для цього представники різних політичних сил мають підписати декларацію про захист свободи слова в Україні й припинили поділяти журналістів на «правильних» і «неправильних». Крім того, ми б хотіли, щоб усі партії підтримали запровадження механізму публічних звітів правоохоронців.

Головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик зазначила, що Вадим Комаров став ще одною жертвою в ряду вбитих українських журналістів, слідом за Георгієм Гонгадзе і Павлом Шереметом.

– Від часу вбивства Георгія Гонгадзе у вересні 2000 року виросло ціле нове покоління журналістів – покоління, яке знає, що за злочини проти них в Україні покараних нема, – сказала пані Мусаєва-Боровик.

Вона закликала колег Вадима Комарова об’єднуватися й продовжувати розслідування за його темами.

– Не можна забувати, що тільки наші зусилля можуть зупинити в Україні еру безкарності, яка триває ось уже 19 років, – сказала редактор «Української правди».

Черкаський правозахисник і журналіст, член секретаріату НСЖУ Валерій Макеєв висловив своє переконання, що вбивство Вадима Комарова не буде розкрито. А якщо його і розкриють – то тільки випадково. Він звернув увагу на те, що фоторобот можливого вбивці поширили лише в день смерті Вадима Едуардовича, через 46 днів після нападу на нього.

– Поліція не повинна весь час ховатися за словами «таємниця слідства». У резонансних справах таємниця має свої межі. Про це свідчить європейський досвід. Робота правоохоронців повинна стати більш публічною. Бо у справі Вадима Комарова нам доводилося мало не силоміць витягувати з правоохоронців нові відомості про хід розслідування, – сказав Валерій Макеєв.

Він також додав, що його дуже здивувало те, як було спочатку кваліфіковане кримінальне провадження. «Чому правоохоронці так бояться застосовувати санкції спеціальних статей щодо саме замаху на журналістів?» – з обуренням заявив Валерій Макеєв.

2

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+8 #3 вулиця 21.06.2019 14:31
В той день,коли стало відомо про смерть В.Комарова,на Хрещатику в тіні дерев перегородила тротуар дівчина з мікрофоном (типу журналістське опитування) .Ні ,доброго дня,ні вибачайте. Тиче мікрофон і задає ідіотське питання про те ,як ви збираєтесь тусувать влітку?Доречі,-на цюму місці вона з оператором часто пасеться .І ні слова про смерть колеги.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #2 Геноссе Борман 21.06.2019 14:12
Как то странно и неубедительно. Опять агенты Кремля сражаются с агентами Кремля по заданию агентов Кремля на радость агентам Кремля. А сами куда смотрели?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Юрист 21.06.2019 11:53
Хто з поліцейських "чинів" понесе відповідальніст ь за те, що фоторобот, за яким "розшукували" вбивцю, 46 днів ПРИХОВУВАЛИ від громадян міста - тим самим гальмуючи слідство?!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100