реклама

реклама

У нашій державі протягом майже 12 років тривала Програма «Місце зустрічі – Діалог» в Україні Німецького Федерального Фонду  «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (Фонд EVZ). Вона була  спрямована на  покращення соціального та психологічного стану людей, постраждалих від тоталітарних режимів, зокрема від нацизму; розвитку діалогу і взаєморозуміння між цією категорією людей та молоддю. У даний час триває завершальний етап Програми.

У Черкасах з 2012 року  у виконанні чотирьох проєктів в рамках Програми брало участь Відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» в м.Черкаси (виконавчий директор Тетяна Бугеря). У рамках проєктів проводились зустрічі молоді і літніх людей, які в роки Другої світової війни перебували в  концтаборах, були примусово вивезені на роботу до Німеччини, проживали на окупованій території. Вивчались події, які відбувались в місті Черкаси в період німецької окупації, історичні події в роки війни.

2

Для оцінки результатів роботи Програми в Україні проводиться дослідження, яке включає опитування  громадян у різних регіонах та проведення фокус-груп серед виконавців проєктів Програми «Місце зустрічі – Діалог». У Черкасах  фокус-група проведена серед  волонтерів та представників цільової групи, що брали участь у виконанні проєктів  за Програмою «Місце зустрічі – Діалог» в Україні  Фонду EVZ. Модерувати зустріч та провести дослідження у Черкаси завітав заступник директора з проєктної діяльності Центру «Соціальний моніторинг» Олексій  Ганюков (Київ). Фокус-групу було проведено з метою збору соціологічної інформації щодо оцінки ефективності і результативності  Програми, впливу на учасників та отримувачів допомоги, взаємодії з представниками державних органів.

Одне з питань до учасників фокус-групи полягало у розповіді про історію чи випадок, який найбільше запам’ятався  під час участі у Програмі. Це стало своєрідною  розповіддю про заходи Відділення в рамках проєктів.

Так, Надії Тішиній, найбільше запам’яталась виставка родинних літописів, на якій були представлені життєві історії  мешканців міста Черкаси - колишніх остарбайтерів, людей,  що перебували на окупованій нацистами території, жертв сталінізму. Цим людям члени відділення надають волонтерську допомогу: Особливо приємно, що видано каталог виставки з цими спогадами.

Галина Блощаневич згадала радісні обличчя своїх підопічних, яким вона допомогла оформити документи на призначення субсидії після навчання для волонтерів Відділення, що проведено працівниками департаменту соціальної політики.

Світлана Пушкаренко задоволена тренінгами, які проводились психологами щодо комунікації волонтер-підопічний, а також зустрічами з творчими особистостями міста.

Ганна Ткаченко після проведених навчальних тренінгів допомогла облаштувати безпечне житло своєї підопічної.

Тамара Трофименко задоволена сама, що надала допомогу,  та задоволені її підопічні, що отримали допомогу в заготівлі овочів на зиму.

Ганні Кухарчик найбільше запам’яталась висадка дерев на честь 10- річчя Програми в Україні.

Багато розповідей було  про зміни, здійснені як результат діяльності волонтерів Відділення щодо адвокації  інтересів людей поважного віку: встановлені стільці на Головпоштамті обласного центру, збільшення тривалості зеленого світла світлофорів на певних перехрестях міста, перила поряд з під’їздами, спиляні дерева,  тощо.

Учасники фокус-групи вважають головним результатом Програми: покращення морально-психологічного стану жертв націонал-соціалізму завдяки можливості спілкування, відчуття, що вони не покинуті, їх розповіді про життєвий шлях цікаві  для молодого покоління.

Учасники заходу наголосили на актуальності Програми «Місце зустрічі – Діалог» в Україні, необхідності збереження історичної пам’яті про події, життя людей, позитивний вплив Програми на осіб, постраждалих від націонал-соціалізму та користь для самих волонтерів.

Щира вдячність всім учасникам проєктів «ТЛУ» в Черкасах за їх успішне виконання!

На фото:

Тренінг « Подолання вигорання»

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100