У четвер, 12 листопада півсотні селян збираються за тракторною бригадою біля села Деньги Золотоніського району. Проводять стихійний мітинг і вимагають поліцію. Погрожують перекрити дороги. Люди обурені, що зрошувальне поле їхнього орендаря, бельгійця Тома Ван Гоі безжально перекопують траншеями конкуренти.

majstry1

– Кілька років тому Том уклав у систему поливу, зберігання і спецтехніку для картоплі близько 5 мільйонів євро, – каже юристка підприємства «Гранекс» Жанна Нечипоренко. – Перед прокладанням труб підписав угоду з кожним пайовиком. Отримав письмову згоду від кожного. І лише тоді почав будувати. Поля кілька років поливаються. На них зріють гарні врожаї. Згодом грошима чи зерном із цих врожаїв орендар розраховується з селянами. Вони дуже задоволені. І ось конкуренти зуміли зманити кількох пайовиків захмарними  грошима. Отримали 12 гектарів на 400-гектарному поливному полі. На своїх ділянках позабивали межові знаки – височезні бетонні стовпи, єдина мета яких – не дати проїхати нашій поливалці. Тепер вони заявляють, що теж поливатимуть свої ділянки. А для цього риють канави через нашу поливну систему. Ночами навмисне пробивають труби. Погоджень ні від екології, ні від  сільської ради не мають. Замість рити польовими дорогами заганяють техніку й копають просто через людські паї. Дозволів у людей ніхто не питав. Поліція каже, що немає підстав для порушення кримінальної справи. Хоча людські паї – це така ж власність як будинок чи двір. І копати без дозволу власників – злочин.

Жанна стверджує, що конкуренти воюють із бельгійським фермером лише тому, що селяни віддають йому свої паї в оренду.

Співвласник підприємства із сусіднього села телефоном так пояснює свої дії.

– Ринку землі в Україні досі немає. Термін договору оренди – умовний водорозділ у стосунках орендаря і пайовиків. Орендар, який постійно орендує ділянку, має першочергове право продовжити оренду. Наша спільнота не має звички лізти у чуже господарство. Хочеш збільшити свій земельний банк – підійти до орендаря і викупи в нього. Це недешеве задоволення  – від 1,5 до 2 тисяч доларів. Том вирішив зекономити. Він спілкується напряму з пайовиками. Укладає угоди і краде (я іншого слова не підберу) їхні землі. Тепер ми цього терпіти не будемо. Нами створено підприємство, яке має 100 гектарів на  поливному полі Тома в селі Деньги. Ми теж будемо туди прокладати труби для поливу. Хай не ображається. Щодо нібито свинських методів, то це він нас навчив, - каже каже співвласник підприємства «Добробут-2017» Ігор Потапенко

unnamed

Том Ван Гоі вирощує пшеницю, ячмінь, ріпак, кукурудзу, соняшник, просо, цибулю та картоплю. Загалом інвестував у підприємство близько 10 мільйонів євро. Також запросив у Деньги бельгійське підприємств, що виготовляє станки для вікон та інше, яке виготовляє металопластикові вікна.

Юрій СТРИГУН

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 Мавр 17.11.2020 21:19
Свої глитаї нічого бояться,а інвестора позбудемося .
Їх і так кіт наплакав!
Ідемо в Ефіопію!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Карл 17.11.2020 13:30
Вот такой диссонанс от "нового фермера" - рынка земли нет, но землю купить можно за 1,5-2 тыщи вечнозеленых. Таких трутней, которые сами ничего не могут создать и организовать, а умеют только завидовать и отжимать чужое, нужно уже начинать отстреливать, все равно от них толку два ноля после запятой
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100