Невідомі вандали розбили меморіальну дошку, встановлену в пам’ять про розстріляних євреїв Лисянки. Розтрощений пам’ятник в суботу, 15 лютого, помітив вчитель-пенсіонер Михайло Лаврега.

88183228_218729276189800_20717869968916480_n

Про це інформують «Вечірні Черкаси» в номері від 26 лютого.

– У 1941 році німці повели колону євреїв дорогою на Корсунь, – розповідає Михайло Теофанович. – Завели в ліс за 4 кілометри від Лисянки й розстріляли. Тіла кидали до лісової криниці. Загалом убили 392 людини. Коли криниця наповнилася, закопували поруч.

У 2016 році на 75-річницю трагічних подій на місці розстрілу коштом кандидата медичних наук Валентина Пострелка з Києва встановили пам’ятну дошку. На цьому місці загинули його дід і баба.

– Влітку я обкошував пам’ятник, доглядав із дітьми, коли ще працював у школі, – каже Лаврега. – Також за дошкою доглядали лісівники. Щотижня я їздив дорогою повз пам’ятний знак. Ще минулого вівторка все було гаразд. А в суботу, 15 лютого, повертався з лисянського базару й побачив, що дошку розбито на друзки. Обломки лежать поруч із каменем, на якому вона була прикріплена. Відразу зателефонував у поліцію. Поліцейські прибули на місце, зафіксували факт знищення.

Валентин Пострелко, чиїм коштом було встановлена пам’ятну дошку засмучений і здивований.

– Коли ми відкривали пам’ятник, то знімали фільм для меморіального комплексу Яд Вашем в Ізраїлі. І ось таке горе! Не пригадую, щоб на Черкащині, де ще залишилися живими свідки тих жахливих подій, знущалися над могилами й пам’ятними знаками. Ніколи такого не було. Дуже прикро. Аналогічну дошку я маю намір встановити в сусідньому селі Виноград, де також загинули безневинні люди...

Голова єврейської громади Черкащини Давид Летичевський каже, що був на відкритті цього знаку.

– Добре пам’ятаю, як його відкривали. Молодь має шанувати такі місця, щоб подібна трагедія ніколи більше не повторилася. Звісно, я обурений знищенням дошки. Негайно повідомлю про це всі єврейські організації й посольство Ізраїлю.

Влітку й восени 1941 року нацистська Німеччина знищила десятки й сотні тисяч євреїв в Україні. Найбільш відоме місце загибелі – Бабин Яр у Києві. На Черкащині євреїв розстрілювали ледь не в кожному районному центрі. 2-річну Ольга Друзгальську з Умані вкинули до могили разом із матір’ю. Її відкопали хлопці й всю війну переховувала українська родина Васильцових.

Юрій Стригун

реклама

Коментарі  

 
+1 #5 Хто цей коментун? 28.02.2020 17:39
Тупуватий "Опік" ніяк не може зрозуміти, чому у путлерівських нашистів ніхто не запитує, які пам'ятники загиблим від рук окупантів ставити?!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #4 Моментом обнюхався? 28.02.2020 16:27
Цитую ОПИК:
С каких пор кусок необработанного камня и приклеенная к нему клеем " Момент " табличка считается памятником ?

Комент №1 - прекрасна ілюстрація-підтвердження до версії коментарів №№2 і 3 :lol:
Називається: "А я мильного узнаю по паходкє"))) А заодно - ще й по "язику абщєнія" та категоріях визначення того, що є пам'ятником, а що - ні.
Якщо таку козломорду публіку не контролювати - вони і справді можуть знову щось подібне устругнуть, аби спровокувати ворожнечу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Реаліст 28.02.2020 12:40
Днями у Вінниці в синагогу увірвався русскоязичний бухий ідіот, який горлопанив антисемітські гасла в стилі чорносотенців: "Бєй ж##ов, спасай Рассєю!"
Поліція затримала його майже зразу, порушена кримінальна справа.
Але скотів, які таке натворили у лисянському лісі, знайти буде важче - бо свідки в лісі навряд чи були.
Ще й невідомо, що тому кретину більше на табличці не сподобалося - текст чи тризуб.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Шукай слід запорєбріка 28.02.2020 11:36
Рашисти стали хитрощами - раніше вандалізму піддавалися пам'ятники українським Героям, тепер - розстріляний євреям. Провокації перед 9 травня можуть бути тільки частішими.
Таке "скрєпам" русскомірних не протиречить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-16 #1 ОПИК 28.02.2020 11:17
С каких пор кусок необработанного камня и приклеенная к нему клеем " Момент " табличка считается памятником ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100