Із діагнозом «відмороження» за останній тиждень до Черкаської Третьої міської лікарні швидкої допомоги госпіталізували сімох пацієнтів.

5f596196ff2dca6a

Про це Суспільному розповів лікар-хірург Богдан Карман.

За словами лікаря, це люди, які одразу звернулися за медичною допомогою та не чекали день-два, не намагалися якимось чином вилікуватися самостійно дома чи на вулиці.

Для черкащанки Олени одна з ночей на вулиці завершилася відмороженням рук і ніг. Просто неба вона живе кілька років і знає, як рятуватися від холоду. Але тієї ночі було мінус 20, найбільше у Олени змерзли ноги.

Нині у палаті жінка одна. Але ще 19 січня з переохолодженням було троє пацієнтів в палаті. Усі – безхатьки.

«Вони живуть на вулиці. Більше випив, заснув та й відморозились», – розповіла Олена.

Отримати відмороження можна й за плюсових температур. Але у всіх випадках його перші симптоми однакові, зауважив лікар.

«Це поколювання в кінцівках, відчуття, шо поколює голкою, повзання мурашок по шкірі, гіперемія кінцівок, тобто почервоніння, порушення чутливості».

У складніших випадках, як в Олени, починає відмирати шкіра. Тому не обійшлося без хірургічного втручання, розповів Богдан Карман.

«Може час пройти від кількох днів до кількох тижнів і ми тільки потім зможемо встановити на яку глибину проник холод».

У травматологічному відділенні Третьої міської лікарні станом на 20 січня, 59 пацієнтів, дев'ятеро із них отримали переломи на вулиці. Такої складності, що не обійтися без операції, розповів завідувач відділення Юрій Бейкун.

«Травми отримують пацієнти більше не на дорозі, а катаючись на санках. Із Пагорба Слави дуже багато у нас травмованих, в "Сосновці" каталися».

Така ситуація типова для цього періоду. Але наразі, після відлиги, очікують збільшення пацієнтів, зауважив Юрій Бейкун. Тому радить без потреби не виходити з дому, особливо людям старшого віку.

«Якщо виходите, то обережно. Не підходьте до краю проїжджої частини. Найнебезпечніші місця – це зупинки транспорту і пішохідні переходи, де більше всього льоду».

Не найкращий час і виходити на лід, розповів фельдшер держслужби з надзвичайних ситуацій Віталій Пастушенко. Коли на вулиці потеплішає, є ризик провалитися під кригу. Якщо це вже сталося, то найперше – потрібно зігріти людину:

«Бажано хоча б посадити в авто, або в найближчий заклад харчування, щоб там дали теплого чаю, зняли мокрий одяг і бажано дали ковдру».

Потім слід викликати швидку. Щоб не сталося, звернутися до лікарів – це найкращий спосіб зберегти здоров’я, зауважив медик.

01342c2b9e184f1f

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100