реклама

реклама

Держекоінспекцією Центрального округу спільно з представниками Управління Держрибагенства у Черкаській області у період з 9 по 10 липня 2020 року виявлено факт загибелі водних біоресурсів понад 90 тисяч штук виду сом, щука, судак, лящ, краснопірка, лин, карась, окунь у р. Тясмин адміністративні межі міста Чигирин. Площа ураження становить 2,5 тис.м2.

З метою встановлення причини загибелі риби спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю відібрано проби поверхневої води для визначення складу та властивостей вод на створах: р. Тясмин – 1 км вище м. Чигирин; м. Чигирин – район стадіону, р. Тясмин – 1 км нижче м. Чигирин.

107944408_1363127943883083_675431321254461311_n

Також виміряно температуру поверхневої води, яка становила в деяких місцях до 33 ℃, та вміст розчиненого у воді кисню, який становить від 1,6 мгО2/дм3 до 5,1 мгО2/дм3, при нормі не менше 4,0 мгО2/дм3.

Як повідомили місцеві жителі, протягом попередніх двох діб на річці Тясмин відбувалось проходження значних мас води, про що вказувала велика течія та непрозорий колір. Як відомо, річка зрегульована шлюзами-регуляторами та помітно замулена. При обстежені встановлено, що ворота шлюзів припідняті та відбувається пропуск нижніх пластів води, які зазвичай мають дуже низькі показники по розчинному кисню. При змішуванні поверхневої та нижніх пластів вод є велика можливість різкого пониження кисню, що могло вплинути на життєдіяльність водних живих ресурсів. Тобто зазначеному фактору могли сприяти як висока температура, пониження кисню, так і замуленість річки, яка потребує проведення розчистки.

Зібрані проби загиблих водних біоресурсів вилучено та направлено на дослідження до Головного Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для проведення відповідних аналізів.

Це лише попередні результати. Про остаточні буде повідомлено після проведення всіх необхідних досліджень. Наразі проводяться підрахунки збитків, завданих рибному господарству.

Про це повідомляє начальник управління державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Олександр Позняков

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100